Skip to content
Politică

Deutsche Welle: Democratia din Romania, testata la alegeri

Publicatia germana, Deutsche Welle, a prezentat o analiza a contextului politic si a campaniei electorale din Romania, cu o zi inaintea scrutinului ce se va desfasura duminica. Autorii analizei considera ca aceste alegeri vor fi un test pentru democratia din Romania.

Deutsche Welle scrie ca Romania se afla la o rascruce care ar putea afecta restul Europei, iar intrebarea care se pune in acest moment este daca democratia din Romania se afla sub amenintarea “putinizarii” Europei de Est.

Fragmente extrase de Hotnews din analiza Deutsche Welle:

Din cei 14 candidati, sondajele arata ca doar premierul Victor Ponta (PSD) si Klaus Iohannis (PNL) au o sansa sa castige.

Iohannis apartine minoritatii germane si a fost cu succes primarul Sibiului. Campania sa s-a focusat pe acuzarea „baronilor” PSD de problemele economice si politice ale tarii.

Tara a fost zguduita de o serie de scandaluri de coruptie, care au ajuns pana la varful PSD si in cercurile apropiate premierului.

Pentru a contracara amenintarea reprezentata de Iohannis, Ponta a adoptat un ton nationalist de stanga si religios. S-a diferentiat de rivalul sau protestant anuntat ca are dreptul sa fie presedintele tarii sale, fiind membru al Bisericii Ortodoxe. Nu s-a sfiit nici sa spuna ca este mandru ca este roman si sa trezeasca sentimente impotriva minoritatilor etnice si religioase.

In acelasi timp, presa, care este apropiata de Ponta si de partidul sau, a lansat o campanie negativa la adresa contracandidatului nedorit. Iohannis a fost acuzat, fara dovezi ca are „legaturi cu traficul de organe”, ca este un escroc imobiliar sau chiar agent al serviciilor secrete germane – „calul troian al Angelei Merkel”.

Ponta favorizeaza o reluare a relatiilor cu China, Rusia si Turcia. Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan si Viktor Orban par a fi modelele sale.

2 comentarii la “Deutsche Welle: Democratia din Romania, testata la alegeri

  1. Extrem de penibili Deutsche BullshitWelle astia, dau drumul la materiale basiste de la cate vreun intoxicator de profesie, fara sa aiba habar ce se petrece pe aici … Alde astia luptau cu sarg impotriva romanilor in 2012 ca sa-l mentina pe comunistul las Basescu la putere, sa aiba Merkel pe cine conta la ce vroia sa i se voteze prin Europa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *