Skip to content
Politică

Dezamăgire pentru România: gripa aviară BLOCHEAZĂ exporturile

risingstarcargo.com

Autoritățile din România au suferit o dezamăgire: gripa aviară blochează exporturile statului român. Vedeți mai jos ce țară a luat o decizie în acest sens.

Oficialii din Hong Kong au anunțat că au interzis importul de carne de pui, ouă și produse derivate din Chile și România, din cauza îngrijorărilor legate de gripa aviară, transmite Profit.ro.

În același timp, Guvernul Regiunii Administrative Speciale Hong Kong (parte a Chinei) precizează pe site-ul oficial că, având în vedere că nu există un acord cu România pentru importul de carne de pasăre și ouă, nici nu există la acest moment importuri de astfel de produse din România.

Introducerea unei astfel de interdicții împiedică însă încheierea unui eventual astfel de acord, până la momentul ridicării restricției.

Un purtător de cuvânt al Autorității pentru siguranța alimentară din Hong Kong a afirmat că, în primele 11 luni din 2016, regiunea a importat 750 de tone de carne de pasăre congelată din Chile.

„Autoritatea pentru siguranța alimentară a contactat autoritățile din Chile și România în legătură cu această problemă și va monitoriza cu atenție informațiile venite de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu privire la cazurile de gripă aviară din țările respective. Măsuri adecvate vor fi luate în funcție de evoluția situației”, a precizat reprezentantul Hong Kongului.

În 2015, exporturile României către Hong Kong au fost în valoare de 55,9 milioane dolari, iar importurile au însumat 14,3 milioane dolari, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială.

Principalele produse exportate către Hong Kong constau în bunuri de capital, materii prime și semifabricate, produse de larg consum și textile. Exporturile de produse alimentare au însumat, în 2015, 2,5 milioane de dolari.

La finele anului trecut, gripa aviară a fost confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanța, acesta fiind cel de-al doilea caz din județ, după cel al unei lebede. Reprezentanții ANSVSA au dispus mai multe măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului, una dintre acestea fiind ca păsările domestice să nu intre în contact cu cele sălbatice.

1 comentariu la “Dezamăgire pentru România: gripa aviară BLOCHEAZĂ exporturile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *