Skip to content
Mehedinți Știri locale

Dezastru în cantina Spitalului de Urgențe din Drobeta Turnu Severin: mâncarea pacienților, ținută în vase ruginite și transportată pe la subsol – VIDEO

Ziarul de Mehedinți
" "

Un control al Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Mehedinți a dezvăluit dezastrul din cantina Spitalului de Urgențe din Drobeta Turnu Severin, comisarii descoperind vase murdare și ruginite și produse alimentare păstrate în condiții necorespunzătoare.

Astfel, controlul a constatat că angajații cantinei foloseau ca materie primă pentru pregătirea hranei pacienților carne de pasăre prezentând fracturi deschise, cu echimoze pe suprafețe extinse, carne de porc păstrată în stare de refrigerare în vase ce prezentau o cantitate mare de lichid rezultat din dezghețarea produselor, fără etichete cu elemente de etichetare-caracterizare, fără indicarea datei modificării stării termice care prezenta aspect și miros nespecifice, relatează PSnews Mehedinți.

" "
" "

De asemenea, bucătăria avea în dotare vase ruginite, insuficient igienizate; tăvi , capace, plite, oale, care prezentau depuneri, arsuri nefiind curățate la timp. Mâncare preparată destinată a fi servită caldă (ciorbe, supe, fripturi, garnituri, feluri principale) era păstrată la temperatura camerei, fiind determinate, prin verificare, temperaturi de 15 – 30 grade C față de minim 60 grade C legal prevăzut. Comisarii au dispus retragerea de la comercializare a materiei prime neconforme în cantitate de 159,76 kg / 3.231,75 lei și au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei.

”După scandalul de anul trecut când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin a fost închisă după ce patru pacienţi au decedat fiind depistaţi cu infecţii nosocomiale, eu cred că această unitate medicală ar fi trebuit monitorizată 24 de ore din 24 de autoritățile statului. Din acest motiv, dar și pentru că am primit numeroase sesizări și reclamații din partea cetățenilor am dispus un control la spitalul județean și la celelalte unități medicale din județ pentru a vedea clar situația în care se prezintă, dacă se respectă normele igienico-sanitare, un aspect foarte important pentru pacienții care se internează aici. Vreau să vă spun că nu voi tolera nicio clipă ca în acest spital să nu se respecte condițiile igienico-sanitare, iar controalele vor continua până când deficiențele constatate vor fi remediate”, a declarat prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.

Margarină în loc de unt la Spitalul Orșova

La Spitalul Municipal Orșova, comisarii au descoperit că pacienții secției pediatrie erau serviți la micul dejun cu margarină, aliment nerecomandat preșcolarilor și școlarilor conform reglementărilor legale, în timp ce meniul medicilor prevedea unt la micul dejun.

La regimul special, cantitatea de carne de pasăre determinată pe  porție a fost de maxim 80 grame produs finit față de 100 grame menționat în documentele interne. Meniul destinat medicilor, pe lângă faptul că asigura hrana pentru toți medicii angajați (8) și nu doar pentru personalul de gardă (2), era total diferit pentru toate cele trei mese ale zilei, încadrându-se în necesarul zilnic de proteină spre deosebire de cel al pacienților care nu se încadra în acest necesar. La Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin s-a aplicat un avertisment  pentru neindicarea în listele meniu în mod diferențiat, printr-un set de caracteristici grafice diferite clar de restul ingredientelor a substanțelor ce pot cauza alergii sau intoleranțe.

Amendă de 30.000 de lei

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a efectuat un control,  în perioada 06.01-31.01.2020, în cadrul unei acțiuni tematice dispuse de Ministerul Sănătăţii, de verificare a respectării planurilor de conformare şi planurilor operaționale desfașurată în unităţi sanitare cu paturi publice și private. Au fost verificate trei unităţi sanitare cu paturi din judeţul Mehedinţi: Spitalul Judeţean de Urgență Drobeta Turnu Severin, Spitalul Municipal Orşova si Spitalul Orăşenesc Baia de Aramă.

Și cu ocazia acestui control au fost descoperite mai multe nereguli. De exemplu, în  Ambulatoriul de specialitate și secțile Spitalului Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin nu au fost efectuate operaţii de reparaţii şi igienizare în cabinete, în sala de așteptare şi pe coridorul principal, la cabinetul de ortopedie nu s-a amenajat  sala de gips, nu s-au efectuat operaţiile de reparaţii si igienizare. De asemenea, nu s-a efectuat înlocuirea mobilierului deteriorat şi nelavabil din cabinetele medicale, la cabinetul cardiologie bateria pentru apă caldă este defectă. Nu există boilere electrice  pentru furnizarea apei calde la cabinetele din ambulatoriu, cu excepția cabinetului ORL, unde există un aparat instant și multe alte nereguli.

Pentru deficientele constatate la Spitalul Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin s-a aplicat o amendă în valoare de 30.000 lei, pentru nerespectarea termenelor din Planul Operaţional pe anul 2019. Și celalalte două spitale verificate au fost sancționate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *