Skip to content
Societate

Dezastru, în cazul unui cutremur: Unul din trei spitale românești s-ar prăbuși peste pacienți

facebook

Clădiri vechi, unele cu bulină, saloane cu zeci de paturi, blocuri operatorii îngrămădite și improprii actului medical sau pereți care ascund infecții greu de ucis sunt câteva din problemele sistemului medical românesc.

Cu Sănătatea românească fac ping-pong autoritățile locale, cele județene sau cele de la centru de fiecare dată când se pune problema construirii unui spital nou. De 32 de ani, România a reușit să construiască o singură clădire nouă de stat, în timp ce spitalele sale trec unul câte unul pe lista construcțiilor în pericol.

Un raport din 2018, arăta că aproape o treime din cele 375 de unități spitalicești din România au clădiri pe lista roșie a construcțiilor care riscă să se prăbușească în cazul unui seism similar cu cel din 1977.

Pentru o serie de județe – Bacău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ialomița, Prahova, Suceava, Tulcea și Vâlcea nu existau deloc date. O parte dintre ele au fost făcute publice punctual ulterior. Și aici există spitale care aveau risc seismic.

Din 2018 încoace listele nu s-au schimbat prea mult. Au fost consolidate câteva spitale, unele in București, altele sunt încă în procedura de refacere, iar unele au fost pur și simplu închise, că riscau să se dărâme pe pacienți, scrie europalibera.org.

Panciu – orașul distrus de cutremur cu un spital în pericol în caz de nou cutremur

Spitalul Orășenesc din Panciu era pe lista spitalelor în pericol și, la patru ani de la întocmirea documentului este tot acolo. Spitalul a fost construit după cutremurul din 1940 care a distrus orașul în proporție de 99%. Doar 5 din cele 371 de case din Panciu au mai rămas în picioare. Printre clădirile prăbușite s-a aflat și spitalul.

La spitalul din localitate, s-a muncit în dimineața zilei de 10 noiembrie 1940 la scoaterea unei doamne inginer ce era internată în acel spital, la etaj, și cu multă greutate s-a putut scoate în viață, având răni pe corp, s-au scos de sub dărâmăturile zidurilor, o altă femeie și pe fiica ei ce au fost apucate de zidurile năruite. Femeia a murit, iar fiica sa a fost scoasă în viață, dar rănita pe corp”, consemnează rapoartele vremii.

La 80 de ani distanță, clădirea veche de tot atâția primește în fiecare an 3.000 de pacienți la cele cinci specializări – gastroenterologie, chirurgie generală, pediatrie, obstetrică-ginecologie și medicină internă.

Cele mai apropiate spitale sunt – la 30 de km distanță Spitalul de Urgență Focșani, la sud, iar spre nord Adjud. Unitatea medicală are două corpuri de clădire – cea în care funcționează spitalul propriu-zis și altul la circa 800 sute de metri în clădirea dispensarului orașului unde sunt tratați bolnavii de TBC.

Clădirea apare pe listă pentru că este o clădire foarte veche, dar este o clădire solidă. Este o clădire construită la 1940 și ceva, dar erau construcții destul de solide cu subsol bine stabilit, cu structură de rezistență din cărămidă, reabilitate, cu acoperiș făcut. Este o clădire parter plus 1, rezistentă. Există și un corp de clădire unde funcționează pediatria și sala de mese construit mai nou, în 1970”, explică Valentin Podaru, managerul spitalului.

Spitalul a fost reabilitat începând din 2016-2017, iar lucrările se derulează și acum. Reabilitarea nu a vizat însă și structura de rezistență, ci doar lucrări curente.

Acum avem un proiect de reabilitare generală pe care credem că o să-l ducem la bun sfârșit până la finalul anului 2024, împreună cu UAT Panciu. De acum încolo urmează să facem și structura de rezistență”, mai explică directorul spitalului pentru Europa Liberă.

În momentul de față, proiectantul evaluează fiecare problemă identificată, urmând ca apoi autoritățile să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică pentru a stabili compartimentarea secțiilor, a saloanelor, sălilor de mese asftel încât consolidarea și reabilitarea generală să se facă în conformitate cu actualele norme medicale, mult diferite față de cele în vigoare la momentul construcției clădirii.

În paralel, spitalul a început construcția unui centru de diagnostic unde va exista un RMN, un cabinet de cardiologie, un cabinet de balneofiziologie, cu dotările de aparatură necesară, iar în viitor se ia în calcul construcția unui nou spital.

Botoșani – Spitalul județean cu 6 secții, în clasa de risc seismic I

În Botoșani, 58 de clădiri au fost încadrate în categorii cu grad ridicat seismic, atât în municipiul Botoșani, cât și în Dorohoi, încă din 2013.

Șase clădiri în care funcționează secții ale Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani sunt pe o altă lista de risc seismic I dat din 2018. Majoritatea clădirile au fost ridicate în jurul anului 1900.

În 2011, Inspectoratul de Stat în Construcții a sistat lucrările de refacere a unei clădiri aparținând Spitalului Mavromati din Botoșani pentru că nu avea autorizație.

În 2011, Inspectoratul de Stat în Construcții a sistat lucrările de refacere a unei clădiri aparținând Spitalului Mavromati din Botoșani pentru că nu avea autorizație.

Un raport al Inspectoratului Județean pentru Urgență arăta care sunt motivele care cauzează creșterea riscurilor de cutremur. Unul dintre ele este vechimea clădirilor, „faptul că acestea au fost expuse în timp la seisme importante, care au consumat din rezerva de capacitate portantă, determinând apariţia şi evoluţia ulterioară a unor trasee de fisurare”.

În spitalul din Botoșani erau tratați, înainte de pandemie, 50.000 de oameni anual. În 2020 și 2021, numărul pacienților care au fost internați în secțiile spitalului din Botoșani a scăzut la 30 de mii.

Mulți dintre ei sunt copii. Sunt tratați într-una dintre clădirile încadrate în clasa de risc seismic I. Construită inițial ca un cămin de nefamiliști, construcția în care funcționează secția de pediatrie a fost adaptată nevoilor medicale, dar fără a-și atinge scopul în totalitate. Controale din 2018 și 2019 ale responsabililor din sănătate au arătat că Secția ATI pentru copii, singura din județ, nu este pregătită pentru un incendiu din cauza modului în care este compartimentată clădirea.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *