Skip to content
Societate

Dezastru în Poliția Română. Repetenți, urmăriți penal, piloși și apărători ai violenței domestice, la conducerea Inspectoratelor din țară

cugetliber.ro

Problemele din Poliția Română, care au ieșit la suprafață după cazul din Caracal, nu sunt o noutate pentru nimeni. Tocmai de aceea, Psnews.ro a verificat studiile și trecutul polițiștilor care conduc, în acest moment, Inspectoratele Județene de Poliție și ar trebui să coordoneze echipele.

Situația din teritoriu, din toate județele țării, ne arată că după 1989, Poliția Română a fost un câmp unde oricine putea să ajungă polițist, pentru ca apoi să fie promovat, pe baza unor criterii neștiute de nimeni.

Alba Iulia – inginer-polițist

Dogaru Florin-Constantin conduce IPJ Alba, deși el nu a terminat nici Școala de Poliție și nici atât Academia de Poliție. Acesta s-a licențiat la Universitatea Politehnica din București, în 1994, iar în 1995 s-a angajat ca ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a criminalității economice din IPJ Alba. Abia în 2004 a obținut licența în drept la Universitatea din Alba Iulia și din 2005 a avansat direct la funcția de șef al Serviciului de Investigare a criminalității economice.

Fără pregătirea necesară, el a ajuns ofițer și de-a lungul timpului a promovat în tăcere, cu diferite locuri calde în birourile Poliției Române.

Arad

Ioan Marcu Tamaș conduce IPJ Arad și are în spate o întreagă carieră în poliție, începută în 1989 când a terminat Școala militară de ofițeri ai Miliției din București. Între 95 și 2000 a studiat și Facultatea de Drept, la Universitatea Oradea, iar ulterior a făcut și un curs masterat de un an de zile, după cum reiese din CV.

Cea mai importantă funcție a sa este cea de șef Birou de Investigații Criminale, iar după aceea a ajuns adjunct al șefului Poliției Muncipiului Arad. În 2014 a câștigat concursul pentru șefia IPJ Arad.

Interesant este că în 2016, un agent de poliție a depus plângere la DNA împotriva lui Ioan Marcu Tamaș, acuzându-l de abuz în serviciu. Tot în 2016, într-un interviu pentru adevarul.ro, șeful IPJ Arad preciza că „nu sunt probleme locale” la inspectoratul de poliție. O poliție perfectă.

Argeș – asociatul lui Carmen Dan

Pieleanu Tudorel se află la conducerea IPJ Argeș din 2018 și nu este decât protejatul lui Carmen Dan, fostul ministru de Interne. Între 2011 și 2014, Carmen Dan și Tudorel Pieleanu au fost asociați la o firmă și au avut mai multe legături economice, precizează adevarul.ro.

De asemenea, Pieleanu a lucrat mulți ani la Poliția din Alexandria, iar în 2007 a condus această structură. Are în spate o întreagă carieră în Poliție, după ce a absolvit Academia în 1993, la vârsta de 26 de ani, deci a intrat la Academie abia la 21 de ani, după 3 ani de la terminarea liceului. Probabil nu a reușit din prima încercare.

Bacău – chestorul care apără violența împotriva femeilor

Oprișan Vasile este polițist cu vechime, în 1988 a terminat Academia de Poliție, însă s-a remarcat abia în 2019 când a promovat violența împotriva femeilor, spunând că polițiștii nu pot face nimic dacă un bărbat lovește cu palma o femeie. El consideră că femeile lovite de bărbați exagerează și n-ar trebui să sune la 112.

Altfel, Oprișan Vasile este doar un alt polițist care a făcut carieră pentru că a stat în birouri la căldură. Ce mai poate fi spus despre un polițist care consideră că femeile agresate nu ar trebui să sune la Poliție? Probabil la fel ar fi făcut și în cazul de la Caracal.

Ulterior, Oprișan Vasile și-a cerut scuze pentru declarațiile sale, dar mai contează scuzele? El e doar unul dintre polițiștii care nu onorează uniforma și instituția. Evident că fostul ministru Carmen Dan n-a avut nicio intenție să-l dea afară din Poliție, însă în scurt timp, Oprișan Vasile va ieși la pensie, cu o sumă uriașă, plătită inclusiv de femeile din România, pe care nu vrea să le apere de violența domestică.

Botoșani – DNA-ul și hoții

IPJ Botoșani este condus de Șerbănoiu Viorel, absolvent de ASE în 1992. A urmat cursuri de încadrare directă pentru ofițeri și a ajuns în Poliția Română. La IPJ Vrancea a lucrat la departamentul pentru combaterea fraudelor, având de partea sa pregătirea în domeniul economic.

A mai ocupat funcția de șef al IPJ Botoșani și între 2008 și 2012, iar în acel 2008, DNA Galați a deschis dosar penal împotriva sa și a altor doi polițiști, acuzându-i de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Dar se pare că a scăpat de acuzații.

Însă interesant este că în 2018 hoții s-au dus chiar la locuința șefului IPJ Botoșani, de unde au furat bunuri în valoare de 20.000 de lei. Dacă nici locuința șefului IPJ nu e în siguranță, ce pretenții să mai aibă cetățenii?!

Brașov – un inginer ajuns chestor de Poliție

Valentin Flucuș conduce IPJ Brașov, chiar dacă el a studiat Facultatea de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini, absolvită în 1990. Doi ani mai târziu, s-a angajat ca ofițer de cercetări penale. Probabil în acele vremuri Poliția Română (încă un fel de Miliție) angaja numai ingineri. Abia în 2001 s-a licențiat în Drept, dar nu spune în CV și la ce universitate din țară.

În 2017 a ajuns șef IPJ Brașov, iar ulterior președintele Iohannis l-a avansat în grad, fiind chestor de poliție, deși el nu a studiat nicio unitate de învățământ pentru formarae polițiștilor. Pe baza căror rezultate sau de ce criterii a ținut cont, doar Iohannis știe. Cert este că dacă studiezi inginerie ai toate șansele să ajungi chestor de poliție.

Cluj – șeful de nota 3

IPJ Cluj este condus de Mircea Ioan Rus încă de la 1 ianuarie 2019. Acesta a studiat Academia de Poliție și are experiență la Biroul de Investigații Criminale.

În 2017, Mircea Ioan Rus a picat concursul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Cluj, după ce a luat nota 3 la examen. Un an mai târziu, a fost pus șef fără examen, prin ordin al ministrului Carmen Dan.

Constanța – un inginer devenit polițist

Se pare că se continuă lista inginerilor care au intrat în Poliție la începutul anilor 90. Dancu Constantin, șeful IPJ Constanța, și-a început cariera în Poliție în 1991, chiar la biroul Poliției Rutiere, asta deși el terminase în 1986 Facultatea de Mecanică din Brașov, fără nicio competență în domeniul securității cetățenilor. Abia în 2002 a terminat Facultatea de Drept, la Spiru Haret în Constanța, o universitate celebră pentru că vindea diplome.

Gorj – șeful IPJ, fiul prefectului de Mehedinți

Scaunul de șef al IPJ Gorj i-a revenit lui Dumitru Decebal Drăghiea, fiul prefectului de Mehedinți, Nicolae Drăghiea. Ce mică e lumea!

Șeful IPJ Gorj a studiat Academia de Poliție și și-a început cariera la Biroul de Investigații Criminale, apoi a trecut la combaterea criminalității organizate, în Craiova și ulterior în Mehedinți, județul condus de tatăl său.

De asemenea, Psnews.ro a scris în 2016 (click aici) despre faptul că soția prefectului Nicolae Drăghiea a devenit funcționar public fără să dea concurs.

Harghita – student și polițist în două orașe diferite

La IPJ Harghita observăm o anomalie. Șeful IPJ Harghita este inspectorul-șef Mircea Ștefan Iordan. Acesta a studiat Academia de Poliție între 1999 și 2004, dar el deja în 1992 era agent operativ la serviciul arme din IPJ Harghita. Între 1995-2000 era agent operativ la serviciul rutier.

În primul rând, cum a putut să fie agent de poliție dacă el Academia a început-o abia în 1999, iar până atunci nu apar alte studii în CV-ul său. Și a doua problemă – cum a putut să facă și Academia de Poliție în București, dar și să lucreze cu normă întreagă în Poliție? Pentru că activitatea de polițist nu e oricum un job part-time. Ce facultate a făcut? La distanță? Avem toate motivele să ne îndoim serios de studiile sale.

Hunedoara – un inginer la șefia IPJ

Hunedoara intră și ea pe lista inginerilor ajunși polițiști după 1989. Ovidiu Gabriel Bîrlea este șeful IPJ Hunedoara, însă în 1989 acesta a terminat Institutul Politehnic din Timișoara, obținând calificarea de inginer. Abia între 2001 și 2005 a studiat Facultatea de Științe Juridice, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Numai că în 1991, cu calificarea de inginer, acesta era ofițer specialist la IPJ Hunedoara pentru investigarea fraudelor. CV-ul lui Bîrlea nu explică și cum a intrat în Poliție sau dacă a făcut vreun curs de specializare pentru activitatea de polițist. În acest caz, putem afirma că el n-a avut nicio legătură cu Poliția și, tototdată, cât se pricepe un inginer la combaterea fraudelor?!

Ialomița – IPJ nu deranjează hoții de la Sinești

În Ialomita, cuvântul „transparență” este un cuvânt străin, pentru că Ivan Cristian, șeful IPJ Ialomița, nu s-a deranjat nici măcar să-și facă public CV-ul pe site-ul Poliției Române.

Însă trebuie să precizăm că în 2018, IPJ Ialomița, condus de Ivan, a dat dovadă de o uriașă incompentență în cazul jafurilor de la Sinești. Zeci de șoferi au fost jefuiți în dreptul acestei localități, iar polițiștii nu au luat niciun fel de măsuri și i-au lăsat pe oameni pradă hoților. Aceeași indolență și incomeptență pe care am văzut-o și în Caracal.

Olt – fostul șef IPJ nu trebuie să fie nici măcar polițist

Cristian Voiculescu, fostul șef IPJ Olt, a studiat ASE, Facultatea de Management, iar 1995 era deja ofițer în IPJ Olt. În anul 2004 a trecut la biroul pentru investigarea fraudelor.

El nu a studiat niciodată vreo instituție de învățământ a Ministerului de Interne (așa cum arată CV-ul), care formează viitorii polițiști, și nici atât nu are studii juridice, unde ar fi învățat legislația și ce presupune aplicarea legii. Totuși, acest om a primit misiunea de a aplicat legile statului român. Probabil le-a învățat la locul de muncă, altfel nu are studii din care să reiasă că ar știi măcar ce legi există în România.

Tocmai de aceea, necunoscând legislația din România, Cristian Voiculescu n-a fost capabil să ia examenul în 2018 pentru funcția de șef al IPJ Olt, însă după câteva luni a primit această funcție de la ministrul Carmen Dan.

Cristian Voiculescu nu are studii juridice, ceea ce arată că nu are capacitatea să înțeleagă legislația din România, noțiuni din Codul Penal sau Civil și, prin urmare, nu îi poate sancționa pe infractori și nici atât să-i protejeze pe cetățeni. El nu a urmat cursurile Academiei de Poliție pentru a obține gradul de ofițer și nu are pregătirea necesară pentru a fi nici măcar un simplu polițist, nu mai are sens să vorbim de șef al Inspectoratului Județean de Poliție.

IPJ Olt a rămas fără șef, după ce Cristian Voiculescu a fost demis în urma tragediei de la Caracal, în care polițiștii au tratat cu indiferență drama unei fete de 15 ani care se chinuia să-și salveze viața. Dar Cristian Voiculescu nici n-ar trebui să fie polițist, iar cine îi oferă funcții de conducere, de fapt îi insultă pe toți cei care au terminat Academia de Poliție și muncesc să aibă o carieră curată.

Sălaj – Terheș a picat examenul de 2 ori

La IPJ Sălaj îl găsim șef pe Gabriel Marian Terheș, dar în 2018 a picat de două ori examenul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Sălaj. Într-un final, a fost împuternicit de Carmen Dan.

Teleorman

Acasă la Liviu Dragnea, șeful IJP este Valentin Dumitrașcu, absolvent de Academie de Poliție. Dumitrașcu va rămâne în memoria colectivă pentru atacul dat la Rise Project, când jurnaliștii au anunțat că au găsit o valiză cu documente de la Teldrum. IPJ Teleorman a deschis imediat anchetă și le-a cerut jurnaliștilor să spună cine le-a dat documentele.

*

Psnews.ro a scris doar despre județele în care s-au găsit anomalii, pentru că Poliția Română are și adevărați profesioniști, oameni bine pregătiți, care își fac datoria și aplică legea în fiecare zi, păcat că aceștia ori nu ajung în funcții de conducere, ori sunt izolați în Poliție pentru a nu ajunge la conducere.

Poliția Română nu trebuie să aibă imaginea polițiștilor incompetenți sau necalificați pentru această meserie, care ignoră problemele cetățenilor și lasă copiii să moară în mâinile violatorilor și psihopaților.

De asemenea, să nu uităm că polițiștii români care se chinuie să protejeze viețile oamenilor duc și o luptă cu un sistem politic care a distrus Poliția Română. Avem astăzi o Poliție care nu are bani nici măcar de pistoale sau veste antiglonț, iar despre tehnologii nici nu se pune vorba, și totul în schimbul unor salarii foarte mici în comparație cu toate riscurile asumate.

20 comentarii la “Dezastru în Poliția Română. Repetenți, urmăriți penal, piloși și apărători ai violenței domestice, la conducerea Inspectoratelor din țară

 1. La Targoviste este sef la politia locala unul Ghe. Dinu,
  Acesta a fost maior in armata pana in 1989, dupa care s-a transferat la SPP Dambovita. Cercetat penal in afacerea Assos prin anii 1994 – 1996 scapat bazma curata. Avere cat cuprinde din afaceri necurate. Poate cineva cerceteaza si acest caz.

 2. Interesant …. dar cum suntem in Romania nu intereseaza…..daca este adevarat ce spuneti aici toti cei cu musca dupa ureche DEMISIA!

 3. Încă nu stiti nimic de PFR, acolo sa vezi. O mână de maramureșeni, niste curvari, conduc IGPF-ul. Coman si-a facut amanta ofițer, ca doar nu putea să-i dea la…unei agente. Cu grade de ofițer pe umeri,e mai sexy. Nu te a sărit în piscină îmbrăcat în costum alături de unul dintre cei mai corupti subalterni. Fata șoferului lui,a ajuns direct la aeroport…pot continua mult si bine dar,cine baga in seamă lucrurile astea? NIMENI!!!

 4. Credeți că e așa greu să scrie pe un colț de reclamație ” cercetari, identificarea autorului și soluție legală „?

 5. Dar voi, în ce calitate și de ce va permiteți să judecați pe alții? Câți dintre voi aveți studii jurnalistice? Alegeți un subiect, apoi dezvoltați… haotic și fără temei. În maxim 5 minute va pot da cel puțin 10 ingineri ajunși în poliție și care au avut rezultate meritorii. Ei sunt mici și nu se văd. Cine vă plătește să aruncați cu noroi? Multă stimă!

  1. ar trebui numiti ingineri si ca medici, astronauti, aviatori si o sa vedeti ca si acolo vor avea rezultate meritorii, dar pe spatele altora. Pot fi si promovați, dar tot pe spatele altora. Adica, vreti sa spuneti ca juristii-politisti care au studiat 4 ani la academie sunt la nivelul de pregătire juridica al unui inginer?! Adica, ioc pregatire juridica?! Stiu ca asa spuneți, e usor sa te joci cu cuvintele si cand nu stii domeniul e usor sa faci si aprecieri mai ales cand nu esti in domeniu, Incepi sa crezi ca daca stii sa citesti e suficient sa interpretezi un sistem de drept. dar nu e adevarat. Asta, datorita sistemului nostru democratic. Domnu, fiecare cu meseria lui! altfel, avem o țara de diletanți.

  2. Lumea trebuie sa stie pt. ca acesti politisti, si altii asemenea lor, sunt platiti din impozitele cetatenilor. Lumea trebuie sa stie pentru ca impostura profesionala a ajuns ridicata la rang de filozofie de viata in Romania. De 30 de ani lumea tot spera sa ajunga o tara normala; ne-am pierdut rabdarea si increderea.
   Esti si tu din tagma jefuitorilor poporului ai sarit ca ars, nu-i asa?! E normal ca politia sa execute numai ordine politice, sa nu mai existe incredere?!…bataia asta de joc cu carantina…chiar credeti ca puteti minti la nesfarsit pe toata lumea?! NU.

 6. Poti fi politist daca ai terminat o facultate facuta pe bune. Oricum vei da niste teste. Dupa incadrare vei face cursuri de initiere, apoi de perfectionare. Adica, vei fi intr-o continua reciclare.

 7. Adevarul as vrea sa-l stapanesc eu! Nu cred ca este posibil. Deci, parerea mea: Pe considerentul ca toti inginerii pot fi politisti, desfiintam , total, dar total, scolile de politie! Pt ce rost sa existe?! Apoi: din experienta stiu ca nu multi, dar exista, ingineri care se califica la locul de munca si devin buni, chiar foarte buni. Ce te faci cu ceilalti, care de fapt sunt pilosii sistemului?! Despre coruptie nu vb aici. Putem insa discuta despre jurnalistul care are o parere proasta in general despre invatamant si despre oameni. Din experienta vb: cunosc scoli bune si foarte bune, ca si scoli fara rost! Corupte! Exista insa si studenti buni si foarte buni , ce pot absolvi invatamant in drept la ff, aceasta deoarece sunt familiarizati cu legea pe care deja o aplica de ani buni. Deci..Mai profund , va rog..!

 8. Pingback: - Alerta de stiri
 9. Nu-i mai criticați, au promovat examene și așa au devenit șefi. Mă refer la Harghita,actualul șef a pornit de la agent, a urmat studii așa că știe muncă de politie. Lăsați-l să muncească, este competent! Nu mai blamați polițiștii, e frumos de afară dar greu în interior. Cinste lor! Trebuie să – i respectam, altfel vom fi controlati de interlopi.

 10. In politia romana exista doua tabere.!. 1 Una care se ocupa de afaceri murdare,complici cu infractori,pile a sefilor care au fost numiti politic si care trabuie sa cotizeze unor partide politice. 2 Alta care sta in banca lor nu se inplica in absolut nimic si asteapta sa vina leafa lunar.In ceea ce priveste profesionalism egal zero. Majoritatea au fost incadrati direct dupa care a urmat un curs si cam atat.Nu corespund din punct de vedere fizic psihic si uni nu au nici macar inaltimea necesara ca au obtinut derogare.

 11. Politica DMRU, de sorginte pecere/pesede ever nu acceptă o altă modalitate. Miniștrii și secretarii de stat sunt niște jucării care vin și se strică repede neavând rezistență la copii obraznici care le folosesc. Ministerul este unul milițienizat profund fără șanse să se europenizeze. Greșeala s-a făcut atunci când s-au constituit inspectoratele judetene de poliție pe structura vechilor inspectorate ale ministerului de interne din epoca ceaușului needucat. La conducerea supermiliției s-au perindat numai indivizi dubioși propuși politic funcții care acum pot fi controlate până la nivel șef de serviciu sau chiar birou. ,,Impotența” poliției în unele cazuri se vede a fi foarte ,,virilă” în alte cazuri. Europenizarea ministerului nu se va face prea curând pentru că toate pecereurile (incluzând PNL PSD, UDMR, chiar nu contează) care se perindă pe la conducerea statului au interese că să rămână ceața, pentru că, nu-i așa, să mănâncă și gura noastră. Însăși organizarea instituției este precară prin faptul că șeful poliției este secretar de stat față de ceilalți șefi de structuri din minister. Adică șefii poliției de frontieră (instituție anacronică și doar administrativă), ai jandarmeriei (rămasă la nivelul trupelor de securitate și doar puțin cosmetizată), IGSU (o struțo-camila greoaie care funcționează doar printr-un singur om), sunt amestecați precum ghiveciul. Este hilară și denumirea structurilor adică inspectorate conduse de chestori sau comisari de ce nu sunt conduse de inspectori dacă sunt inspectorate sau chesturi de chestori? Dar așa este când vrei sa fii și comunist și capitalist și să fii și vultur și măgar. Exista o forță care este scoasa de la naftalină din când în când pe la meciuri, covizi și mai împart bastoane pe la mitinguri, ah și pe la defilări. Tradiția românească și a țărilor latine este de a avea jandarmerii, sub diferite denumiri, ba carabinieri, ba gardă civilă sau altcumva. Dacă luăm exemplul Jandarmeriei franceze, vom vedea că prin similitudine, România are aceleași structuri dar sub alte caciuli iar raportul ofițerilor la cel al subofițerilor este uluitor în favoarea acestora. Adică Jandarmeria franceza are 5000 de ofițeri la 100000 de jandarmi și o populatie a Franței de cca 62 milioane de oameni. La politie e și mai rău pentru că la 5 polițiști este un comisar șef. Adică se trece foarte repede peste celelalte grade luandu-se rapid și câte două grade într-un an, condiția este să ajungi mai repede pe o funcție de comisar șef și după aia te împinge ștatul. Să luăm poliția și venind astfel în sprijinul autoritorului articolului. Au ajuns comisarii șefi ,,șefi de post” la țară pe funcții de comisari șefi. Adică colonelul de miliție este șef de post. Uluitor nu? Dacă ne aducem aminte era un cântec în care se spunea de un anume ,,căpitane de județ”. Acel cântec se cânta când la nivelul județelor din Romania regală era autoritatea subofițerului de jandarmi la țară și a agentului de poliție la oraș. Toate astea se întâmpla din cauza corupției și a impotentei instituționale.

 12. LA IPJ HARGHITA SINGURUL SEF PE CARE IL APRECIEZ CA FIIND OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT ESTE COMISARUL SEF IORDAN MIRCEA SEFUL IPJ. IN REST TOTI COMISARII SEFI PE CARE II CUNOSC SUNT NISTE REBUTURI, AFACERISTI, LINGAI, TRANTORI CARE AU AJUNS PE FUNCTII DOAR PE CRITERII DE COTIZAT SI CARAT, ACESTIA DOAR SUG CU NESIMTIRE STATUL ROMAN DE BANI GREI FACAND DOAR RAU ACESTUI POPOR CHINUIT. VERIFICATI AVERILE COLOSALE ALE ACESTOR COMISARI SEFI TRANTORI IN POLITIA ROMANA SI O SA VA DATI SEAMA CAT DE CORUPTI SI JEGOSI SUNT. ESTE DE APRECIAT CA IORDAN MIRCEA REZISTA SA LUCREZE INCONJURAT DE ATATIA INCOMPETENTI, CORUPTI SI JEGOSI CARE IL SFIDEAZA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *