Skip to content
Internațional Republica Moldova

Dezastru pentru Rusia: a pierdut 150 de miliarde de dolari în cei 5 ani care au trecut de la anexarea Crimeei

sebatrans.com

Analiștii de la Bloomberg Economics estimeaza că sancțiunile impuse după anexarea peninsulei Crimeea au scăzut cu până la 6% economia Rusiei. La sfârșitul anului trecut, economia celui mai mare exportator de energie din lume era cu peste 10% – sau 150 miliarde dolari – mai mică decât cea preconizată la sfârșitul anului 2013, scrie publicația americană.

A trecut jumătate de deceniu de când Vladimir Putin a anexat peninsula Crimeei de la Ucraina. Pentru Rusia, costurile continuă să crească, notează bloomberg.com, potrivit inliniedreapta.net.

Tratatul de aderare semnat pentru a aduce teritoriul din Marea Neagră sub influența Moscovei este încă nerecunoscut de majoritatea țărilor, iar SUA și Uniunea Europeană au făcut un efort amplu pentru a pedepsi Rusia cu sancțiuni. Nedescurajată, Rusia a continuat să integreze Crimeea în economia sa, investind miliarde în noi centrale electrice și construind un pod gigant spre peninsulă anul trecut.

Cele mai multe dintre costurile suportate de Rusia au provenit din sancțiunile din S.U.A. și UE, și au crescut în fiecare an de la anexare, cu adăugarea unora noi ca urmare a presupusului amestec în alegerile americane și alte acțiuni. Dar țara și locuitorii săi – care deja sufereau din cauza prețurilor scăzute la petrol, exportul principal al Rusiei – simt, de asemenea, neplăcerile scăderii investițiilor străine și stagnării veniturilor, scrie Bloomberg.

Un studiu publicat de analistul Scott Johnson la sfârșitul anului trecut a constatat că economia celui mai mare exportator de energie din lume este cu peste 10% – sau 150 miliarde dolari – mai mică decât cea preconizată la sfârșitul anului 2013. Patru puncte procentuale provin din scăderea prețurilor la petrol, dar sancțiunile și alți factori sunt de vină pentru restul.

Anexarea peninsulei Crimeea ar putea costa economia rusă până la 200 de miliarde de dolari în anii următori, spunea fostul ministru rus al Finanțelor Alexei Kudrin în urmă cu patru ani.

Este puțin probabil ca efectul sancțiunilor să dispară prea curând, scrie Bloomberg, iar acuzațiile că Rusia a încercat influențarea alegerilor prezidențiale americane din 2016 înseamnă că este posibil ca lucrurile să se înrăutățească. Numărul companiilor și indivizilor ruși care fac obiectul sancțiunilor din S.U.A. a crescut de patru ori, la mai mult de 700, din 2014, iar un alt proiect de lege care ar putea lovi țara cu o nouă serie de sancțiuni este discutat la Washington în acest an.

Stagnarea economică a însemnat mai puțini bani pentru salariile rușilor obișnuiți. Veniturile medii abiau au depășit 30.000 de ruble pe lună (459 dolari americani) de la anexarea Crimeei și scăderea prețurilor la petrol a împins țara într-o recesiune de aproape doi ani.

O regiune în care veniturile au crescut este Crimeea, pe măsură ce salariile cresc pentru a le ajunge din urmă cu cele din Rusia.

După ce au urcat puțin în 2017, când se părea că președintele american Donald Trump ar putea ridica sancțiunile, investițiile străine directe s-au diminuat și chiar au devenit negative în al doilea trimestru al anului trecut.

Cum a fost afectată Rusia de anexarea Crimeei?

Un studiu recent sugerează că simpatia populară față de anexare începe să se erodeze.

Pe măsură ce presiunea economică face ravagii printre rușii obișnuiți, efectul pozitiv pe care anexarea l-a avut asupra opiniei publice acum cinci ani a început să se piardă. Un sondaj publicat joi [14 martie 2019 n.e.] de Fundația de Opinie Publică din Moscova (FOM) a constatat că doar 39% dintre ruși cred că anexarea a făcut mai mult bine decât rău Rusiei, în scădere de la 67% la sfârșitul lui 2014.

1 comentariu la “Dezastru pentru Rusia: a pierdut 150 de miliarde de dolari în cei 5 ani care au trecut de la anexarea Crimeei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *