Skip to content
Economie

Dezastrul ASF: Cine este Nicu Marcu, cel care a crescut prețul polițelor RCA. Articole copiate și legături cu generali SRI – Partea a II-a

Inquam Photos / George Călin

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reușit în 2021 să mărească prețul polițelor RCA cu circa 20%, după cum a arătat economistul Radu Soviani pe blogul său. La această creștere s-a adăugat și falimentul City Insurance, iar prețul polițelor RCA a explodat anul trecut, fiind de două sau chiar de trei ori mai mare. ASF nu a făcut nimic pentru a proteja cetățenii de aceste creșteri exagerate, care nu fac decât să îmbogățească asigurătorii.

ASF e una dintre cele mai importante instituții ale statului român, având rolul de a asigura stabilitatea financiară și de a controla sau a remedia problemele. Salariul președintelui ASF este de 15.000 de euro pe lună, iar mulți alți vicepreședinți din instituție au salarii peste 10.000 de euro.

În 2020, Parlamentul l-a votat pe Nicu Marcu pentru funcția de președinte ASF. Acesta a primit 340 de voturi și a fost propunerea ALDE, susținut inclusiv de Victor Ponta.

Nicu Marcu a terminat facultatea, la Universitatea din Craiova, abia la vârsta de 29 de ani și primul său loc de muncă l-a avut la 28 de ani. Marcu a mai încercat să intre și la Universitatea din Sibiu, arată economistul Radu Soviani, dar nu a mai terminat-o. În anul 2004 a obținut doctoratul la aceeași universitate din Craiova, având inclusiv un titlul de „doctor honoris causa” de la Politehnica București.

Președintele ASF a trecut în CV-ul său numeroase lucrări științifice pe care pretinde că le-ar fi scris, dar economistul Radu Soviani arată că multe dintre acestea au fost copiate din alte surse. Articolele scrise de Marcu sunt pline de fragmente copiate de la alți autori disponibili pe internet sau din alte rapoarte, însă președintele ASF nu menționează nicăieri sursa.

Începe să scrie zeci de articole în limba engleză (pe care nu o cunoaște) dar mai ales începe să pună întrebări în ANAF: „Nu vrei să scrii un articol științific? Mă trec și eu ca autor, că am unde să îl public”. Unii pun botul, de teama secretarului general.

O înnebunește pe „doamna Corina” de la ANAF (numele nu îl dezvălui pentru confidențialitatea surselor) să îi traducă repede articolele pe care nu le înțelege, dar care le publică, în calitate de co-autor. Faptul că le traduce repede, devine evident” explică economistul.

Dovada textelor copiate de Nicu Marcu, sursa foto: soviani.com

Nicu Marcu afirmă în CV-ul său că a fost „contabil șef” între anii 1996-1999, la Direcția Silvică Craiova – Ocolul Silvic Poiana Mare, dar Soviani arată că este un fals, deoarece președintele ASF a terminat facultatea abia în 1997. Potrivit legii de la vremea respectivă, un contabil șef trebuia să aibă o diplomă de licență, iar Marcu nu era în această situație în 1996, precizează Soviani într-o amplă anchetă publicată pe blogul său, în 2021.

După cariera în silvicultură, Marcu se înscrie la Colegiul Național de Securitate, locul în care se formează mulți dintre politicienii români. Radu Soviani precizează că acela a fost momentul în care cariera lui Nicu Marcu a decolat și a fost imediat propulsat în funcția de „Președinte al Consiliului Național de Integritate”. Atât de bine s-a ocupat de integritate, încât era coleg cu Marian Zlotea, condamnat definitiv la 8 ani și 6 luni de închisoare. În 2007 ajunge director la Loteria România, iar ulterior a schimbat mai multe funcții pe la Ministerul Agriculturii, ANAF, Ministerul Mediului. Timp de 2 ani de zile acesta a fost secretar general la ANAF.

În Aprilie 2009, pe fondul unor disensiuni între infractorul Sebastian Ghiță și infractorul Sorin Blejnar (ajuns Președinte ANAF), Nicu Marcu este zburat din ANAF, este plasat imediat în cadrul secretariatului general al Guvernului din Aprilie 2009 până în Ianuarie 2010 de unde pleacă până în decembrie 2010 ca să se facă secretar general adjunct al Minsiterului Mediului (cu avizul SRI). Doi ani, până în decembrie 2012 nu mai prinde vreo funcție publică, dar devine deputat USL, în decembrie 2012, fiind apropiat de partidul lui Dan Voiculescu și de primarul Bacăului, Stavarache”, scrie economistul pe blogul său.

Legăturile cu oamenii din SRI

În 2015, Nicu Marcu este instalat politic la Curtea de Conturi, în urma unei înțelegeri politice. În 2020 se fac alte schimbări politice, iar Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, preia funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, iar Marcu este instalat președinte ASF. La ASF, Marcu l-a adus director de cabinet pe George Voinescu, fost angajat al Securității, general în SRI și fost adjunct al directorului SRI.

Radu Soviani arată pe blogul său toate legăturile lui Marcu cu oameni din SRI sau cu politicieni certați cu justiția. Președintele ASF a fost mereu într-un cerc de persoane influente, reușind să fie răsplătit cu funcții importante, unde nu a realizat nimic pentru România și cetățeni.

În perioada în care Nicu Marcu a fost secretar general ANAF iar George Voinescu la SRI, afacerile cu statul și cu SRI ale „persoanei de încredere a SRI”, Sebastian Ghiță, au prosperat, Sebastian Ghiță nefiind deranjat de ANAF-ul unde Marcu funcționa ca secretar general.

În perioada în care Sebastian Ghiță devaliza bugetul de stat, având și statutul de „persoană de încredere” a SRI, George Voinescu (fostul securist anti-NATO și actualul director de cabinet al lui Nicu Marcu – Președinte ASF), era director adjunct în SRI, iar Nicu Marcu, secretar general al ANAF”, explică Soviani.

Nicu Marcu a ocupat funcții în instituții ale statului conectate la SRI. Serviciul de informații avea mai multe protocoale de colaborare, arată Radu Soviani, iar acest lucru a fost trecut cu vederea:

Și cum SRI nu are voie să facă activitate de culegere în extern în spațiul NATO, culegerea de informații se rezumă la state din afara NATO și la instituții gen Curtea de Conturi (unde lucra Nicu Marcu), ASF (unde lucrează Nicu Marcu), Loteria Romania (unde a lucrat Nicu Marcu), ANAF (unde a lucrat Nicu Marcu), păduri (unde a lucrat Nicu Marcu, Consiliul Național de Integritate – unde a lucrat Nicu Marcu), etc. Realizează Nicu Marcu ce reprezintă el de fapt în raport cu SRI?

Curtea de Conturi a avut protocol cu SRI, iar Nicu Marcu poate greu pretinde că nu îl cunoștea pe George Voinescu cel mai târziu din 2006, pentru că amândoi în 2006 frecventau Colegiul Național de Apărare”.

Nicu Marcu, în calitate de președinte ASF, a reușit în 2021 să mărească prețul polițelor RCA cu circa 20%, așa cum a arătat Radu Soviani într-o analiză, prin introducerea obligatorie a decontării directe. Anul trecut a devenit obligatorie, iar șoferii au fost nevoiți să plătească în plus. De asemenea, nu a luat nicio măsură pentru a preveni falimentul City Insurance și a-i proteja pe cei păgubiți.

CITIȚI ȘI: Cum a mărit ASF prețul polițelor RCA cu 20% pentru a îmbogăți asigurătorii. Radu Soviani devoalează întregul plan – Partea I

1 comentariu la “Dezastrul ASF: Cine este Nicu Marcu, cel care a crescut prețul polițelor RCA. Articole copiate și legături cu generali SRI – Partea a II-a

  1. Acest element mai este in libertate?!, oare de ce?! Cand reparam acest derapaj? Faptasul ,elementul,sa plateasca asigurarile obligatorii ale tuturor cetatenilor pentru 2022 pana la reparea acestui grav derapaj!

    IMPLICARE -plangere colectiva. Consecventa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *