Dezastrul de la Mecca: 16 agenţii de turism egiptene au rămas fără licenţe după ce au lăsat să moară sute de pelerini

Mecca
Sursa foto: Twitter

16 agenţii de turism egiptene au rămas licenţe după ce sute de pelerini au murit în drum spre Mecca, scrie Reuters, precizând că Egiptul a făcut deja plângere către procuratură.

Egiptul a retras licențele de funcționare a 16 agenții de turism și le-a înaintat procurorului, acuzându-le că sunt responsabili pentru moartea pelerinilor egipteni la Mecca, a declarat sâmbătă o unitate de criză însărcinată cu soluționarea situației.

Surse medicale și de securitate spun că cel puțin 530 de egipteni au murit în timpul pelerinajului haj de anul acesta la Mecca, în timp ce declarația unității, formată joi și condusă de premierul Mostafa Madbouly, spunea că 31 de decese au fost confirmate ca urmare a unei boli cronice.

Companiile de turism care au facilitat deplasarea pelerinilor care au decedat în timpul deplasării nu le-a furnizat servicii de niciun fel, inclusiv medicale, se arată în comunicat, fără a numi companiile implicate.

Agențiile sunt acuzate că trimit pelerini în Arabia Saudită cu vize de vizită personală, mai degrabă decât vize haj care permit accesul la Mecca, unde au loc ritualurile.

Serviciile medicale oferite de autoritățile saudite pentru a atenua greutățile pelerinajului nu sunt oferite celor care călătoresc cu viză personală. Pelerinii au fost nevoiți să meargă prin deșert până la Mecca pentru a evita arestarea sau deportarea, se mai arată în comunicat.

Autoritățile egiptene mai spun că acele agenții de turism nu le-au oferit pelerinilor „cazare adecvată”, adăugând că acest lucru a cauzat pelerinii „epuizare din cauza temperaturilor ridicate”.

Autoritățile egiptene au documentat, de asemenea, 31 de decese în rândul pelerinilor egipteni înregistrați, invocând „bolile cronice” drept cauză a deceselor.

Majoritatea celor care au murit au fost neînregistrați, se arată în comunicat.

În ultimele zile, sute de oameni din diferite țări au murit din cauza temperaturilor care au depășit uneori 51 de grade Celsius (124 Fahrenheit).

Aproximativ 10 țări au raportat 1.081 de decese în timpul pelerinajului, care reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului pe care toți musulmanii au datoria să-l îndeplinească cel puțin o dată în viață.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: