Skip to content
" "
Politică

Dezastrul din Colectiv poate schimba legile. Arafat: Degeaba dau amendă 1.000 de lei…

Dezastrul din clubul Colectiv poate schimba legile. Raed Arafat (secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne): „Degeaba dau amendă 1.000 de lei”…

CITIŢI ŞI: Tragedia din clubul Colectiv. Vezi în ce spitale sunt internaţi răniţii

" "

Prezent, duminică seară, în studioul Digi 24, demnitarul a anunţat că legislația în privința prevenirii incendiilor este în curs de schimbare și că mai e nevoie de numai câteva acte pentru ca ea să poată fi implementată. Oficialul a arătat că actualele amenzi nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe proprietarii de cluburi să ia toate măsurile necesare și că, în viitor, cei care nu vor fi în regulă vor putea fi chiar acuzați de infracțiuni penale. Arafat a subliniat că nu a fost solicitat aviz de la pompieri pentru clubul Colectiv.

CITIŢI ŞI: Incendiul din clubul Colectiv. Trecutul negru al unui patron

Clubul Colectiv, în care a avut loc vineri seara incendiul soldat cu moartea a 30 de persoane, funcționa în baza unei autorizații pe propria răspundere, dar aceasta nu mai este valabilă de câțiva ani, a afirmat Raed Arafat. Totuşi, el a adăugat că acest lucru trebuie verificat la cei care dau autorizațiile.

Secretarul de stat din MAI a vorbit despre măsurile pe care departamentul pe care îl conduce a început să le ia, pentru a evita situații tragice. Totuşi, acestea nu au fost puse în practică în totalitate.

„La nivelul departamenului, de când s-a înființat, am făcut o analiză pe status quo-ul care există și pe riscurile care există și am început să acționăm. La metrou s-au făcut anumite analize, am găsit acolo niște vulnerabilități foarte serioase care puteau să ne afecteze intervenția. S-a acționat, prima parte s-a rezolvat. La intervenție, unde lipseau anumite echipamente extrem de importante, pe care nu le aveau nici pompierii noștri, nici pompierii de la metrou, s-au dat bani de la buget, s-au cumpărat și se validează acum un nou concept de intervenție la metrou, mult mai bun. E un exemplu”, a explicat secretarul de stat.

În al doilea rând, a punctat Raed Arafat, „acest tip de incendii, dacă urmăriți modificările legislative introduse de guvern, la nivelul comisiilor parlamentare am discutat personal cu experții de la pompieri și am introdus niste modificări la legea 307 (din 2006 – n.r.), legea pentru prevenirea incendiului și acolo se referea exact la astfel de situații, care, până acum, pentru că mai sunt câteva acte subsecvente la nivel de hotărâre de guvern care urmează să iasă, chiar dacă nu se întâmpla această tragedie, urmau să iasă”.

„Am prevăzut creșterea amenzilor la nivel foarte mare și chiar am fost criticați că le creștem prea mult. Degeaba mă duc și dau amendă 1.000 de lei, pentru că pentru un club nu înseamnă nimic”, a spus Raed Arafat.

Totodată, secretarul de stat a atras atenţia că „pompierii se confruntau cu faptul că dau amendă, ei continuă și nu poate nimeni să le facă nimic”.

„Dăm iar amendă, ei tot continuă. Și atunci s-a transformat pentru anumite tipuri de clădiri, inclusiv discoteci, cluburi: când pompierul ți-a zis că nu e bine și se oprește, dacă continui e infracțiune. Pompierul poate să greșească, dar asta se rezolvă la nivel de instanță. Dacă era să fac asta după acest incident, s-ar fi zis că reacționăm. Dacă s-a făcut înainte, înseamnă ca ne-am gândit. Din păcate, la tot ce ne gândim nu poate fi o rezolvare imediată. Sunt lucruri care vor dura un an, doi, șase luni, până când o să consolidăm aceste situații mult mai bine”, a mai declarat oficialul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *