Dezastrul financiar din primăria lui Piedone. Dezvăluirile Curții de Conturi

Cristian Popescu Piedone și Vlad Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Curtea de Conturi arată că Primăria Sector 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, nu a recuperat datoriile și a fentat prevederile legale pentru a nu mai organiza licitații. Raportul Curții de Conturi (CC) a fost realizat pe anul 2022, când Piedone a renunțat la funcție în luna mai, în urma condamnării în dosarul Colectiv. Ulterior, primăria a ajuns în mâinile viceprimarilor PUSL și PSD.

Plăți nejustificate de 5,5 milioane lei

Curtea de Conturi arată că Primăria Sector 5 a divizat contractele mari în mai multe contracte mici pentru a evita organizarea licitațiilor. Contractele mici au fost oferite prin atribuire directă.

Curtea de Conturi arată că primăria lui Piedone a făcut, în 2022, plăți nejustificate în valoare de 5,5 milioane de lei. SC Economat SRL – compania care gestionează magazinele primăriei – a primit 4,9 milioane de lei cu titlul „eșalonare la plată, fără a exista obligația de plată”. Specialiștii CC arată că s-au încălcat prevederile legale atunci când s-a făcut această plată și primăria trebuie să recupereze banii. SC Economat SRL este anchetată de procurorii DNA pentru proiectul „Start pentru o educație digitalizată”, precizează Curtea.

Compania Economat este un dezastru al Primăriei Sector 5. Aceasta ar trebui să vândă alimente la prețuri reduse, însă nu a avut niciodată profit. Compania este o gaură neagră de zeci de milioane de lei pe an pentru cetățenii din Sectorul 5. Tot Curtea de Conturi arăta, în 2022, că la Economat nu a existat niciun un control al primăriei și s-au făcut plăți nelegale de sute de milioane de lei.

În 2020, Piedone critica compania Economat, spunând că „a devalizat Sectorul 5”, dar în 4 ani de mandat a continuat să o finanțeze.

Curtea de Conturi mai precizează că alți 507 mii lei reprezintă cheltuieli de personal nelegale în 2022. prin depășirea indemnizației lunare a viceprimarului.

O altă plată nelegată a fost către Administrația Piețelor Sector 5, care a primit 83.400 de lei pentru asistență și reprezentare juridică fără aprobarea Consiliului Local, contrar legislației din România.

Un haos a fost și în privința salariilor angajaților din primărie, unde nu s-a ținut cont de prevederile legale. Curtea de Conturi arată că s-au majorat nejustificat salariile de bază cu suma de 4,3 milioane lei. De asemenea, au fost majorate nejustificat, cu 1,16 milioane lei și cheltuielile cu concediile medicale. S-au diminuat sau majorat nejustificat o mulțime de alte cheltuieli ce privesc salariile angajaților.

Datorii neînregistrate și nerecuperate

Curtea de Conturi arată că angajații din primăria lui Piedone nu sunt capabili să țină evidențele contabile ale instituției. Aceștia au umflat anumite datorii și au fost denaturate conturile pentru dobânzile la împrumuturi. Personalul din primărie nu cunoaște regulile de funcționare a conturilor și nici pe cele privind efectuarea înregistrărilor în evidența contabilă.

Primăria lui Piedone nu este capabilă să recupereze datorii de peste 28 de milioane de lei. Curtea de Conturi arată că Primăria Sector 5 trebuie să recupereze 27 de milioane de euro, din anii 2019 și 2020, de la un ONG care nu este recunoscut ca fiind de utilitate publică. Este vorba de Asociația Grupul de Acțiune Locală, înființată de fostul primar Daniel Florea.

De asemenea, Primăria trebuie să recupereze un alt milion de lei „reprezentând prejudiciul constatat în anul 2022 din servicii de salubrizare decontate nejustificat”. Dacă în alte sectoare din București primarii refuzau să plătească serviciile de salubrizare, Primăria Sector 5 le-a dat în plus nejustificat.

Curtea de Conturi mai arată că primăria trebuie să recupereze și 575.320 lei pe care i-a plătit pentru lucrări neprestate. Aceste sume nu au fost înregistrată în contabilitate. Funcționarii din primărie nu înregistrează datoriile pentru ca, ulterior, instituțiile statului să nu fie obligate să le recupereze pe căi legale.

Piedone vrea să fie primarul capitalei

Cristian Popescu Piedone nu reușește să gestioneze eficient banii Primăriei Sector 5, dar s-a înscris în cursa pentru Primăria București, cu partidul PPUL, înființat de Dan Voiculescu. Popescu Piedone vrea să-l lase la conducerea Primăriei Sector 5 pe fiul său, Vlad Piedone.

În data de 12 mai 2022, Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 4, în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. După aproximativ un an de zile, în vara lui 2023, Piedone a fost eliberat, obținând anularea sentinței din dosarul Colectiv, printr-o cale extraordinară de atac admisă de magistrați.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: