Dezastrul USR-istului Dominic Fritz în Timișoara: cetățenii și bolnavii, lăsați în frig

Dominic Fritz/ sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Dominic Fritz, primarul USR din Timișoara, a avut un mandat dezastruos, după ce a lăsat cetățenii în frig în case și spitale. Timișoara este singurul mare oraș care, în ultimii 4 ani, nu s-a dezvoltat și nu a profitat de numeroasele oportunități economice.

Dominic Fritz este primul primar din istoria Timișoarei care a lăsat bolnavii din spitale să stea în frig. Dezastrul USR a pus în pericol viețile timișorenilor și ale nou-născuților din maternități.

În fiecare iarnă, sistemul de termoficare din Timișoara a fost ineficient și nu a reușit să încălzească locuințele și instituțiile publice. Dominic Fritz nu a luat nicio măsură pentru a preveni oprirea sistemului de încălzire centralizat și a privit nepăsător cum bolnavii și nou-născuții sufereau în frig în spitale.

În 2021, sute de timișoreni s-au mobilizat și au donat pături spitalelor din oraș, pentru a-i ajuta pe pacienți să reziste în saloanele friguroase. Când afară erau zero grade, sistemul de termoficare din Timișoara nu funcționa pentru că Dominic Fritz nu cumpărase combustibil și nu voia să plătească datoriile Coltrem.

Primarul USR avea un război personal cu conducerea Coltrem, în timp ce bolnavii din spitale și cetățenii sufereau în frig. Ambițiile politice ale primarului au fost mereu mai presus de interesele cetățenilor. Temperatura medie în spitalele din oraș era de doar 15 grade.

Timișorenii, revoltați împotriva lui Dominic Fritz

La Spitalul Județean Timișoara, peste 700 de pacienți au fost ținuți în frig, cu caloriferele reci în plină iarnă. Spitalul nu avea o centrală și depindea de sistemul blocat de Fritz. Pacienții de la secția de oncologie, care erau cei mai fragili bolnavi, stăteau și ei în frig și primeau o pătură în plus când afară erau zero grade.

La Maternitatea Bega din Timișoara, nou-născuții erau ținuți doar într-o singură cameră în care exista aer condiționat. În maternitate erau doar 15 grade și bebelușii riscau să se îmbolnăvească încă din primele zile de viață.

„În loc să ne vindecăm s-ar putea să mergem mai bolnavi acasă”, spunea un pacient din spital.

O altă mare problemă era lipsa apei calde. Pacienții din spitale și nou-născuții nu aveau nici măcar servicii esențiale de igienă. Timișorenii erau revoltați de situația cu sistemul de încălzire și au strâns semnături pentru demiterea primarului USR.

„Ne arată că nu a avut o viziune. În momentul în care tu ai avut ocazia să cumperi la prima mână cărbune și n-ai cumpărat și acum îl cumperi la a cincea mână, mi se pare anormal”, spunea unul dintre cetățenii revoltați.

Cărbune mai scump pentru Timișoara

Dominic Fritz a preluat conducerea Primăriei Timișoara în 2020 și nu a făcut nimic pentru a se asigura că va exista suficient combustibil pentru sistemul de încălzire. Primarul a refuzat să plătească datoriile și Coltrem și-a întrerupt activitatea. Primarul nu a făcut achizițiile din timp și a așteptat izbucnirea crizei energetice, când prețurile pentru gaz și cărbune au scăpat de sub control.

La început de 2022, Coltrem cumpăra cel mai scump cărbune. Dominic Fritz nu a făcut achiziția vara, pentru a se pregăti pentru iarnă, ci a cumpărat chiar în ianuarie 2022, când prețurile erau mult mai mari. Primarul Timișoarei a decis să cumpere cărbunele chiar din Ungaria, în loc să-l ia de pe piața din România.

Pacienții în frig, primarul la căldură în vilă

În aceeași perioadă în care pacienții înghețau în spitale, Dominic Fritz și soția sa și-au cumpărat o vilă de 300.000 de euro în Timișoara. Primarul a ales o vilă care nu era racordată la sistemul centralizat de încălzire, după cum a recunoscut într-o declarație.

„Niciunul dintre cele două imobile nu sunt racordate la Colterm, aşa s-a întâmplat”, declara Fritz.

Dominic Fritz a avut o declarație arogantă, spunând că „așa s-a întâmplat”. Cetățenii stăteau în frig, iar primarul la căldură în noua vilă cumpărată cu banii soției. Primarul USR a fugit de orice responsabilitate, deși nu era capabil să asigure căldura în casele timișorenilor și în spitale.

În 2024, primarul USR vrea să ascundă dezastrul pe care l-a provocat în Timișoara și candidează din nou la alegerile locale pentru un nou mandat. Cetățenii trebuie să decidă, pe 9 iunie, dacă vor să stea în fiecare iarnă în frig cu Dominic Fritz la conducerea orașului.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: