Skip to content
Economie Societate

Dezbatere inutilă la CCR? Analistul economic Radu Soviani indică DOUĂ MOTIVE pentru care aurul de la Londra nu va fi adus la București

Facebook

Legea privind repatrierea aurului Băncii Naţionale a României este constituţională. Judecătorii CCR au respins miercuri sesizarea Opoziţiei, iar actul normativ urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis, care va decide dacă va promulga sau nu legea.

Contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani a declarat că, în opinia sa, aurul de la Londra nu va fi adus înapoi la București din două motive strict economice: în primul rând, costă undeva până la 15 milioane de Euro pentru ca lingourile să fie aduse în tezarul BNR, și în al doilea rând, odată ce România va adera la zona Euro, o parte din rezervele de aur vor trebui transferate la Frankfurt, în tezarul Băncii Centrale Europene, deci alte milioane.

Decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind constituționalitatea repatrierii aurului arată două lucruri esențiale: PNL și USR sesizează Curtea Constituțională ca să se afle în treabă, iar pe de altă parte, PSD se trezește cu o lege pe care nu ar fi vrut-o finalizată și pe care au făcut-o deasemenea, ca să se afle în treabă.

Opinia mea este că aurul de la Londra nu va fi adus înapoi la București și asta pentru două motive strict economice: în primul rând, costă undeva până la 15 milioane de Euro pentru ca lingourile să fie aduse în tezarul BNR. Și în al doilea rând, odată ce România va adera la zona Euro, o parte din rezervele de aur vor trebui transferate la Frankfurt, în tezarul Băncii Centrale Europene, deci alte milioane.

Vă reamintec că această lege, inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, a pornit mai degrabă ca o percepție de inițiativă populistă: ,,să ne luăm aurul înapoi’’, în fapt un semnal transmis lui Mugur Isărescu privind rolul și contribuția sa, chiar și prin inacțiune, în privința pierderii poansonului pentru aur de către România. Semnalul a funcționat, întrucât Mugur Isărescu a lăsat-o foarte moale din momentul acestei inițiative, spunând la un moment dat că el chiar este de acord, în nume personal și nu în numele Consiliului de Administrație BNR, cu repatrierea aurului. Păi dacă e de acord, de ce l-a mai transferat de prima dată? A fost o șmecherie a lui Mugur Isărescu prin care a transmis că mai degrabă decât să își piardă poziția de guvernator, nu se pune cu Dragnea. Iar Dragnea a înghițit această șmecherie”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro.

Totodată, analistul economic atrage atenția că, dacă nu va fi pornită cel puțin o anchetă parlamentară privind pierderea poansonului pentru aur de către Phoenix Baia Mare, sub privirea BNR, „legea asta, o fi constituțională, dar este inutilă și generatoare de costuri”.

Din păcate, dacă nu va fi pornită cel puțin o anchetă parlamentară privind pierderea poansonului pentru aur de către Phoenix Baia Mare, sub privirea BNR, legea asta, o fi constituțională, dar este inutilă și generatoare de costuri. Ar trebui să realizeze singurul inițiator al legii rămas liber că Isărescu, atunci când s-a declarat de acord în nume personal, cu repatrierea aurului, fără sens economic, avea și urmărea un alt rezon: să nu se mai vorbească despre aur. Or, tocmai despre aur și privatizări furate ar trebui să se vorbească mai abitir în aceste zile, dacă vrem în mod real o luptă anti-corupție și nu o lupta anti-corupție mimată”, a mai spus analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *