Skip to content
Coronavirus

DEZBATERE PS News: S-ar impune vaccinarea obligatorie în România? În PNL sunt voci importante care spun ”DA”. PSD, dar și medicii, se opun

twitter

Austria urmează să impună vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19  începând cu 1 februarie, dar cât de posibilă este implementarea unei măsuri similare în România? O astfel de decizie nu se poate impune decât printr-o lege votată în Parlament, iar la nivel discursiv PNL pare cel mai convins de oportunitatea vaccinării obligatorii, mai ales pentru categoriile de persoane care lucrează cu publicul. De altfel, PNL a inițiat proiectul de lege care ar face certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, angajatorul urmând să fie amendat cu până la 100.000 de lei dacă nu verifică certificatele angajaților. Și tot PNL a depus un amendament prin care propune ca persoanele nevaccinate să-și plătească spitalizarea în cazul infectării cu SARS-Cov-2.

PSD, pe de altă parte, nu e de acord cu vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie de persoane și insistă pe nevoia unei campanii de informare care să explice beneficiile imunizării.

Nici medicii nu sunt foarte încântați de o astfel de impunere, considerând că vaccinarea obligatorie va fi foarte greu de impus și nici nu va avea ”neapărat efectele scontate”.

PS News a lansat o dezbatere în acest sens: ar fi vaccinarea obligatorie o idee bună de aplicat în România?

De la PNL a răspuns Gheorghe Carp, unul dintre inițiatorii legii care ar impune certificatul verde la locul de muncă. El spune că vaccinarea obligatorie ar fi o ”măsură normală” și esențială ”pentru a trece peste această perioadă nefastă”.

De la PSD am primit reacția fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, care însă nici nu vrea să audă de vreo impunere. Mai mult, social-democratul spune că parlamentarii n-ar avea curaj să voteze o astfel de lege, fiind conștienți că ar supăra multă lume.

PS News l-a contactat și pe medicul Adrian Marinescu. Acesta este de părere că personalul medical, de pildă, ar trebui să fie obligat prin lege să se vaccineze, însă nu e de acord cu extinderea acestei măsuri la populația generală. Motivul? Ar fi aproape imposibil de impus.

Gheorghe Carp ( PNL): Vaccinarea trebuie să fie obligatorie

Senatorul PNL și medicul Gheorghe Carp este de acord cu decizia autorităților austriece, declarând că, în vreme de pandemie, vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru toată lumea.

„E o măsură normală, având în vedere situația în care se află Europa. Numai unii au curajul să ia aceste măsuri, alții nu sunt în stare, nu au curajul, pentru că sunt implicați pe diverse planuri, dar părerea mea este că vaccinarea este esențială pentru a putea trece de această perioadă nefastă.

Părerea mea personală este că vaccinarea trebuie să fie obligatorie. Când se vor vedea efectele negative ale nevaccinării probabil că se va ajunge acolo și în cazul României. Fiecare zi pierdută este pierdută pentru viitorul nostru”, susține Gheorghe Carp.

Florian Bodog (PSD): Informare, nu obligare

Pe de altă parte, fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, susține că nu este de acord cu obligativitatea vaccinării, ci mai degrabă cu o campanie inteligentă de informare a populației în ceea ce privește efectele pozitive ale vaccinării.

 „Mă cam îndoiesc că se va ajunge la vaccinare obligatorie, dat fiind faptul că, așa cum am văzut, în toată Europa există mari frământări și mari reacții pe această temă, însă eu cred că această măsură a fost anunțată pentru a convinge cetățenii Austriei să se vaccineze. Nu știu dacă va avea succesul scontat pentru că, din ceea ce am văzut, oamenii nu reacționează foarte bine la constrângeri. Cred că, pentru a-i convinge, ar trebui mai degrabă să încercăm să prezentăm care sunt efectele pozitive ale vaccinării și ce se întâmplă dacă nu te vaccinezi. A face o informare extrem de cinstită ar fi mult mai corect decât să încerci să obligi. După cum am zis, oamenii în general, dar mai ales cei care trăiesc în țări democratice nu sunt de acord cu acest tip de mesaj.

Pentru a se ajunge la vaccinarea obligatorie e nevoie de lege, ori nu știu dacă parlamentarii își vor asuma să voteze o astfel de lege în condițiile în care, așa cum vedem, populația nu este de acord cu o astfel de decizie.

Din punct de vedere medical, această măsură ar putea avea rațiune în condițiile în care ar exista premisa că prin vaccinare oprim complet această pandemie, dar din păcate, sunt țări în care vaccinarea este la cote foarte înalte și cu toate acestea, pandemia face ravagii și asta din cauza faptului că a apărut o nouă tulpină de vaccinare.

Eu sunt un susținător al vaccinării, sunt un inițiator al legii vaccinării care se referă la vaccinurile obligatorii pentru copii, însă, consider că acest lucru se poate face doar în urma unei dezbateri, doar în urma unor negocieri foarte aplecate cu toate formațiunile politice și cred că această decizie trebuie adoptată de cetățeni și după să fie adoptată și de stat”, spune Florian Bodog.

Adrian Marinescu: Nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării

La rândul său, medicul Adrian Marinescu a explicat, pentru PS News, că nu este de acord cu obligativitatea vaccinării pentru că o astfel de măsură „nu va avea neapărat efectele scontate”.

„Obligativitatea unui act medical cu siguranță că nu e ceva ce ne dorim. Discutăm de pandemie și de faptul că am avea nevoie de o rată bună de vaccinare, dar nu prin obligativitate. Eu cred că e foarte greu să se realizeze impunerea obligativității vaccinării.

A face însă diferența între obligativitatea la nivelul populației și a ceea ce înseamnă categoriile care presupun un risc mare de infectare, dacă vorbim de personalul medical și de cei care au un rol strategic, aici e de discutat, dar după părerea mea, obligativitatea e destul de greu de impus. Mesajele pe care le transmit destul de greu ar fi soluția pentru a crește rata de vaccinare.

E greu de luat în calcul această variantă. Obligativitatea presupune niște lucruri destul restrictive. Nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării. 

Nu cred că va avea neapărat efectele scontate. Va fi extrem de greu de impus. Dacă stăm să ne gândim bine, vă dați seama cât de greu ar fi la nivel social să impună astfel de lucruri”, explică Adrian Marinescu.


Austria urmează să impună vaccinarea obligatorie împotriva covid-19 – începând de la 1 februarie -, a anunţat vineri cancelarul Alexander Schallenberg într-o conferinţă de presă în Tirol, în urma unor discuţii cu conducătorilor landurilor, relatează AFP.

 

3 comentarii la “DEZBATERE PS News: S-ar impune vaccinarea obligatorie în România? În PNL sunt voci importante care spun ”DA”. PSD, dar și medicii, se opun

  1. Gheorghe Carp vorbeste despre vaccinarea obligatorie pe baza ,,părerii lui personale”? Ce drăguț! În alte state se vorbeste despre studii, imunitate naturala, administrare diferita a vaccinurilor, anti-virale noi, vaccinuri noi și mai eficiente etc. In general se tine cont de ,,stiinta”, chiar dacă și asta s-a decredibilizat masiv. La noi contează ,,părerea mea personala”. Omu’ trăiește în Carpistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *