Dezbateri aprinse pe proiectul legislativ de compensare pe tot lanțul economic pentru gripă aviară

sursa foto: Agrointeligenta

Gripă aviară: Propunere legislativă pentru acordarea de despăgubiri pentru pagube cauzate de epizootia de gripă aviară a trecut, săptămâna aceasta de Camera Deputaților care este camera decizională. Proiectul de lege a stârnit dezbateri aprinse între inițiatori și reprezentanții ANSVSA  (Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor). Scopul proiectului de lege este acela de a despăgubi operatorii economici pe întreg lanțul economic, nu numai pe cei care sunt afectați. Statul român despăgubește, în cazul gripei aviare, doar cu minimul admis de UE.

Potrivit grupului de 18 inițiatori, acest proiect de lege stabilește obligația statului de a compensa pierderile de natură economică suferite de persoanele juridice și fizice că urmare a declarării de zone de protecție sau de supraveghere a focarelor de gripă aviară. Mai exact, pierderile și și cuantificarea lor ar urma să fie dovedite cu acte de natură contractelor.

Scopul proiectului de lege este de a despăgubi operatorii economici pe întreg lanțul, nu numai pe cei care sunt afectați.

“În momentul de față legislația pe care o avem este destul de deficitară. ANSVSA poate să acorde despăgubiri pentru pagube directe, indirecte și colaterale doar pentru acei operatori economici care sunt în zonele de focare. Noi spunem practic cu această inițiativă legislativă că sunt foarte mulți operatori economici pe tot lanțul, în amonte și în aval, de comercializare, de la furnizori până la clienți, servicii, auxiliare gen transport, ambalare, depozitare ect. Aceștia ar trebui să primească anumite despăgubiri, pornind de la un principiu cât se poate de simplu și anume faptul că statul are o anumită răspundere pentru că aceste crize pandemice să nu se răspândească. Deci, despăgubirile nu ar trebui să privească doar pe cei în mod direct sau indirect afectați ci pe toți membrii lanțului de de comercializare, pentru că în mod evident și acele firme pierd”, a afirmat deputatul UDMR, Miklós Zoltán.

În replică, reprezentatnul ANSVSA a spus că nu susține proiectul legislativ.

“Există deja un cadru legislativ care stabilește modul de acordare a despăgubirilor, inclusiv pentru gripă aviară și în situația dată nu considerăm că este necesară dublarea legislației care este deja în vigoare. Este vorba de ordonanța 42/2004 și hotărârea de guvern 1214/2009.

Deputatul PNL, Huţucă Bogdan-Iulian, președintele Comisiei pentru Buget, finanțe, bănci a intervenit spunând că pe lege, pe ceea ce avem la ora actuală, în contextul în care avem un focar de gripă aviară, legea ne obligă să eliminăm toate acele păsări pentru a elimina focarul.

“Practic, pierzi efectivul de păsări, îl îngropi. Inițiatorii proiectului vin și spun în felul următor:  virusul nu e o chestie care stă pe loc, virusul e o chestiune care se transmite (și știm foarte bine toți cum și cât de repede) și dânșii vin și spun ar trebui să ne ducem pe întreg lanțul. Eu știu că așa se întâmplă peste tot în în Europa, în acest sector greșesc sau nu, adică există aceste compensații pentru că practic producătorii, fie că sunt persoane fizice sau juridice, sunt obligăți să rămână fără aceste efective de animale, de exemplu, cu transportul”, a argumentat Huţucă.

ANSVSA-ul, însă, spune că sunt acordate deja despăgubiri pentru astfel de situații.

“Nu are sens să mai creăm încă un cadru legislativ care reglementează același lucru, cuprinsă în anexă unu din HG 1214/ 2009, care stabilește condițiile și modalitățile de acordare a despăgubirilor și deci nu, nu susținem(…). Există un buletin oficial eliberat de un laborator de referință în care se constată confirmarea gripei aviare. Se face la momentul în care există o suspiciune, se face o anchetă epidemiologică și din anchetă epidemiologică se identifică toate exploatațiile și toate unitățile posibil contaminate. Așa cum ați precizat, se acordă despăgubiri pentru animalele care sunt în exploatație, deci animalele vii prezente în exploatație. Se acordă despăgubiri pentru produse, deci tot ce este sacrificat și în urmă deciziei că s-a confirmat gripă aviară se distruge și  intră la despăgubire. De asemenea, se acordă despăgubiri inclusiv pentru pagubele colaterale. Deci toate acestea sunt reglementate de HG 1214 și sunt în conformitate cu legislația europeană. Nu este necesar să se extindă”, este răspunsul ANSVSA-ului.

Replica inițiatorilor proiectului legislativ se bazează pe faptul că Guvernul decontează doar un minimul acceptat de buget European.

“În momentul de față Guvernul, prin ANSVSA, decontează doar minimul acceptat de buget European. Aceste despăgubiri vin din fonduri europene, dar se decontează, deci despăgubirile se acordă doar pentru minimul acceptat”.

Ce înțelegem prin acest minim acceptat?

“Vorbim despre pagubele directe, adică sacrificările de animale, vorbim despre pagubele indirecte, adică sacrificările de animale care nu au boală, în schimb se află în interiorul zonei și trebuie sacrificate și discutăm despre pagubele colaterale, de exemplu: ouăle care provin de la aceste animale. Noi spunem că nu este de ajuns acest minim care se decontează în momentul de față. Noi spunem că este nevoie de o recunoaștere extinsă a răspunderii și practic spunem că este de datoria statului să prevină, prin angajați și prin instituții, apariția și răspândirea bolilor”, este cuvântul final al lui Miklós Zoltán.

La final, a fost admis Raportul preliminar de adoptare cu 15 voturi pentru și 4 împotriva.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: