Skip to content
Politică

Dezbateri esențiale pentru viitorul UE. Fundația Friedrich Naumann aduce la București liberali din 15 țări

psnews.ro

Fundația Friedrich Naumann împlinește, în 2016, 25 de ani de prezență în România, ocazie cu care va organiza, în septembrie, în București, dezbateri la care vor participa reprezentanți ai liberalismului din 15 țări.

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (care a devenit, în ultimii 25 de ani, un sinonim pentru procesul de democratizare a societății românești) împlinește, în acest an, un sfert de secol de când activează în domeniul educației civice din România. Organizația (care se recomandă drept un agent al liberalismului, dedicându-se permanent promovării educației civice, a dialogurilor politice internaționale și a consilierii politice) este adepta ideii că, pentru o bună funcționare a democrației, este nevoie în primul rând de implicarea cetățenilor.

Fundația a fost denumită după unul dintre părinții Constituției adoptate, în 1919, de către Republica de la Weimar, Friedrich Naumann fiind, totodată, autorul tratatului de geopolitică intitulat „Mitteleuropa”, în care a descris proiectul unei federații central-europene centrate în jurul Germaniei și al Austro-Ungariei.

În 2016, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de seminarii și conferințe care promovează valorile și principiile liberale, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate a decis să sărbătorească acest eveniment la București, printr-o dezbatere  privind „Viitorul libertății”, potrivit unui comunicat trimis redacției noastre. Ceremonia va fi marcată de discursul profesorului doctor Karl-Heinz Paqué, președintele adjunct al Comitetului executiv al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

Acest eveniment va fi urmat de o dezbatere intitulată: „Europa: Sfârșitul unui vis? Cum să contracarezi declinul Europei? Cum și în ce formă poate Europa să înflorească?” care urmărește să analizeze cauzele și efectele tendințelor actuale din Uniunea Europeană.

Dezbaterea organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate aduce la București reprezentanți ai liberalismului din toată Europa, personalități care vor avea un dialog extrem de important despre viitorul și perspectivele Europei ca spațiu de expresie al libertăților și democrației.

Necesitatea unei astfel de dezbateri nu poate fi pusă la îndoială, în contextul geopolitic și demografic mai mult decât delicat cu care se confruntă Europa în prezent.

Evenimentul va avea loc în perioada 7-9 septembrie 2016, la Sheraton Bucharest Hotel, iar în cadrul său va avea loc o dezbatere intitulată „Europa: Sfârșitul unui vis? Cum să contracarezi declinul Europei? Cum și în ce formă poate Europa să înflorească?”.

„Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și-a dedicat întreaga activitate promovării educației civice, dialogurilor politice internaționale și consilierii politice.

Adeptă a principiului conform căruia pentru o bună funcționare a democrației este nevoie în primul rând de implicarea cetățenilor, prin această dezbatere, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate își propune să identifice tendințele actuale din cadrul Uniunii Europene și să analizeze cauzele și efectele acestora.

Principalul scop al conferințelor Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate este acela de a face schimb de experiență și idei între reprezentanții diferitelor organizații partenere ale Fundației, societatea civilă și partidele politice din regiune”, se mai arată în comunicatul citat.

În urma dezbaterii „Europa: Sfârșitul unui vis? Cum să contracarezi declinul Europei? Cum și în ce formă poate Europa să înflorească?”, Fudația Friedrich Naumann pentru Libertate își propune să ofere o perspectivă mai clară asupra efectelor resimțite în cadrul Uniunii Europene de cele trei mari probleme cu care acesta s-a confruntat în ultimii ani: criza financiară, criza refugiaților și rezultatul referendumului din Marea Britanie privind ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

La eveniment, vor participa reprezentanți ai liberalismului din Germania, Polonia, Serbia, Croația, Georgia, Rusia, Lituania, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *