Skip to content
Politică Video

Dezinteresul statului român pentru educație: o fetiță, condamnată să învețe la lanternă (VIDEO)

Libertatea.ro

Patru băieți și o fetiță cu drag de carte trăiesc într-o baracă din carton, fără curent, la marginea Capitalei. Deși își manifestă interesul pentru educație, statul român nu le-a oferit niciun fel de sprijin.

Puteți urmări video AICI.

Familia Cornea are cinci copii și locuiește într-o baracă, pe un câmp din cartierul Străulești. Terenul a fost revendicat de la Primăria Sectorului 1, iar proprietarul i-a amenințat cu evacuarea pe soții Cornea și pe celelalte 20 de familii vecine. Florica și Claudiu au mai fost evacuați o dată, iar anul trecut au locuit o lună în stradă, „la bordură”, la mai puțin de un metru de șosea, informează libertatea.ro.

Atunci copiii n-au mai putut merge la școală. Iar doi dintre băieți au rămas repetenți. „Ne-am rugat de primărie să ne dea măcar un container, să stăm în el. Ne-au spus că n-au de unde să ne dea”, își amintește Florica.

Claudiu are 12 clase, Florica, două. Se mândresc cu băiatul cel mare, Vasile, care intră într-a XI-a, la liceu. Alexandru, 14 ani, e într-a VI-a, iar Cristian, 13 ani, într-a V-a. Ștefania, 8 ani, trece într-a II-a. Ștefănel, mezinul, de 2 ani și 10 luni, va merge la grădiniță.

„Sunt copii buni, nu am probleme cu ei. Mă ajută la treabă, cară și ei apă”, spune mama lor.

Barăcile nu au apă curentă, nici electricitate. Distribuitorii nu vor să încheie contract cu ei, pentru că nu au acte de proprietate pe locuință.

Unul dintre vecini a tras un fir, tot de la Romprest, și o dată, de două ori pe săptămână, baraca lui are și curent.

Ștefania abia așteaptă deschiderea școlilor. Știe să citească și iubește cărțile. Și-a scos ghiozdanul să facă probă. Vrea să se facă medic și se joacă de-a doctorița în curte. Dacă ar avea camera ei, ar umple-o cu cărți de sus până jos și cu postere cu Luna, un personaj Disney.

„Le-am spălat blugii și ghiozdanele, pentru prima zi. Nu am avut cu ce să le iau haine noi, îi trimit cu ce au pe ei”, spune mama.

Claudiu și Florica au cerut, în urmă cu 12 ani, o locuință socială de la Primăria Sectorului 1. Se află pe locul 345 pe listă.

„Nu vrem mură în gură, adică să ne dea statul casă. Vrem o locuință cu chirie mai mică, să ne-o putem permite, să aibă copiii baie și paturile lor”, spune Claudiu, adăugând că el, unul, și-a pierdut speranța.

Familia Cornea s-a înscris în audiență la primarul sectorului 1 în martie și încă n-a fost primită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *