Skip to content
Politică

Dezvăluire: Hacker-ul „Guccifer 2.0”, identificat ca agent GRU

Hackerul Guccifer 2.0, care a acţionat împotriva campaniei prezidenţiale din 2016 a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, ar fi lucrat pentru serviciul militar rus de informații (GRU), informează Radio România Actualități.

Guccifer 2.0 a negat orice legături cu Rusia, dar în ianuarie anul trecut, în urma examinării amprentelor digitale, comunitatea de informaţii a Statelor Unite a ajuns la concluzia că atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi asupra membrilor campaniei lui Hillary Clinton pentru prezidenţiale au fost în mare măsură, dacă nu chiar în totalitate, conduse de grupuri care lucrau pentru serviciile ruse de informaţii.

Totuşi, nu este clar dacă este vorba de acelaşi Guccifer – hackerul român Marcel Lazăr Lehel – condamnat la închisoare în România şi în Statele Unite pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalităţi române şi americane.

Hillary Clinton a susţinut în mai multe rânduri că atacurile cibernetice ce au vizat Partidul Democrat şi echipa democrată de campanie au jucat un rol major în înfrângerea sa în faţa candidatului republican, Donald Trump, lucru negat categoric de actualul preşedinte american.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *