Skip to content
Politică

DEZVĂLUIREA unui sociolog: de ce NU îl vor suspenda PSD și ALDE pe Iohannis! EXCLUSIV

mediafax.ro

Un cunoscut sociolog dezvăluie, în exclusivitate pentru PSnews.romotivele pentru care coaliția PSD-ALDE nu va declanșa procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, deși acesta nu dă semne că i-ar fi trezit vreo emoție, cât de mică, controversata decizie a judecătorilor CCR privitoare la obligativitatea revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Este vorba despre prodecanul Facultății de Științe Politice din București – l-am numit pe Alfred Bulai –, care dă curs unei comparații interesante între șeful PSD-ist Liviu Dragnea și… Elena Udrea, condamnată definitiv la nu mai puțin de 6 ani de închisoare cu executare. PSnews.ro vă prezintă declarațiile lui Alfred Bulai.

Ce au în comun Dragnea și Udrea

”După condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive, Liviu Dragnea nu mai poate avea decât un singur scop: acela de a face totul pentru a se asigura că va rămâne în libertate. Desigur, speranța președintelui PSD este că ar putea fi achitat, finalmente, de completul de judecată alcătuit din cinci judecători. Încă se joacă și vor mai trece pe puțin câteva luni până să aflăm ce va fi. Dacă acum alunecă și iese din decorul politic, Liviu Dragnea știe că va rămâne și fără această speranță. Așa că se ține cu dinții de putere, de funcțiile pe care le deține: șefia partidului și președinția Camerei Deputaților. E hotărât să rămână în prim-plan până la deznodământ. În realitate, și Elena Udrea a acționat la fel – ea a candidat chiar și la președinție doar ca să nu pățească nimic o perioadă, fiind convinsă că statutul de candidat o ținea departe de gratii, fiindcă, altminteri s-ar fi spus că DNA ar fi făcut poliție politică vizând un politician aflat într-o cursă politică. Dragnea acționează de o manieră similară.

Cum se preschimbă loialitatea în fum

După cum poate observa oricine, partidul s-a adunat în jurul lui Liviu Dragnea și nu mișcă deloc în front – fac mențiunea că, prin ”partid” mă refer strict la formula de conducere a acestuia. Vocile critice s-au dovedit fie foarte plăpânde, disparate și lipsite de orice însemnătate, fie deja trecute spre Victor Ponta și Pro România. Pe linie de partid, Dragnea însă își menține puterea – befeciază de loialitatea liderilor din jurul său. Cu toate acestea, este bine de știut că o astfel de loialitate se poate preschimba oricând în fum, cu rapiditate, în chiar momentul în care Liviu Dragnea va da sentimentul că nu se mai poate ține pe picioare din punct de vedere politic. Totuși, suntem în plină vară, încep concediile și tensiunile interne se atenuează, se tărăgănează.

Eroarea demarării procedurii de suspendare

Eu nu cred că PSD și ALDE vor demara procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, chiar dacă acesta nu va revoca pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. Ar fi o mare eroare politică. După cum poate remarca oricine, despre Laura Codruța Kovesi nu mai vorbește nimeni, mai cu seamă după ce actualitatea românească a fost acaparată de condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive. Coaliția PSD-ALDE va continua, cu siguranță, modificarea Codurilor penale în Parlament, dar nu cred că va intra în aventura politicianistă a suspendării șefului statului. O astfel de acțiune ar fi ușor periculoasă pentru PSD-ALDE, ceea ce ar amplifica teribil problemele de imagine ale partenerilor de guvernare. Pe de altă parte, suspendarea președintelui Klaus Iohannis nu va avea drept urmare, nici pe departe, grațierea lui Liviu Dragnea, deja condamnat în primă instanță”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentruPSnews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *