Skip to content
Politică

Dezvăluiri: ANAF aruncă cu bani în firma directorului BNR Dolj

 

Auditorii Curţii de Conturi a României au descoperit că în 2017 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a plătit suma de 250.700 lei, aproximativ 55.000 de euro, reprezentând contravaloarea realizării unui “Ghid de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare”. Plata este compusă din valoarea propriu-zisă a ghidului –160,3 mii lei şi penalităţile de întârziere – 90,4 mii lei, ghiduri recepţionate de ANAF.

Agenţia a fost obligată în acest sens prin sentinţa civilă nr. 5055/2016, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 3641/2017, emisă în urma acţionării în instanţă de către operatorul economic SC ACZ Consulting SRL Craiova, ca urmare a refuzului ANAF de a recepţiona şi achita ghidurile la termenul prevăzut în contract, respectiv 21 decembrie 2015, motivat de calitatea necorespunzătoare a acestora.
În aceste condiţii, Curtea de Conturi a constatat că lucrările respective se află şi în prezent depozitate la nivelul compartimentului de specialitate care a solicitat achiziţia, nefiind distribuite şi utilizate conform scopului pentru care au fost achiziţionate.

Lucrare comandată şi plătită de ANAF, apoi aruncată la coş

Auditorii au recomandat ANAF să identifice soluţii de utilizare a Ghidului de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare în scopul pentru care a fost achiziţionat, inclusiv prin actualizarea sau modificarea corespunzătoare a conţinutului ghidurilor în sumă de 160,3 mii lei, precum şi efectuarea unei analize în vederea indentificării cauzelor şi persoanelor din vina cărora s-a produs plata penalităţilor de întârziere în sumă de 90,4 mii lei. De asemenea, cer auditorii Curţii de Conturi, în situaţia în care se concluzionează că aceste ghiduri nu vor putea fi utilizate, conducerea ANAF va dispune măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia, la care se vor adăuga dobânzile şi penalităţile de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, ce urmează a se calcula şi încasa la nivelul ANAF pentru perioada de când s-a produs prejudiciul şi până la data la care se vor recupera sumele.

Toată afacerea cu acest Ghid pare a fi, de fapt, un ciubuc pe care îl fac multe instituţii ale statului prin realizarea diferitelor tipărituri care se dovedesc, până la urmă, inutile sau cvasiinutile, urmat de ceea ce se numeşte “para-ndărăt”. Ciudat este şi că specialiştii în colectarea creanţelor bugetare din ANAF ar fi avut nevoie de un “ghid” pentru a-şi face meseria, când de fapt, au legi, ordine, norme de aplicare, plus stagii de pregătire chiar cu experţii din cadrul ANAF şi ai Ministerului Finanţelor.

Tentacule bancare pentru consultanţă în afaceri europene

În acest caz, firma care a realizat “Ghidul de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare” este, cum spuneam, ACZ Consulting SRL din Craiova, firmă de consultanţă pentru afaceri şi management, cu filială şi în Bucureşti.

O privire pe site-ul firmei, înfiinţată în 2008, arată că aceasta este abonată la afacerile cu entităţi centrale şi locale. Astfel, printre clienţii firmei se numără Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii, cel al Dezvoltării Regionale, al Finanţelor Publice, Secretariatul General al Guvernului, agenţiile pentru dezvoltare regională S-V Oltenia, Centru, Nord-Vest, Muntenia, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Consiliile judeţene Giurgiu şi Ialomiţa, primăriile Craiova, Râmnicu Vâlcea, Calafat, Piatra Neamţ, Suceava, Galaţi, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi altele. O adevărată reţea, în fruntea căreia se află italianul Andrea Floria, directorul general al firmei. Firma aparţine lui Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei regionale Dolj a Băncii Naţionale a României. Conform declaraţiei de avere, directorul BNR Dolj deţine acţiuni în valoare de 45.000 lei la ACZ Consulting SRL. Soţia sa, Adelina Gherghinescu, pensionară, se ocupă de relaţionarea firmei cu partenerii de afaceri. Şi ca să se închidă cercul, fiica acestora, Oana Rodica Gherghinescu, este lector dr. în cadrul Departamentului Finanţe, Bănci şi Analiză Economică al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Craiova, facultate pe care în 1978 a absolvit-o şi tatăl său, directorul sucursalei Dolj a BNR.

Conform presei, şi firma Măr SRL, firmă a familiei guvernatorului BNR Mugur Isărescu, ar fi beneficiat de evaluarea ACZ Consulting SRL Craiova pentru un proiect pe bani europeni pe care l-a câştigat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *