Skip to content
Parlamentul European Politică

Dezvăluiri de culise. Grapini, informații de ultim moment privind soarta lui Kovesi la Bruxelles

Renasterea.ro

Europarlamentarul Maria Grapini a explicat, joi, pentru PSNews.ro, ce se va întâmpla astăzi la Bruxelles, în ceea ce privește candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, dar și dacă scrisoarea trimisă de ministrul Justitiției, Tudorel Toader, publicației Financial Times e menită să destabilizeze candidatura fostei șefe DNA.

Concret, întrebată despre natura scrisorii lui Tudorel Toader, europarlamentarul român a replicat:

”Nu am văzut, sincer, pentru că acum am ieșit din conferință, eu sunt la Bruxelles, nu am avut cum să văd. Însă, să ne înțelegem, e o mare diferență între denigrare și informare, pentru că eu nu cred că domnul ministru acolo nu a trecut exact ce se întâmplă. Denigrarea este atunci când spui ceva ce nu-i adevărat, dar dacă în scrisoare se spune despre faptul că a fost, de exemplu, revocată de președinte cu avizul Curții Constituționale, este un adevăr. Dacă spune că are dosare, este un adevăr, dacă spune că nu are gradul profesional, că i s-a respins, este un adevăr”, a afirmat eurodeputatul.

 

Totodată, întrebată dacă vede în Kovesi câștigătoarea funcției de procuror-șef european, europarlamentarul a spus:

”Mi-e greu să spun, pentru că e o negociere politică. Eu aș vrea să fie o negociere profesională, pe dosare. Pe dosare ar pierde, pentru că este clar, francezul a construit o instituție europeană, Eurojust, are 30 și ceva de ani de experiență, nu are nicio problemă în țara lui legat, de exemplu, de revocare dintr-o funcție și atunci sigur că, strict profesional, francezul ar câștiga, dar e o negociere politică.”

Nu în ultimul rând, Grapini a prezentat pe larg procedurile ce o vizează pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Astăzi (joi – n.r.) are loc conferința președinților în cadrul Parlamentului, pentru a decide cine va merge la o dată ulterior stabilită la negocierile cu Consiliul. Deci astăzi se întâlnesc președinții grupurilor politice cu președintele Parlamentului să negocieze cine va merge la negocieri din partea Parlamentului cu Consiliul.

Aștept și eu rezultatul și am spus că, imediat îl transmit, când se termină conferința președinților, pentru că noi am avut o ședință LIBE și am spus că nu mergem la negociere cu un singur candidat, ci mergem cu toți candidații ierarhizați după numărul de puncte, de voturi pe care le-au luat în Comisie. Deci, Consiliul vine doar cu francezul, care are 50 de puncte, iar noi am spus că, fiind foarte aproape numărul de voturi de la candidatul 1 și 2, mergem cu toți candidații ierarhizați în negociere”, a mai spus Maria Grapini.

”În conferința președinților se va decide dacă merge o persoană, merge o comisie, mai multe persoane și cine sunt acele persoane”,  a precizat europarlamentarul.

Reamintim că Financial Times a publicat o scrisoare a ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, în care solicită ca Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef DNA, să nu fie numită în funcţia de procuror-şef european.

La baza cererii stau, potrivit scrisorii, dosarele deschise de aceasta împotriva mai multor magistraţi şi judecători şi demiterea sa de la DNA.”După plecarea doamnei Kovesi de la DNA, am descoperit că, în perioada de patru ani în care s-a aflat la conducerea agenţiei, DNA a deschis investigaţii împotriva a 3.420 de judecători şi procurori – mai mult de jumătate din magistratura ţării. Tipic, aceste investigaţii rămâneau deschise şi nu se ajungea la un proces. Erau folosite ca mod de constrângere a sistemului. Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, nou formată, independentă de DNA, a raportat recent că a preluat peste 1.422 de dosare de la predecesorul său din DNA. Aproximativ 70% erau iniţiate intern, nu ca răspuns la o acuzaţie”, potrivit sursei citate.

De altfel, Laura Codruţa Kovesi este audiată joi, de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care fosta şefă DNA are calitatea de suspect. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă.

În privinţa acestui dosar, Laura Codruţa Kovesi a acuzat, recent, că sunt multe „coincidenţe”, una fiind data la care este chemată la audieri, care coincide cu o şedinţă din Parlamentul European ce vizează concursul pentru şefia Parchetului European.

E clar că această chestiune cu dosarul penal, sunt mult coincidenţe. S-a început următirea penală când am plecat la Bruxelles, coincidenţă- sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează. Ceea ce a ţinut de mine eu am făcut, din punct de vedere al tehinicii profesioniste eu treaba am terminat-o. Acum este o decizie politică. Această decizie politică nu am determinat-o eu sau alt candidat, ci a fost o decizie stabilită prin regulament„, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *