DEZVĂLUIRI despre omul lui Băsescu și caractița asfaltărilor din România. Ce primari grei sunt implicați

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a prezentat în această săptămână câteva date despre unul din asfaltatorii României, Theodor Berna, cel care a ocupat și poziția de consilier al lui Traian Băsescu, în perioada în care actualul șef al statului era primar al Capitalei.

Theodor Berna, cel mai important și influent asfaltator al României din acest moment, este acuzat de procurori pentru evaziune fiscală de miliarde de lei. Legăturile acestuia cu extrem de mulți lideri și oameni importanți din administrația locală erau unele de notorietate în piața politică.

Arestarea acestuia pune pe jar pe toți cei care, de-a lungul timpului, i-au oferit acestuia contracte și sume uriașe de bani. Primari din Bucuresti și șefi de județe laolaltă cu mai mulți foști ministri ai Transporturilor sunt cei care au avut o colaborare extrem de strânsă cu Berna.

”Berna a fost retinut de curând pentru acuzatii de evaziune fiscala si spalare de bani. Sumele cu care Berna ar fi prejudiciat bugetul statului sunt astronomice, timp de 5 ani Berna ar fi sifonat din firmele sale de constructii 100 de milioane de euro!!!”, dezvăluie Silviu Mănăstire.

”Documentele de la banci arata ca Theodor Berna, prin intermediul unui analfabet, ar fi scos bani cash din conturile firmelor sale, Tehnologica Radion si Teloxim SRL, in suma de 20 de milioane de euro. Ce a facut mogulul Berna cu cei 20 de milioane de euro scosi la sacosa din banca? La cine au ajuns acesti bani? Procurorii au inceput sa-l stranga cu usa pe Berna pentru a afla amanunte in acest dosar de mega spalare de bani si evaziune. Spre deosebire de mogulii Casuneanu, Umbrarescu sau Nelu Iordache, ani de zile, Theodor Berna a reusit sa stea deoparte de ochii presei desi timp de 10 ani si-a construit un adevarat imperiu financiar”, se întreabă jurnalistul RTV.

Documentele arata că acest Theodor Berna, fostul consilier al lui Băsescu, a beneficiat de sume de bani si proiecte de infrastructura pentru care au fost alocați sute de milioane de euro.

”Datele oficiale puse la dispozitie de portalul Spend. Ro, care monitorizeaza achizitiile publice, ne arata ca societatile acestuia au castigat in intervalul 2007 – 2013 licitatii in valoare de – atentie- 3, 2 miliarde de lei, adica nu mai putin de 1 miliard de dolari. Important de retinut este ca aceste contracte de miliarde au fost castigate de Berna impreuna cu regii asfaltului portocalii de la Euroconstruct si Delta ACM, companii legate direct de Traian Basescu si PDL. Dupa cum vom vedea, asadar, Berna se afla in reteaua agreeata de constructori politici. Cum s-a ajuns insa aici? Informatiile publicate de presa arata ca Theodor Berna ar fi fost consilier la primaria Bucuresti in vremea in care Basescu era primar”, precizează Silviu Mănăstire în cadrul emisiunii Dosarul zilei, de la RTV.

In 2005, Berna isi incepe ascensiunea fulminantă și castigă pe banda rulanta contracte cu primaria Bucuresti condusa atunci liderul PDL, Adriean Videanu, colaborator extrem de apropiat al lui Băsescu. In 2007, asfaltatorul Berna era deja un nume consacrat în piața asfaltangiilor din România.

Spre exemplu, administratia strazilor Bucuresti din subordinea primarului Videanu i-a acordat 5 contracte in valoare totala de peste 60 de milioane de lei. Apoi, Berna, ușor – ușor, și-a extins activitatea și în zona primăriilor de sector. Rând pe rând, aproape toți primarii de sectoare i-au acordat contracte de sute de milioane de euro pentru asfaltarea străzilor.

Cei care i-au dat contracte ”grase” lui Berna sunt Sorin Oprescu, actualul primar general care in primul sau mandat a condus primaria alaturi de PDL. Oprescu i-a dat contracte fostului consilier al lui Băsescu de peste 100 de milioane de euro. Un al lider PDL, fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoita, este îmn topul celor care i-au oferit contracte din bani publici lui Berna. Nu mai puțin de 150 de milioane de euro. Nici primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone nu l-a ocolit pe Berba, oferindu-i contracte de peste 100 de milioane de euro.

Alti baroni care au umplut conturile companiilor Tehnologica si Teloxim au fost baronii de la Ilfov, Marian Petrache si Cristache Radulescu, peste 20 de milioane de euro pentru lucrari de apa si canal. La fel de darnic a fost si primarul liberal Andrei Chiliman de la sectorul 1 din Bucuresti, actual membru PDL dar si fostul baron de la Dambovita, Florin Popescu.

P.S.: Poate Theodor Berna, prieten cu mai toți primarii și șefii importanți ai administrației locale din României, începe să  spună tot ce știe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: