Unul din vicepreședinții importanți ai PNL, care conduce o importantă primărie din România, pare să cunoască foarte rețetele ”de succes” în alocarea banilor publici către firme apropiate. Extrem de interesant este că deși edilul despre care vorbesc jurnaliștii de la hotnews.ro este un personaj care a ajuns să preia conducerea Primăriei tocmai prin prisma dezastruoasei activități a democrat- liberalului Cristian Poteraș, firmele care au lucrat cu acesta din urmă au continuat să fie abonate la banii publici.
Este vorba de Rares Manescu, vicepreședinte al PNL și primar al sectorului 6, a facut achizitii publice de peste 51 de milioane euro (fara TVA) in cei doi ani la conducerea Primariei sectorului 6 din Bucuresti, informează hotnews.ro.
HotNews – Freedom House au monitorizat toate contractele acordate si publicate in SEAP (Sistemul electronic de achizitii publice – www.e-licitatie.ro ) de catre Primaria si Administratia domeniului public (ADP) sector 6 incepand cu luna iunie 2012 de cand Manescu a devenit primar.
Cele mai mari sume s-au dus pentru credite, modernizare urbanistica – strazi, trotuare, parcari – si amenajarea spatiilor verzi. Banii au mers la companii acuzate ca dau spaga pentru contracte sau la firme de partid.
Incredintarile directe, licitatiile cu un singur participant si descalificarea competitorilor prin intermediul caietului de sarcini sunt metodele intalnite in achizitiile Primariei lui Manescu. Firme care faceau afaceri bune in sectorul 6 pe vremea fostului primar de la PDL, Cristian Poteras, castiga contracte in continuare.
TOP TEN achizitii ale Primariei lui Rares Manescu, realizat de cei de la hotnews.ro:
Nota: preturile sunt fara TVA
1. Contracte pentru creditare acordate fara licitatie bancii ING. Costuri de aproape 20 de milioane de euro reprezentand dobanzi si comisioane pentru credite de peste 110 milioane de euro
2. Contracte de peste 19 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizare urbanistica si amenajarea spatiilor verzi in cartierele Militari si Drumul Taberei. Banii merg catre:
– compania unui lider UNPR acuzata ca da spagi pentru contracte
– firma unui ‘parinte al spatiilor verzi’, acuzata ca umfla preturile si da spagi pentru contracte.
– firma unui fost partener de afaceri al familiei teroristului Omar Hayssam.
– compania fratilor Erbasu, perchezitionati in dosarul Radet.
Monitorizarea video catre UTI Grup
13 ianuarie 2014: Contractul privind monitorizarea video de aproape 600 de mii de euro a fost atribuit catre UTI Group. Au fost primite 6 oferte si doar una declarata admisibila, cea a companiei castigatoare. UTI Grup este o firma din portofoliul omului de afaceri Tiberiu Urdareanu.
Cu o avere estimata la peste 100 milioane euro, Urdareanu este presedintele Departamentului energie, resurse si politici industriale al UNPR, partidul infiintat de vicepremierul Gabriel Oprea.
Reprezentantii UTI i-ar fi dat spaga lui Uioreanu
In dosarul sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, procurorii DNA sustin ca un reprezentant al UTI l-a mituit pe oficial pentru a primi contracte pe bani publici. Iata ce se retine in actul de acuzare:
‘Horea Uioreanu a pretins, impreuna cu inculpatul Petran Ioan, consilier judetean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu, director de dezvoltare al UTI Grup SA, suma de 20 de mii de euro (cate 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanti ai Consiliului Judetean Cluj) pentru ca, in exercitarea atributiilor functiei, sa promoveze in cadrul CJ Cluj un proiect de hotarare si sa emita o Hotarare de Consiliu Judetean, prin care sa se aprobe, in favoarea societatii UTI Hotel & Parking SRL, in cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcari long term pentru 108 locuri in incinta Aeroportului International Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinsi, la data de 17 aprilie 2014, a primit efectiv 5 mii de euro.’
3. Parcari „inteligente” de 3,3 milioane de euro, construite si intretinute de o singura firma adusa de fostul primar, pedelistul Cristian Poteras
4. 2,4 milioane euro pentru o firma cu conexiuni in PDL, asociata in trecut cu un „rege al spatiilor verzi” si cu Romprest, compania de salubritate in actionariatul careia a intrat si Dragos Dobrescu, liderul grupului de la Monaco
5. 2,4 milioane euro pentru programul cornul si laptele
6. 1,3 milioane euro pentru carburanti si bitum catre o firma care a vandut combustibili Academiei de politie. Doar oferta acestei firme a fost declarata admisibila
7. 1 million de euro acordat fara licitatie pentru consultanta financiara pe programul de reabilitare termica a blocurilor
8. 700 de mii de euro pentru o firma de pe vremea pedelistului Poteras. Contracte acordate fie fara licitatie, fie cu licitatie la care s-a prezentat doar firma de casa
9. Peste 630 de mii de euro pentru servicii de curatenie de la omul unui greu din PNL, acuzat de interventii pentru contracte si judecat in doua dosare penale. Vezi in text despre cine e vorba
10. 140 de mii de euro pentru firma unui deputat UNPR specializat pe afaceri cu statul. DNA si Curtea de Conturi l-au luat in vizor: plati pentru lucrari fictive.
BONUS:
11. 140 de mii de euro, fonduri europene, pentru o firma care a lucrat la reabilitarea parcului Moghioros din Drumul Taberei
12. 100 de mii de euro pentru arhiva ADP sector 6.
Observatii:
– Direct in buzunar. Multe contracte acordate prin incredintare directa.
– Alearga singur si castiga. Contracte atribuite prin licitatie cu un singur participant.
– Multi veniti, putini alesi. In unele cazuri, desi la licitatii s-au inscris mai multe firme, doar ofertele companiilor castigatoare au fost declarate admisibile. Diferenta s-a facut prin caietul de sarcini, nu prin pretul cel mai scazut.
– La vremuri noi, tot noi. Firme abonate la contracte in sectorul 6 pe vremea pedelistului Cristian Poteras continua sa fie abonate si pe vremea lui Manescu.
– Firme de casa. Companii care nu au afaceri de anvergura decat in sectorul 6.
Despre Rareş Mănescu, jurnaliștii de la cotidianul.ro spun că este un personaj apropiat de grupul de la Monaco. Nașul de cununie al lui Mănescu este nimeni altul decât Dragoş Dobrescu, cel mai bun amic al lui Elan Schwhartzenberg, doi din liderii grupului de la Monaco. Din acest grup exclusivist, din care fac parte oameni de afaceri din România extrem de influenți, fac parte mai toți apropiații lui Traian Băsescu. Gabriel “Puiu” Popoviciu, Gheorghe “Bebe” Ionescu, socrul lui Băsescu, Dan Adamescu, Bobby Păunescu, doi din mogulii inventați de Băsescu, Adriean Videanu, Elan Schwartzenberg, Nicolae Dumitru ”Niro”, Cristian Burci, patronul Adevărul și Prima TV.
Fostul primar, Cristian Poteras, legat si el de grupul de la Monaco
Fostul edil al sectorului 6, Cristian Poteras (PDL), a fost trimis in judecata de DNA in 2011 pentru retrocedari ilegale de terenuri. Unul dintre beneficiarii retrocedarilor a fost Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg. Detalii aici.
In aprilie, Judecatoria sectorului 6 l-a achitat pe fostul primar Cristian Poteras, insa procesul e in faza de apel la Curtea de apel Bucuresti. Urmatorul termen de judecata este pe 17 decembrie.
Contracte pentru credite acordate bancii ING fara licitatie. Costuri de aproape 20 de milioane de euro reprezentand dobanzi si comisioane pentru linii de credit de peste 110 milioane de euro
Primaria condusa de Rares Manescu a incheiat 3 contracte pentru creditare cu ING Bank prin negociere sau negociere accelerata.
23 iulie 2013: Primaria a accesat o line de credit de pana la 18 milioane de euro pentru co-finantarea proiectelor cu bani europeni. Costul creditului: aproape 2,7 milioane de euro.
5 martie 2014: Primaria lui Manescu acceseaza o noua linie de credit de pana la 39 de milioane de euro de la ING Bank pentru refinantarea imprumutului intern contractat de la Banca Comerciala Romana. Pentru acest nou credit, Primaria va plati dobanzi si comisioane de peste 9 milioane de euro.
5 martie 2014: Noua linie de creditare accesata de la ING Bank pentru un credit de pana la 53 de milioane de euro. Dobanzi si comisioane de peste 8 milioane de euro.”
1. Contracte de peste 19 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizare urbanistica si amenajarea spatiilor verzi in cartierele Militari si Drumul Taberei
Banii merg catre:
– compania unui lider UNPR, acuzata ca da spagi pentru contracte.
– firma unui ‘parinte al spatiilor verzi’, acuzata si ea ca da spagi pentru contracte si umfla preturile
– firma unui fost partener de afaceri cu Mukles Omar, urmarit international, fratele teroristului Omar Hayssam
– compania fratilor Erbasu, perchezitionati in dosarul Radet
Primaria sectorului 6 Bucuresti a atribuit 5 contracte de peste 19 milioane de euro – fonduri europene – pentru amenajarea spatiilor verzi, modernizare urbanistica strazi, trotuare, parcari si monitorizare video in cartierele Drumul Taberei si Militari. Atribuirea contractelor s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut. Desi s-au inscris mai multe firme, doar ofertele firmelor castigatoare au fost declarate admisibile.
la UTI spaga de contract este de minim 50.000 euro !!!!
Poate se uita cineva si la achizitiile care se fac pentru scoli in sectorul 6. Aici nu se face licitatie, pretul/achizitie fiind sub 30.000 EURO. Banii se termina repede iar dupa asta scolile, liceele si gradinitele din sector se milogesc de parinti sa aduca diverse pentru ca institutia sa poata functiona. Preturile de achizitii sunt de 2-3 ori mai mari decat cele de pe piata. Sper sa nu-i prinda Pastele 2015 in libertate.
Singura calitate prin care Rares Manescu a ajuns primar este amicitia cu Antonescu. Atat el cat si nevasta-sa sant intruchiparea mediocritatii perfecte.