Dezvăluiri din culise despre ieșirea UDMR de la guvernare. Ce ministere i s-au oferit lui Kelemen Hunor

Coaliția de guvernare/ Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, deputatul PNL Adrian Cozma a comentat declarațiile făcute de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la congresul USR din acest weekend. Amintim că Kelemen Hunor, prezent sâmbătă la Congresul USR, a făcut aluzie la faptul că formațiunea pe care o conduce, UMDR, a fost lăsată în afara guvernării de PSD și PNL. „Încerc să mă obişnuiesc cu acest statut şi bine v-am găsit după aterizarea noastră forţată. Voi cunoaşteţi sentimentul. Nu trebuie să vă explic eu cum e când ai făcut treabă şi te trezeşti pe peron”, a spus Kelemen Hunor la Congresul USR.

În acest context, liberalul Adrian Cozma a ținut să îl contrazică pe Kelemen Hunor și a dezvăluit că, la discuțiile din coaliția de guvernare, UDMR-iștilor li s-au oferit mai multe variante de a merge mai departe la guvernare cu PNL și PSD, însă „au ales să plece pentru că văd că au probleme electoratul – chiar și electoratul maghiar se simte trădat în momentul de față de către UDMR”.

„Li s-au oferit Ministerul Energiei și Ministerul Sănătății sau Ministerul Fondurilor Europene”

„Eu am spus mereu că UDMR are mai mult decât merită, decât ce rezultă din cele 5% voturi pe care le are în Parlament – votul popular pe care l-a primit. Și de aceea trebuiau rediscutate ministerele. I-am spus mereu, de 2 ani de zile am tot spus, că UDMR nu poate să dețină Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării. Uite că s-a întâmplat acest lucru.

De asemenea, am spus că UDMR nu mai poate guverna în aceste condiții în care simpatia lor și feblețea lor este la Budapesta. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, dânșii au ales să părăsească guvernarea, s-au victimizat crezând că acest lucru îi va ajuta electoral. Li s-au oferit Ministerul Energiei și Ministerul Sănătății sau Ministerul Fondurilor Europene. Au ales să plece pentru că văd că au probleme electoratul, chiar și electoratul maghiar se simte trădat în momentul de față de către UDMR”, a declarat liberalul Adrian Cozma, la Puterea Știrilor.

Drulă bate palma cu maghiarii pe care i-a criticat în ultimii 2 ani

Congresul USR a fost primul pas pentru formarea unei alianțe între partidele USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR, proaspăt ieșit dintr-un guvern cu PSD și PNL. Cătălin Drulă, președintele USR, a uitat brusc toate atacurile la adresa UDMR, din ultimii doi ani, și s-a promovat ca fiind ca cel mai mare prieten al maghiarilor, deși USR-iștii îl atacă pe Viktor Orban la nivel regional. 

USR a atacat în repetate rânduri UDMR, în ultimii 2 ani, declarând că maghiarii fac parte dintr-o coaliție „a falimentului” și „incompetentă”. „Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli”, spunea Drulă în urmă cu un an. România nu s-a îndreptat către o catastrofă, ci din contră, a reușit să aibă creștere economică și să crească salariile.

De asemenea, Cătălin Drulă a mai acuzat UDMR că apără și pensiile speciale din România: „Nu este nicio surpriză că PSD, PNL și UDMR apără pensiile foștilor securiști”. Dar nici acest lucru nu mai contează și USR-iștii au bătut palma cu UDMR-iștii care se inspiră de la Viktor Orban.

USR și UDMR nu au absolut nimic în comun pe scena politică. UDMR este un partid care a guvernat cu toate partidele de pe scena politică și pentru a ajunge la guvernare este dispus la orice sacrificiu. În 2023, UDMR nu a mai fost primit în guvernul PSD-PNL, după doi ani fără niciun rezultat notabil în ministerele pe care le-a condus și numeroase scandaluri împotriva intereselor României.

CITIȚI ȘI: UDMR ia lumină de la Budapesta: discursul anti-UE a invadat comunitatea maghiară din Transilvania

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: