Skip to content
Politică Video

Dezvăluiri din culisele campaniei. Ludovic Orban, despre sondajele PNL și blaturile politice EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este deputatul Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al PNL şi candidat al Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al Capitalei.

În cadrul interviului, Ludovic Orban a vorbit atât despre sondajele de opinie ale PNL-ului cât și despre blaturile realizate la nivel politic.

În același timp, în contextul negocierilor politice, Ludovic Orban a subliniat că nu va negocia  „cu alte forțe politice eventuale voturi, pentru că oamenii nu sunt niște piese pe tabla de șah, care sa fie puse de unul sau de altul așa cum vor un candidat sau altul”.

(9:43-14:35)

Dan Bucura: Aţi atins două teme interesante – procente şi negociere politică – în răspunsul de mai devreme. Şi acum, următoarele două întrebări sunt legate de aceste chestiuni. Unu: când o să avem în spaţiul public (dacă cumva aţi făcut sau când o să faceţi) un sondaj pe care să-l putem accesa şi noi, opinia publică, legat de şansele PNL-ului şi de modul în care staţi dumneavoastră – ca şi candidat – şi ceilalţi şase primari de sectoare, ca şi candidaţi?

Ludovic Orban: Noi efectuăm cercetările sociologice atât cantitative, cât şi calitative. Nu am folosit niciodată sondajele de opinie ca un instrument de manipulare a opiniei publice. Aduceţi-vă aminte sondajele din turul 2 al alegerilor prezidenţiale, care-l indicau victorios pe Victor Ponta cu procente între 6 şi 14%. Klaus Iohannis a câştigat alegerile cu o diferenţă de aproape 10 procente. E o diferenţă de un milion de voturi.

Dan Bucura: Să-nţeleg că, în bătălia dumneavoastră, n-o să se scape informaţii?

Ludovic Orban: Sigur că, la un moment dat, dacă vedem că persistă toate aceste dezinformări care sunt făcute public de adversarii noştri, vom prezenta şi noi opiniei publice sondaje, numai pentru a arăta adevărul. Dar eu cred că aceste cercetări sociologice nu au rolul de a fi folosite în scop de manipulare. Să ştiţi că foarte multe sondaje care au fost făcute publice nici măcar nu s-au efectuat şi reflectă nişte aberaţii inimaginabile. În ce mă priveşte pe mine ca şi candidat şi echipa noastră de campanie, ne interesează care-s problemele care îi frământă pe bucureşteni, care sunt priorităţile în administrarea Bucureştiului, ne interesează măsura în care anumite soluţii sunt sau nu sunt înţelese, sunt sau nu sunt acceptate în spaţiul public, ne interesează cercetările de natură calitativă în campanie, care să fundamenteze comunicarea, strategia de comunicare în campanie. Astea sunt lucrurile pe care, în mod normal, un candidat le cercetează şi, de regulă, să ştiţi că, în toate democraţiile dezvoltate, partidele nu dau publicităţii sondajele lor, pentru că nu crede nimeni sondajele făcute de partide. De regulă, sunt institute mari (cum e, în Statele Unite, Gallup, de exemplu; în Germania, iarăşi), institute prestigioase, care, de-a lungul timpului, au dat rezultate adevărate, care rezultate au fost confirmate de alegeri şi de modul în care au votat oamenii. Acestea sunt cele care mai fac sondaje de opinie în perioada campaniei. Nu e ceea ce se întâmplă la noi, în care vezi institute de casă ale diferitelor partide, care dau publicităţii sau pe surse sondaje.

Dan Bucura: A doua noţiune de care am vorbit este cea de negociere sau de blat, până la urmă. A existat, în spaţiul public, o interpretare a unui demers făcut deja de principalul dumneavoastră contracandidat, Gabriela Firea, care i-a propus – mai mult sau mai puţin voalat – unui alt candidat cu şanse sau cu un bazin electoral destul de important (mă refer la domnul Nicuşor Dan), în viitor, în eventualitatea câştigării Primăriei, postul de viceprimar al Capitalei. Cum se vede acest lucru din prisma dumneavoastră şi cât de deschis sunteţi şi dumneavoastră la negocieri de tipul acesta, cu vectorii care contează pe zona bagajului electoral?

Ludovic Orban: Ca şi candidat, nu sunt implicat în negocieri de natură politică. Eu sunt candidat la Primăria Capitalei şi nu negociez cu alte forţe politice eventuale voturi, pentru că oamenii nu sunt nişte piese pe tabla de şah, care să fie puse de unul sau de altul aşa cum vor un candidat sau altul. Oamenii au propriul discernământ, propria informare şi capacitatea de a decide, în ultimă instanţă. Deci eu discut cu locuitorii Bucureştiului şi-ncerc să-i conving pe ei că sunt soluţia potrivită pentru Bucureşti. În ceea ce priveşte micile jocuri politice pe care le face contracandidatul meu, nu m-ar mira ca mâine să-i ofere postul de viceprimar general şi lui Traian Băsescu.

Dan Bucura: Aveţi vreo informaţie în sensul ăsta sau e doar o supoziţie?

Ludovic Orban: Nu am – evident.

Dan Bucura: Mă gândeam că poate ne daţi o ştire şi aveţi…

Ludovic Orban: Nu, nu – evident că nu am nicio informaţie. A fost o glumă.

Dan Bucura: Am înţeles.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *