Skip to content
Politică

Dezvăluiri dure din interiorul primăriei conduse de Clotilde Armand. Consilier Local: „Primarul are o manieră dictatorială, autocratică”

Inquam Photos / Raul Stef

Dan Podaru, consilier Sector 1, a vorbit la „Jurnal de Business” despre problemele de la nivelul Primăriei Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand. Acesta spune că primarul nu a transparentizat nici până la această oră proiectul de buget pe 2023, iar aceste întârzieri vor fi puse mai apoi pe seama Consiliului Local.

„Vin cu informații în premieră. Spre exemplu, până pe data de 5 februarie, bugetul ar fi trebuit să fie votat. Până în acest moment, primarul nu a pus în transparență proiectul de buget pentru a fi consultat de societatea civilă, parteneri, ONG-uri și așa mai departe. Toate celelalte primării au făcut acest lucru până acum. Deci eu vorbesc de fapte și situații concrete. Acest tip de întârzieri, de neputințe ale primarului, sunt puse ulterior în cârca consilierilor. Este firesc ca bugetul să ajungă în Consiliu într-o manieră negociată, dar lucrul acesta spre exemplu anul trecut nu s-a întâmplat, iar toate doleanțele și modificările pe care partidele le-au cerut ca acel buget să intre în legalitate, anumite sume nefiind prevăzute în buget, au fost ignorate și au dus la întârzieri de patru luni de zile. Deci acel buget nu era legal.

În acest an, ne aflăm din nou în situația în care suntem ultima primărie care pune în transparență acest buget. Orice formă de întârziere a votării bugetului nu poate să fie dată în vina Consiliului Local”, a spus Dan Podaru.

Acesta a acuzat totodată faptul că în 2021 primarul Clotilde Armand a dezinformat opinia publică, spunând că neplata către salubritate și alte servicii se baza pe lipsa banilor din primărie, însă în realitate, așa cum va arăta mai târziu Curtea de Conturi, Primăria Sector 1 avea suficienți bani. Totodată, acesta o acuză pe Armand de conducere autoritară.

„Mai mult, bugetul de anul trecut ne demonstrează faptul că primarul Clotilde Armand a dezinformat cu un an înainte. În anul 2022 avem un excedent bugetar de 431 de milioane de lei. Există primării în România, de pildă primăria Iași, care nu au 431 de milioane de lei cu totul. Acei bani nu au fost cheltuiți, deci primăria nu se afla într-o situație critică, într-o criză. În 2021, neplata către salubritate sau alte servicii s-a bazat tocmai pe acest tip de dezinformare, primarul spunând că ne aflăm într-o criză totală generată de Covid-19 și că nu avem bani. Curtea de Conturi regăsește în 2022 acest excedent bugetar.La începutul acestui an, vom vedea din nou la capitolul excedent bugetar o sumă enormă, de ordinul sutelor de milioane de lei. Asta înseamnă că anul trecut primarul din sumele destinate investițiilor nu a reușit să implementeze și să utilizeze mai mult de 10 – 12%, adică nimic. Proiectele au fost votate de Consiliul Local, cu ce a venit domnia sa și cu ce am venit noi. Deci nu are cum să spună că am fost noi ostili. Rectificările bugetare nu le poate executa decât primarul și noi putem veni doar cu amendamente care de obicei nu sunt acceptate.

Primarul Clotilde Armand are o manieră dictatorială, autocratică. Și-a imaginat că fiind primar este o formă de despot, adică va veni, va spune și se va executa. Numai că lucrul acesta nu se întâmplă, aici e formă de echilibru, o formă de negociere și când spun asta o spun în sens pozitiv”, a mai spus Dan Podaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *