Dezvăluiri grele din interiorul AUR. Cum sunt batjocoriți cei care vor să intre în Platforma de Merit

AUR

Ștefănel Dan Marin, fost președintele al filialei AUR din Sectorul 5 al Capitalei, povestește cum se fac înscrierile, dar mai ales cum se dau interviurile pentru a intra în mult trâmbițata „Platformă de Merit” – o platformă pe care George Simion o lansa în februarie 2023, si care era definită ca fiind „un program de selecție și evaluare publică a candidaților și proiectelor politice ale partidului”.

„Prin acest demers asumat, Alianța pentru Unirea Românilor devine primul partid care oferă alegătorilor posibilitatea de a participa în mod deschis la elaborarea unei strategii de guvernare”, se lăuda atunci AUR.

Cum stau lucrurile, de fapt

Într-un filmuleț postat pe o rețea de socializare, Ștefănel Dan Marin demontează, pas cu pas, „Platforma de Merit” și povestește experiența batjocoritoare la care sunt supuși cei care vor să intre în programul creat de George Simion. Astfel, fost lider al AUR Sector 5, Ștefănel Marin povestește cum a fost chemat la un interviu de o comisie formată din „două distinse doamne și doi distinși domni” care, nu doar că nu s-au prezentat, ci și care, batjocoritor, i-au cerut să deseneze pe o hârtie harta României cu el în ea.

„Salutare, oameni buni în cele ce urmează vă voi explica foarte pe scurt, ca să nu vă rețin foarte mult, motivul pentru care colaborarea mea cu Partidul AUR s-a încheiat. Am decis în urmă cu câteva zile să ies din partid. Motivele, de fapt ar fi mai multe, dar vreau să subliniez cel final. În urmă cu câteva luni de zile au relansat mediatic, pompieristic, o platformă care se numește Platforma de Merit, prin care dânșii speră să atragă specialiști, oameni de bună intenție, care vor fi viitorii reprezentanți ai partidului în consilii locale, județene, Parlament, ș.a.m.d. Am fost și eu sunat în urmă cu două, trei săptămâni, programat pentru un interviu. Acum o săptămână interviul s-a desfășurat și fac o paranteză, n-am vrut să filmez acum o săptămână, pentru că, sincer, eram prea nervos și ar fi ieșit total altceva. Acum m-am calmat și mi-am așezat lucrurile bine, în ordine.

Deci, vă spuneam că am fost sunat programat, am venit la interviu, mă rog, nu mai contează că nu s-a mai respectat ora asta, fiecare știe cum își și programează timpul. Am intrat, în fața mea o comisie formată din patru persoane: două distinse doamne și doi distinși domni. Am început să mă prezint. Acolo n-a existat din partea cealaltă așa ceva. În fine, nici asta nu mai contează. Am început să mă prezint cu câteva cuvinte despre mine. Așa e, normal ca înainte de orice tip de interviu, să știe oamenii cu cine dialoghează. Am fost brusc întrerupt de un distins domn, înțeleg, profesor, nu știu de ce e profesor, nici măcar nu s-a prezentat. Asta după ce o altă distinsă doamnă mi-a adresat întrebarea dar de ce vrei să ieși primar? Și înainte de a răspunde eu, respectivul distins domn profesor spune păi, ca să schimbe borduri, de ce credeți?

Evident, m-am uitat într-un fel neprietenos la dânsul, dânsul spunând stați că a fost o glumă. Pentru cei care mă cunosc, eu nu înghit astfel de glume, n-am astfel de glume în program. Evident că programul administrativ pe care îl voi prezenta pentru Sectorul 5 va fi unul amplu și culmea, nu cuprinde schimbarea bordurilor. În fine, au existat două sau trei întrebări legate de cariera mea politică. Știți cu toții, nu m-am ascuns niciodată. Am fost membru PMP, am stat 6 ani într-un partid care la sfârșit s-a vândut absolut pe nimic către actuala putere. O altă întrebare a fost cum am ajuns primar general interimar. Vorbim de dezgropat morți, anii 2015. După care respectiva distinsă doamnă, care cred că ținea loc un fel de președinte de comisie, nu știu, repet, că nu ne-a prezentat calitatea dânsei în cadrul comisiei, mi-a propus următorul lucru: deci, aveți în fața dvs. o hârtie și un pix, vă rog să desenați de hârtie harta României cu dvs. în ea. Eu, în momentul ăla port ochelari pentru că nu văd de aproape, mi-am lăsat un pic ochelarii și m-am uitat către dânsa. I-am spus: doamnă, îmi pare rău, nu înțeleg întrebarea. Zice desenați harta României cu dvs. în ea. Zic: vă bateți joc de mine? Adică despre ce vorbim, zic, cu tot respectul ar fi trebuit să vă uitați pe CV-ul meu, n-am venit să fac teste psihologice, că nu mă înscriu la Academia SRI. Nu mă interesează așa ceva. Am o vârstă, am o profesie cu care mă mândresc. Profesia vine cu o școală superioară la bază. Deci nu vine pe vorbe și cu experiență.

Nu-i cazul să mă puneți să desenez harta României cu mine în ea, indiferent ce profil psihologic vreți voi să faceți. Nu e cazul. Am plecat extrem de dezamăgit și efectiv m-am simțit jignit, atât eu, cel căruia i s-a adresat această întrebare, și celorlalți colegi aceeași întrebare tâmpită, că nu pot spune altfel, și justific acest cuvânt tâmpit din simplul fapt că cetățenii, cei care teoretic își pun încrederea în AUR, vom vedea la urne ce va ieși, așteaptă de la AUR niște specialiști, așteaptă de la AUR niște persoane responsabile care să facă administrație locală sau centrală, care să vină cu soluții concrete, nu care să deseneze, nu care să demonstreze că sunt normali la cap. Știu eu ce vrut ei să găsească prin acest semi-test psihologic. În fine, am plecat. A fost ultima oară, acum o săptămână, când am călcat în sediul AUR. Am plecat, am reușit să mă calmez până seara târziu”, povestește Ștefănel Marin.

Fost lider AUR Sector 5, Ștefănel Marin continuă dezvăluirile și susține, printre altele, că pentru a intra și mai ales pentru a supraviețui în AUR, trebuie să ai bani. „Nimeni nu vorbește despre tâlhăriile, despre eventualele malversațiuni, despre toate neregulile pe care le fac actualii conducători”, povestește Ștefănel Marin.

„Asta pentru că bătaia de joc la care sunt supuși toți cei care trec prin această comisie, unde nu se cer informații elocvente, informații concludente despre activitatea fiecăruia, despre profesia fiecăruia, despre ce vrea să facă, despre ce planuri are, administrative, despre pregătire. Când spui Platformă de Merit, cuvântul merit, din care derivă și meritocrația mult trâmbițată pe care toți liderii AUR stau cu ea în gură… de ce sunteți falși? De ce puneți oamenii pe drumuri? De ce îi puneți să muncească? De ce-i puneți să investească timp? De ce îi puneți să investească bani? De ce? Ăsta e un alt subiect pe care, sincer, nu vreau să-l deschid și nu vreau să fiu nevoit să-l deschid. Subiectul banilor.

De ce îi puneți să-și facă speranțe că alături de alți oameni poți schimba ceva în țara, asta când voi faceți o selecție pentru clasa întâia, pentru grădiniță? Nu-i normal să nu mai înșelați așteptările oamenilor? Nu-i normal să găsiți oameni care chiar vreau să muncească și care vor să schimbe ceva în țara asta. Ce înseamnă bătaia asta de joc? Poimâine o să îi puneți pe membrii AUR, cei care vor veni la interviu, să desemneze prin fața sediului, pe trotuar, cu creta, pe Tom și Jerry. Nu știu, v-am dat o idee. Adică până unde merge batjocura față de cei care, repet, investesc timp, bani, știință și organizare? Până când? Bun, nu vreau să mă enervez pentru că nu e cazul, pentru mine personal am luat-o ca o jignire. Așa cum v-am spus, am decis să mă retrag.

Seara am sunat-o pe distinsa doamnă care m-a intervievat, interviul a durat 5-6 minute, este înregistrat, tot ceea ce vă spun se poate proba, dar le atrag atenția celor din AUR că acel clip în care m-au filmat îl pot face public doar cu acordul meu. Atât, doar cu acordul meu.  Da, sunt oameni care, teoretic, astăzi își pun speranțe în AUR. Sunt oameni care investesc așa cum am investit și eu și alți colegi de câteva luni bune. Marea problemă este că atunci când se cam termină resursele și banii, ușor-ușor sunt trași pe linie moartă pentru că vă mai spun un adevăr: În AUR nimeni nu este dat afară, nimeni. Toată lumea e binevenită atâta timp cât bagi, ceea ce v-am spus un pic mai înainte, ce trebuie să bagi. În momentul în care pui întrebări și spui ce se întâmplă, că există un non-combat la nivelul Capitalei pe care dvs. îl veți observa, eu vorbesc de acum de el pentru că știu ce înțelegeri s-au făcut cu partidele politice din Capitală. Este foarte ușor de observat lucrul acesta. Nimeni nu vorbește despre tâlhăriile, despre eventualele malversațiuni, despre toate neregulile pe care le fac actualii conducători”, mai spune fostul primar interimar al Capitalei.

 

@marinstefaneldan♬ sunet original – Marin Stefanel Dan

 

Cine este Ștefănel Dan Marin

Ștefănel Dan Marin și-a început cariera politică în 2012, când a devenit consilier general în București pe listele PP-DD, cu fostul partid al lui Dan Diaconescu. Ulterior, PPDD a fuzionat cu UNPR, iar în 2015, timp de 2 luni, Ștefănel Dan Marin a devenit primar general interimar al capitalei, după arestarea lui Sorin Oprescu.

În 2016, Dan Marin se înscrie în PMP și candidează pentru un loc de consilier local în Sectorul 4. În 2019 și-a încercat șansele și pentru un loc de europarlamentar, însă rezultatul PMP nu l-a ajutat deloc. În 2023, acesta s-a înscris în AUR, unde era președintele filialei Sector 5, iar câteva luni mai târziu a părăsit partidul condus de George Simion.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: