Skip to content
Politică

Dezvăluiri incendiare: familie de liberali de top, miezul unei grupări infracționale

newsar.ro

Citiți în cele ce urmează o serie de dezvăluiri incendiare despre o familie de liberali de top, care s-ar afla în miezul unei grupări infracționale de proporții, ce a învârtit sume colosale de bani.

Site-ul RISE Project a publicat marți a doua parte a investigației legate de mafia retrocedărilor din Sectorul 6, care are legături solide cu Cristian Poteraș, cel care a fost primar al Sectorului 6 între 2004 și 2012. De altfel, Poteraș a fost condamnat definitiv în 2015 la 8 ani de închisoare pentru abuz în serviciu legat de o serie de retrocedări operate în zona pe care a administrat-o timp de 8 ani.

CITIȚI ȘI: Afaceri tenebroase în Sectorul 6. SUME consistente din retrocedări dubioase

Scurt istoric al unor țepe epocale

Schema mafiei retrocedărilor din România este arhicunoscută: numeroși cetățeni (în general în vârstă), sătui să aștepte ani de zile soluționarea de către ANRP a dosarelor prin care își revendicau proprietățile confiscate abuziv de regimul comunist, erau contactați de către diverși combinatori, care se ofereau să le cumpere drepturile litigioase, pentru a-i scăpa de griji. Semnele de întrebare (transformate între timp în dosare ale DNA) apăreau când combinatorii obțineau câștig de cauză din partea ANRP în doar câteva luni. Mai mult: aceștia achiziționau drepturile litigioase cu sume modice, de nivelul a mii de euro, iar apoi, după ce obțineau terenurile sau clădirile, le vindeau pe sute de mii sau chiar milioane de euro.

Trei nume grele din politica și afacerile Sectorului 6

Acum, în materialul publicat marți, RISE Project arată noi suprafețe consistente (însumând 14,2 hectare) din Sectorul 6 retrocedate suspect în beneficiul a trei nume grele: Ramona Mănescu (europarlamentar PNL și fost ministru al Transporturilor), Cristian Poteraș și afaceristul imobiliar Dragoș Dobrescu. Precizăm că aceste hectare sunt altele decât cele 12 pentru a căror retrocedare a fost condamnat Poteraș în 2015.

„E neclar dacă au încălcat legea fondului funciar – așa cum au făcut-o cele pentru care Poteraș a fost trimis la pușcărie. Dar e clar că au fost, ca și celelalte, preferențiale și speculative.

Acționând prin intermediul unor interpuși, Mănescu, Poteraș și Dobrescu au cumpărat, împreună – de la niște oameni simpli, care își pierduseră speranța că statul le va mai da înapoi ceea ce le luase în timpul comunismului – drepturile succesorale asupra unor terenuri. Au plătit pentru ele 327.000 de euro. Imediat ce și-au însușit aceste drepturi, terenurile, care nu fuseseră restituite cu anii, la cererea unor anonimi, le-au fost restituite lor, la adrese convenabile.

Propunerile de restituire au fost făcute chiar de Cristian Poteraș, șef al Subcomisiei Locale de Fond Funciar a Sectorului 6, iar deciziile de retrocedare propriu-zise au fost luate de Comisia Muncipală de Fond Funciar, de pe lângă Prefectura București. Au devenit, astfel, proprietarii a 14,2 hectare.

După câteva luni de așteptare, timp în care piața locuințelor a luat avânt, iar prețurile au urcat spre punctul de maxim al boomului imobiliar de acum zece ani, cei trei au vândut terenurile cu 17,8 milioane de euro unor multinaționale din domeniul dezvoltărilor edilitare.

Profitul net al acestei afaceri, făcute fără risc și fără efort: 17,5 milioane de euro”, detaliază jurnaliștii de la RISE Project, menționând că cele 14,2 hectare acaparate și, mai apoi, vândute de către echipa Mănescu-Poteraș-Dobrescu se găsesc fie lângă stadionul de fotbal al clubului Steaua, fie lângă Serviciul de Telecomunicații Speciale – așadar, zone aflate la mare căutare în lumea dezvoltatorilor imobiliari

Părinții Ramonei Mănescu, implicați în tranzacții dubioase cu terenuri

Rareș Mănescu, soțul Ramonei Mănescu, a îndeplinit funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național și a fost ales în 2012 primar al Sectorului 6, dar nu a mai candidat în 2016. Presa a scris în repetate rânduri despre ițele politice și de afaceri care l-ar lega pe fostul edil de gașca Poteraș-Dobrescu. Iată că acum apar explicații amănunțite, însoțite de documente, cu privire la această rețea din București.

Site-ul citat arată cum, după ce mai multe terenuri din S6 fuseseră retrocedate, mai mulți interpuși ai lui Dragoș Dobrescu le-au vândut mai departe, de formă, în schimbul a 75.000 de euro, un preț modic pentru acea perioadă și ținând cont de zonele excelente în care erau amplasate suprafețele.

„Cei care cumpără sunt alți trei interpuși, din același cerc de afaceri: Marian-Jean Căpățînă (o cotă de 80 la sută din terenuri), Lucian-Viorel Grecu (10 la sută) și soții Mihai și Ana Bolboceanu (10 la sută). La aceștia trei rămân terenurile până în noiembrie 2006, când sunt vândute firmei Strategic Invest Properties, deținute de niște englezi, cu 6 milioane de euro”, punctează cei de la RISE Project. (Atenție: a nu se confunda Marian-Jean Căpățână cu Marian Adrian Căpățână, intermediarul mitei din dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondial!)

Am subliniat acest pasaj, fiindcă el reprezintă calea directă către eurodeputatul PNL Ramona Mănescu.

Concret (așa cum arată investigația citată), Grecu este verișorul Aurelianei Poteraș (soția primarului Poteraș), iar Mihai și Ana Bolboceanu sunt tatăl și mama Ramonei Mănescu. Informația apare într-o adeverință de necolaborare cu Securitatea pe care Ramona Mănescu o primise din partea CNSAS.

Ramona Mănescu, profit considerabil de pe urma retrocedărilor

RISE Project l-a identificat pe Paul Cristea drept cel de la care gruparea Mănescu-Poteraș-Dobrescu a achiziționat drepturile succesorale ale celei mai mari suprafețe de pământ din zona Ghencea: 8,8 hectare contra 60.000 de euro. După cum era de așteptat, Cristea a povestit pentru site-ul citat că, deși avea o hotărâre judecătorească de împroprietărire, nu primise niciun metru pătrat de pământ. Pe cale de consecință, având nevoie de bani, omul și-a vândut drepturile succesorale.

„Dacă figurai la Primărie cu o cerere de retrocedare, primeai telefoane de la tot felul de inși care încercau să te convingă să le vinzi lor drepturile succesorale. L-am refuzat pe primul, l-am refuzat pe al doilea, dar am bătut palma cu al treilea. Era o fată tânără, la vreo 30 de ani. Știți de ce? Fiindcă a fost prima care a știut cum să vorbească cu mine”, a detaliat Paul Cristea.

RISE Project menționează că tânăra respectivă este Corina-Mihaela Oroș, cenzor, la vremea aceea, la una dintre firmele lui Dragoș Dobrescu.

„Oroș a cumpărat drepturile succesorale ale celor 8,8 hectare în februarie 2005; iar Primaria Sectorului 6 – care nu îi retrocedase nimic lui Paul Cristea, vreme de patru ani – i-a retrocedat terenul în patru luni. Chiar în spatele tribunei întâi a stadionului Steaua.

În iunie 2006, ceea ce se cumpărase cu 60.000 de euro – trecut deja pe numele trioului Căpățînă-Grecu-Bolboceanu – a fost vândut cu 8 milioane de euro firmei Bluepark Dezvoltare. […]

Diferența de la 8,8 hectare, provenite din moștenirea lui Paul Cristea, până la 13,2 hectare, cât reprezintă tot terenul acaparat în Ghencea, a fost completată cu parcele preluate în același fel. Și vândute în același fel, către Bluepark Dezvoltare.

Prețul total încasat de Dragoș Dobrescu, Ramona Mănescu, Cristian Poteraș și alți doi asociați din tranzacțiile de lângă stadionul Steaua a fost de 11,9 milioane de euro, menționează jurnaliștii.

Citiți AICI întreaga investigație, care vorbește atât despre sumele astronomice învârtite de către gruparea de mai sus în afacerile cu retrocedări, cât și despre cele îndurate de oamenii simpli prinși în hățișul mafiei retrocedărilor. De asemenea, puteți vedea punctul de vedere trimis ziariștilor de către omul de afaceri Dragoș Dobrescu, în timp ce soții Rareș și Ramona Mănescu nu au binevoit să răspundă solicitărilor celor de la RISE Project.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *