DEZVĂLUIRI Legătura directă a lui Băsescu cu coloșii de Lukoil, anchetați pentru evaziune de 200 de milioane de euro

Noi informații despre legăturile directe ale lui Traian Băsescu cu companiile rusești de gaze ies la iveală.

Jurnalistul B1, Cătălin Prisăcariu, a publicat pe blogul său un document care îl leagă pe Traian Băsescu de coloșii ruși de la Lukoil. Chiar ieri, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au dema au demarat o anchetă privind un dosar de evaziune fiscala, prejudiciul fiind unul uriaș, de peste 200 de milioane de euro.

”Pe 19 noiembrie 2009, cu cîteva zile înainte de primul tur al prezidențialelor, Lukoil România a donat Partidului Democrat-Liberal 143.250 de lei; pe 2 octombrie 2014, cu numai o zi înainte de începerea campaniei electorale pentru prezidențiale, procurorii anunță că Lukoil este cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani de 230 milioane de euro”, dezvăluie jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

lukoil bani basescu

Conform Monitorului oficial, Lukoil i-a finanțat campania electorală lui Traian Băsescu în 2009.

 Șeful Lukoil România, Constantin Tampiza, explica pentru România Liberă, în 2009, că el nu i-a donat bani lui Traian Băsescu, ci Partidului Democrat Liberal.

“Eu nu l-am sponsorizat pe Traian Băsescu, ci am dat bani la PDL.  A venit un om de la ei, de la partid, la mine şi mi-a spus că au o acţiune. Dacă banii daţi de compania noastră i-au folosit în campania electorală a lui Traian Băsescu, atunci bravo lor. Fiecare are o simpatie personală. A mea poate să fie Băsescu, poate să fie Videanu… E opţiunea mea”, explica șeful Lukoil din România, în 2009.

Legăturile indirecte ale lui Băsescu cu companiile rusești au fost intreținute și de fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu. Aceasta, la cabinetul său notarial, a legalizat toate documentele necesare rușilor de la Gazprom pentru accesul pe piața românească.

Lukoil Europe Holdings, din grupul petrolier rus Lukoil, deţine 97,1% din capitalul social al rafinăriei Lukoil din Ploieşti, iar alţi acţionari cumulează restul de 2,89% din titluri.

Grupul rus mai deţine în România şi o reţea de peste 300 de benzinării.

Rafinăria din Ploieşti a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,51 miliarde de lei, în scădere cu 20,4% de la nivelul de 6,93 miliarde de lei din 2012.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: