Ministrul Agriculturii știa încă din luna septembrie de problemele fermierilor, susține fermierul Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți. „Lista de revendicări a fost depusă în septembrie, însă n-am primit niciun răspuns de atunci, nu ne-au băgat în seamă și d-aia s-a ajuns aici”, a declarat fermierul Ștefan Muscă, în direct la Puterea Știrilor.
„Lista de revendicări fost depusă la Guvern, la Ministerul de Interne și la Ministerul Agriculturii”
„Sindicatul meu, împreună cu asociația lui Dănuț Andruș, a depus o listă de revendicări în luna septembrie 2023. Nu ne-au dat niciun răspuns și d-aia s-a ajuns aici, pentru că oamenii voiau să știe ce li se întâmplă cu fermele, dacă găsim soluția să aibă ratele amânate, dacă li se deblochează banii de la APIA. Voiam să avem siguranța asta. Încă o dată vă spun: lista de revendicări este depusă de mine și de Dănuț Andruș în luna septembrie și n-am primit niciun răspuns de atunci din partea ministerului. N-am primit un răspuns de la nimeni și a fost depusă și la Guvern, a fost depusă și la Ministerul de Interne, a fost depusă și la Ministerul Agriculturii. Peste tot. Nu am primit niciun răspuns.
Iar la momentul când eu, joi, am intrat cu tractoarele, din calitatea de fermier, nu din calitatea de președinte de sindicat, când am intrat cu colegii mei la Chiajna, eu personal, în calitatea mea de om și de român adevărat, care nu vreau să destabilizez nimic, nu vreau să facem nimic în Țara Românească, vreau decât un protest pașnic, am sunat consilierul primului ministru și l-am rugat să găsească soluția prin care să-și anunțe imediat deschiderea, să primească o delegație dintre noi. Asta se întâmpla joi. Mi-a spus că mă sună și nu m-a mai sunat. Dacă joi mă suna, eu formam repede o delegație, mergeam și le spuneam oamenilor că vine ordonanța asta, că facem asta și nu se întâmpla nimic”, a declarat fermierul Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți.
Cu ce soluții vine Guvernul pentru fermieri
Guvernul urmează să aprobe azi, joi – 17 ianuarie, un set de măsuri convenite ca răspuns la revendicările formulate de transportatori şi fermieri, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu la finalul consultărilor pe care le-a avut la Palatul Victoria cu reprezentanţii confederaţiilor din sectorul transporturilor.
”Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor şi instituţiilor publice am preluat şi analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în şedinţa de Guvern, vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuţiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a afirmat Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit comunicatului, pentru şedinţa de Guvern programată joi sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi Ministerul Transporturilor şi care au în vedere mai multe aspecte.
Astfel, urmează să fi aprobate modificări cu privire la modalităţi de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei.
”Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparţinând autorităţilor competente din statelor membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părţi, atât pentru emiterea autorizaţiilor speciale de transport, cât şi pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale”, se arată în comunicat.
Alte modificări vizează stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor.
„Se acordă intervale de depăşire a masei maxime total admise şi pe axe până la care nu se aplică sancţiuni contravenţionale şi nu se impune autorizarea circulaţiei acestor vehicule. Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale. Se clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”, precizează sursa citată.
În plus, la întrevederea de miercuri s-a discutat despre decontarea transportului elevilor, dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluţii.
Un alt subiect rămas în analiză vizează restituirea parţială către operatorii de transport a accizei la carburant.
Consultările între transportatori şi Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor şi Finanţelor.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News