Skip to content
Politică

DOCUMENTELE care arată că Băsescu a avut dosar penal. Cine l-a scăpat pe Băsescu de 12 ani de închisoare și rolul actualului avocat al Elenei Udrea

Jurnalistul Antena3, Oana Stancu, a prezentat, vineri, la „Exces de putere„, un document întocmit la data de 5 ianuarie 2005, care arată că fostul preşedinte Traian Băsescu avea la acea dată dosar penal pentru două lucruri: cumpărarea şi vânzarea unui teren şi achiziţionarea unei vilei din nordul Capitalei.

Banii nu pot fi justificaţi nici astăzi, a punctat jurnalistul Antena3, Oana Stancu.

„Dosarul pe care aveam să-l prezentăm public în urmă cu 3 ani arată foarte clar că Traian Băsescu a luat 12 miliarde de la Căşuneanu, i-a băgat în contul fiicei sale Ioana Băsescu şi nu se ştie cu ce bani a plătit casa din nordul Bucureştiului”, a mai subliniat Oana Stancu.

Citește și: EXCLUSIV – Dovada că dosarul de spălare de bani al președintelui a fost închis nelegal. ONPCSB a clasat lucrarea pe motiv că Băsescu se bucura de imunitate, întrucât este președintele României. La acea dată președinte era Iliescu!

”Traian Băsescu a avut dosar penal la intrarea în mandatul de președinte, chiar cercetat de procurori, nu doar o anchetă a Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, cel care era condus de judecătorul acum cu nașu-n suflet, de domnul Dragomir, care s-a grăbit să spună că nu trebuie să mai ajungă la procurori dosarul respectiv pentru că are imunitate Băsescu. Iată, Băsescu era cercetat și de procurori”, a precizat și jurnalistul Adrian Ursu.

Sesizarea Direcţiei Naţională Anticorupţie privind tranzacţia dintre Băsescu şi Căşuneanu a fost clasată.

După cum se poate observa în documentele prezentate de cei de la Antena3, actualul avocat al Elenei Udrea, pe atunci procuror șef al unei secții DNA, a fost cel care a declinat competența de la o instanță la alta.

oana stancu

oana stancu captura a3 oana stancu document captura antena3

Cum s-a ajuns aici?

Camelia Sutiman, care era procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, a ignorat acest dosar în mod intenţionat, imediat după ce Traian Băsescu a devenit preşedinte.

Ca urmare, dosarul a fost clasat şi Băsescu a fost salvat de 12 ani de puşcărie.

„Băsescu era și inculpat, că era trimis în judecată din august 2004. (…) Dacă vă uitați la ștampila, lucrarea are deja număr de dosar penal, număr de dosar care trebuia să rămână același și la Secția I. Vedem că la Secția I are un alt număr și este înregistrată ca lucrare diversă. La un dosar penal trebuie să urmezi pașii din codul de Procedură Penală, audiezi parțile, adminstrezi probele, in favoare, in defavoare și dai soluția. Lucrarea diversă îți dă voie să o clasezi, adică să o bagi într-un dulap, să o faci moartă fără să se știe nimic de ea. E o mușamalizare. Ca să înțeleagă lumea: este dosar penal dispărut, pur și simplu nu mai există. După mine este abuz în serviciu, în formă calificată. „, a spus jurnalistul Lumea Justiţiei.ro, Răzvan Savaliuc, vineri, la Antena 3.

În prezent, procuroarea Camelia Sutiman este şefa secţiei de la Parchetul General, unde se află şi dosarul în care Gabriela Firea a făcut plângere împotriva lui Traian Băsescu pentru şantaj. Acest dosar este însă tergiversat în continuare. Asta în timp ce dosarul lui Traian Băsescu întocmit în septembrie 2004 de Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost soluţionat rapid în favoarea fostului preşedinte.

Traian Băsescu nu mai este preşedinte, deci nu mai are nici imunitate. Asta înseamnă printre altele că are multe explicaţii de dat în faţa procurorilor deoarece îl aşteaptă mai multe dosare, suspendate în perioada în care a stat la Cotroceni, notează antena3.ro.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *