Skip to content
Politică

Dezvăluirile PSnews.ro: Caracatiţa din Portul Constanţa (I)

portofconstantza.com

O adevărată caracatiţă a mafiei şi-a întins tentaculele peste Portul Constanţa, caracatiţă din care face parte Dan Nicolae Tivilichi, plus o sumedenie de personaje penale. PSNews vă dezvăluie, pe parcursul a câteva episoade, păiejenişul infracţional de care a fost cuprins poarta de intrare a ţării de la Marea Neagră.

Dan Tivilichi a ajuns la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM), în 2016, când încă era angajatul unui afacerist din Constanţa implicat în fraude fiscale în comerţul cu cereale, proxenetism şi spălări de bani.

Mai bine spus, Tivilichi a ajuns la conducerea Portului Constanţa pe filiera unei grupări implicate în activităţi de criminalitate organizată, evaziune fiscală, proxenetism şi spălare de bani, cu legături în lumea interlopă şi în clasa politică. În ultimul deceniu, gruparea a fost coordonată de afaceristul Daniel Constantin Moraru şi s-a extins în Portul Midia, Portul Galaţi şi în Portul Constanţa.

Filiera

În ultimii şase ani, Daniel Moraru s-a asociat în afaceri cu fostul şef de cabinet al directorului SRI Virgil Măgureanu şi cu unul dintre cei influenţi afacerişti din Republica Moldova, Gabriel Stati.

Pe această filieră, Dan Tivilichi a avut relaţii comerciale şi cu Consal Trade, companie controlată în continuare de un anume Constantin Chicheanu, prin intermediul unei companii cipriote.

De asemenea, Laurenţiu Ţăranu, un apropiat al clanurilor interlope din Constanţa, îl angajase pe Tivilichi în 2008, după ce acesta fusese concediat din funcţia de director general al Hidrotehnica SA Galaţi. Trebuie spus aici că Hidrotehnica a demarat, în 2009, procedurile pentru atragerea răspunderii lui Dan Tivilichi, în calitate de fost director general al companiei, pentru că prejudiciase compania semnând acte fără aprobarea Consiliului de administraţie.

Narco-legături la Miami

Ţăranu îl cunoscuse pe Tivilichi prin intermediul unor parteneri de afaceri ai Hidrotehnica, cu care el era asociat în alte companii. L-a angajat, în 2008, mai întâi,  ca director executiv al Euroest Operations SRL.

Tot Ţăranu l-a numit, în 2009, pe Tivilichi ca administrator special al companiei General Eximtour SRL, la o lună după ce compania intrase în insolvenţă.

General Eximtour SRL era controlată atunci prin interpuşi de Laurenţiu Ţăranu, care i-a pasat  compania chiar lui Dan Tivilichi. Acesta a preluat-o, în 2010, împreună Adina Mihaela Poghircă, prietena lui Ţăranu.

Ţăranu şi Poghircă, au deschis, în 2011, în Miami, SUA, compania Euroest Operation LLC. Adresa companiei şi a celor doi români era într-un apartament din Miami deţinut de Leslie K. Nayan, care fusese şi primul director al companiei celor doi români. Ţăranu a închis afacerea din Miami în 2012, la scurt timp după ce Leslie K. Nayan a fost arestat în SUA pentru posesie de cocaină.

Ţăranu a rămas implicat în compania românească Euroest Operation SRL, pe care o înfiinţase în 2005. Compania exploata Cariera de piatră Movila Goală din comuna Baia, judeţul Tulcea, în apropiere de lacul Ceamurlia.

Terenul carierei fusese concesionat de compania General Eximtour de la Comuna Baia încă din 2001, prin contractul de concesiune nr. 1694/01. 06. 2001. Comuna Baia are, în prezent, de recuperat aproape 38 de mii de lei de la General Eximtour pentru că această companie nu şi-a mai plătit redevenţele încă din 2004, adică de cincisprezece ani.

În plus, Dan Tivilichi a fost implicat, în 2009, într-un incident legat de cariera de piatră, când era directorul executiv al companiei Euroest Operation. Atunci, reprezentanţii unei companii din Murfatlar au venit la carieră cu Poliţia din Baia ca să-şi recupereze mai multe utilaje şi echipamente pe care le închiriaseră companiei Euroeast Operation, dar Tivilichi nu le mai plătise.

În perioada în care Tivilichi era director executiv, Euroeast Operation a avut mai multe contracte comerciale cu Consal Trade, compania lui Constantin Chicheanu.

Au vrut să preia terenul Portului

Partenerul constant al lui Laurenţiu Ţăranu era atunci Daniel Constantin Moraru (51 de ani), un afacerist din Constanţa, proprietarul companiei Midia International SA, operatorul Bazei de export animale vii din Portul Midia.

În martie 2017, CN APM, condusă de Tivilichi, a aprobat închirierea unei suprafeţe de aproape 17 hectare în Portul Midia către compania Midia International SA. Contractul de închiriere este multianual, până în anul 2022.

Midia International operase până atunci fără un astfel de contract de închiriere, dar deţinea dreptul de proprietate asupra construcţiilor ridicate pe terenul respectiv.

În schimb, Midia International a revendicat proprietatea terenului din Portul Midia, terenul aparţinând domeniului public al statului şi fiind doar administrat de CN APM, însă a pierdut definitiv procesul cu Administraţia Porturilor Maritime în decembrie 2015.

Băncile refuză mafia

În schimbul închirierii, în 2017, Midia International SA s-a angajat la investiţii de 10 milioane de euro, dar n-a reuşit să facă rost de bani.

Daniel Moraru a negociat atunci cu majoritatea băncilor din piaţă. Deşi avea nevoie de banii pentru investiţii, în 2017 Moraru a cumpărat, în leasing, în aceeaşi perioadă, prin Midia International, mai multe maşini de lux, inclusiv un Bentley.

În schimb, Daniel Moraru a încheiat un acord pentru o investiţie de 10 milioane de euro pentru 3 hectare cu compania Yildiz Logistica, care urma să contruiască o fabrică de adeziv în Portul Midia.

Parfum de SIE şi de KGB

Implicat în peste 20 de companii din Constanţa şi Bucureşti, Daniel Moraru a început să facă afaceri încă din anii ’90, în comerţ, turism şi imobiliare. Cea mai importantă companie a lui, Eurotranzit 2000 SRL, deţine Hotelul Turist Constanţa, de pe bulevardul Mamaia nr. 288. Aici, în camerele de hotel, de-a lungul ultimilor cincisprezece ani, au funcţionat majoritatea companiilor controlate de Moraru.

Eurotranzit 2000 SRL a fost deţinută la început de Adriana Marioara Moraru, soţia lui, cu care s-a căsătorit în 1996 (cei doi au divorţat între timp, iar Adriana Moraru a locuit într-o casă cumpărată în leasing, în 2008, de la Credit Europe, contractul de leasing fiind garantat inclusiv de Laurenţiu Ţăranu.

În 2008, Moraru a preluat controlul asupra două companii strategice, Midia International SA şi fosta întreprindere de comerţ exterior Prodexport SA, două companii listate pe piaţa de capital, în care statul mai avea atunci pachete semnificative de acţiuni.

În paralel, Moraru s-a asociat cu Tudorel Dumitraşcu, şeful Rompetrol Logistics din grupul de afaceri al lui Dinu Patriciu, constituind compania Midia Gas SRL. La acel moment, Dumitraşcu era încă director în grupul lui Patriciu şi devenise din 2007 administrator în Midia Maritime Terminal SA, parte din grupul Rompetrol, care operează terminalul petrolier din Portul Midia.

Dumitraşcu a fost, la mijlocul anilor 90, director Relaţii Internaţionale al FPS şi fost director Romaero Băneasa. A devenit om de bază în grupul Rompetrol, fiind implicat ca director sau administrator în mai multe companii ale grupului.

Dumitraşcu mai e asociat în Callatis Gas Mangalia, companie controlată de o companie olandeză reprezentată de moldoveanul Vladimir Dobrea, fostul director al Lukoil România şi fost primar al oraşului Chişinău în 1990.

 

5 comentarii la “Dezvăluirile PSnews.ro: Caracatiţa din Portul Constanţa (I)

  1. afaceri in toate companiile din ministerul Transporturilor, au pus directori si administratori strict pe criterii politice, iar cei numiti au angajat in companii numai pe criterii politice , salariati incompetenti care sa contribuie la falimentarea companiilor

  2. Staetu mai bine pivesteste cum ai platit milioane de lei la Podul AgigeA fara contract din fonduri europene si cum ai golanit solutiile tehnice sa faci o pila in plus si sa pui grinzi de beton in lic de metal. Expertizele tehnice nu mint si nici raportul de la Minister pe care il tine cineva in sertar.

    1. Dacă primul comentariu ar fi fost postat de persoana care purta numele respectiv, poate si l-ar fi scris corect. Dar hop si Jane, sedusa și parasita de barbatul fatal pt duduia Felicia, sare în apărarea infidelului, turnand aberatii cu pile în plus și lucrari semnate în curți (cică se da constructor) . Biată femeie cu mințile ratacite! Daca te porti bine, poate te cheama inapoi, ce contează câteva mici aventuri, il ierți pe „micuțul” ursulet. Muah

  3. Sau povesteste presei cum ai semnat lucrarile din APC in curtile private ale unora pe bani publici… ca doar imparteai banii cu executivul anterior

    1. Vai, vai, doamna Jana! Hehe ce mai stii matale cum e cu împărțirea banilor… Lu matale cat ti-a revenit din executivul actual? Sau te oftici ca altele erau în schema la imparteala?! Deh, fuse cam mare prema de crăciun pe care ai ratato, bre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *