Skip to content
Politică

EXCLUSIV Povestea neromanțată a ”omului fără față” din PNL. Cine-i favorit să îi ia locul lui Chiliman în 2016 la primărie și ce legătură de familie are cu nababul Vlad Moisescu

" "

Trioul format de primarul Andrei Chiliman, Vlad Moisescu și Ioana Costescu este recunoscut, în culisele PNL, drept gruparea care a condus cu mână de fier, ani la rândul, vechiul PNL. Puterea financiară și influența politică a acestei grupări era una cu adevărat spectaculoasă și este recunoscut unanim în culisele partidului.

Întregul PNL ajunsese, potrivit informatiilor noastre, moșia ”boierului” Chiliman, unde nimic nu mișca fără ca ”rechinul-alb” Vlad Moisescu să știe.

" "
" "

Totul a început în 2001, când Vlad Moisescu, alături de Bogdan Olteanu și Cristian Boureanu, a format tripleta tânăra care urmărea să controleze partidul. Această tripletă a reușit să îl îndepărteze de la butoanele partidului pe fostul președinte al liberalilor, Valeriu Stoica, și să îi facă treptat loc lui Călin Popescu Tăriceanu.

Folclorul urban spune că Vlad Moisescu a fost, în perioada guvernării PNL, dintre 2004-2008, cel care ar împărțit toate funcțiile ”grase” și pozițiile cheie din CA-urile unde indemnizațiile erau de mii sau chiar zeci de mii de euro.

De asemenea, despre nababul Moisescu se zvonește că i-ar avea sub ”oblăduire” pe un număr semnificativ de politicieni din prima linie, printre care îi regăsim pe Andrei Chiliman, deputatul Diana Tușa, Ludovic Orban sau Cristian Bușoi. Prin intermediul acestora, Moisescu visa să controleze noul PNL, cel puțin la nivelul Capitalei. Planurile vedem că i-au fost încurcate serios de procurorii DNA. Acum, acești ”luptători ai dreptății” ai tandemului Moisescu- Chiliman, au rămas fără jupân. Din zvonurile care circulă deja pe holurile vechiului PNL, nu este exclus ca în interceptările făcute  de procurorii DNA să regăsim nume extrem de importante și, de ce nu, detalii ”picante” din activitatea și obediența acestora față de Vlad Moisescu.

De asemenea, acesta este un important jucător pe piața media, controlând o serie de publicații. Poate de aici și explicația că mai nimeni nu a vorbit niciodată despre acest Vlad Moisescu, reușind să îi creioneze imaginea de ”omul fără față”, despre care nimeni nu prea știe nimic.

Cine este ”omul fără față” care a condus din umbră PNL-ul?

Numele lui Vlad Moisescu nu prea spune nimic publicului larg.

A fost membru al vechiului PNL încă din 1990, apoi a fost timp de aproximativ 12 ani, până în 2012, șeful PNL sector 1, organizația cea mai importantă și mai influentă din cadrul întregului partid, a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu, consilier local și șef de cabinet al premierului Călin Popescu Tăriceanu. În cursul anului 2011, tandemul Chiliman- Moisescu au intrat în război cu Crin Antonescu, pe atunci șef al PNL. De precizat că la congresul din 2009, Andrei Chiliman și Vlad Moisescu, deși au fost încă din 1990 în echipa politică a lui Tăriceanu, l-au trădat pe acesta din urmă și au tras toate sforile pentru ca Antonescu să ajungă șef al PNL. Sunt voci din partid care susțin că fără ajutorul lui Vlad Moisescu, Crin Antonescu ar fi pierdut alegerile interne din 2009 din PNL.

Poate cea mai importantă funcție pe care Moisescu în PNL a fost cea de trezorier al partidului. Deci omul care se ocupa de colectarea și cheltuirea banilor partidului. Evident, când era vorba de bani, Vlad Moisescu se simțea ”extaziat”. De exemplu, surse de la varful PNL au dezvaluit pentru PSnews.ro că șeful PNL sector 1 ar fi fost cel care a angajat partidul într-un contract de consultantă de aproximativ 600.000 de euro cu una din firmele lui Dinu Patriciu.

În urma războiului purtat cu Crin Antonescu, gruparea Moisescu- Chiliman iese înfrântă în 2013.  Sunt excluși cei doi lideri, la pachet cu alți zeci de ”aghiotanți” politici ai acestora, printre care deputații Diana Tușa sau Dan Cristian Popescu, după ce au fost acuzați de Crin Antonescu de blat cu Traian Băsescu la referendumul din 2012 . Dorind să facă politică în continuare, Moisescu și Chiliman pun bazele unui institut (Initiativa România Liberală), care s-a dovedit un eșec total. Apoi, au încercat să pună mâna pe PNTCD-ul lui Pavelescu, ”operațiune” care a eșuat și ea. De reamimtit că liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu, l-a amenințat pe Vlad Moisescu cu o plângere penală pentru falsificarea unei ștampile.

”Va mai amintiti de IRL (Initiativa Romania Liberala)? Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu etc., etc.? Pe primii doi si altii, precum Diana Tusa, Vlad Rosca, i-am primit in partid, in urma cu mai bine de un an. Au plecat, intempestiv, dupa ce au incercat sa preia PNTCD in stil interlop. Eu si partidul i-am primit, crezand in buna-credinta si buna-cuviinta, dupa declaratii publice ale lor, sforaitoare (e adevarat, citite de pe tableta).

Am acum dovezile concrete ale stilului alba-neagra, de Ferentari: printre altele, Vlad Moisescu si-a confectionat o stampila falsa, de prim-vicepresedinte, si a angajat partidul in plati neautorizate, fara stirea mea sau a forurilor de conducere, semnand in fals documente al partidului, in frauda legii si a statutului partidului, unul dintre ele, cu cine credeti?

Mi-e mila de Andrei Chiliman, o papusa in mainile acestora, o imagine pe care, din patru in patru ani, Moisescu, Costescu si un grup de sarlatani, o vand, pentru a dirija primaria sectorului 1, din umbra. In spatele pozei, un batran resemnat, la cheremul cooperativei, deplin constient de umilinta la care este supus zi de zi. Merita, bre, Andrei Chiliman? E infiorator, un caz unic in toata politica, si asa infinit murdara: acesta este cel mai infiorator si mai trist dintre toate”, preciza în urmă cu câteva luni, Aurelian Pavelescu pe Facebook.

Citește și: Pavelescu face dezvăluiri bombă despre mai mulți grei ai PNL și ”stilul lor mafiot”. Previziune despre un prim- vicepreședinte al PNL: ”Probabil va ajunge la închisoare”

De precizat că deși, la prima vedere, Moisescu părea că e subordonatul lui Chiliman, în realitate acesta ar fi fost  șeful primarului de la 1 și omul din spatele tuturor tunurilor date pe raza sectorului 1.

Acum, că Andrei Chiliman are șanse la ”un sejur” prelungit în arestul preventiv de la Câmpina, alături de oamenii cu care a împărțit tot ce se poate în ultimii mulți ani și anume Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad, liberalii trebuie își caute candidat pentru primăria sectorului 1, la localele din 2016. Aici intervine un amănunt spectaculos.

Favorit să candideze la primăria sectorului 1 în 2016 este europarlamentarul liberal Cristian Bușoi. Extrem de interesant este că Bușoi ar fi fost nășit de nimeni altul decât Vlad Moisescu.

Practic, am putea asista la ”retragerea” forțată a grupării Moisescu- Chiliman și se va încerca păstrarea influenței asupra primăriei sectorului 1 prin potențialul candidat Cristian Bușoi. Totuși, e greu de crezut că liberalii mai au șanse reale să câștige, în 2016, primăria sectorului 1. Rămâne să vedem cum se va mișca PSD-ul în 2016 în acest fief considerat, în ultimii 15 ani, unul liberal.

Ca un aspect interesant, având în vedere că procurorii DNA susțin că 10% din cuantumul șpăgilor ajungea la PNL sector 1, organizație condusă de Moisescu, sunt costurile lunare pe această această filială le avea. Potrivit unor surse de la vârful PNL, Vlad Moisescu cheltuia aproximativ 700 de milioane de lei vechi (aproximativ 16.000 de euro) pentru buna funcționare a organizației PNL sector 1. De asemenea, aceleași surse politice ne-au dezvăluit că sute de membri care activau în PNL sector 1, în perioada în care această filială era controlată de Moisescu, erau angajați în primăria condusă de Chiliman. Cam așa arată, pe scurt, povestea politică neromanțată a tandemului ”de aur” din vechiul, dar și noul PNL.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *