DGA: Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne sesizează o dată la două zile fapte de corupţie

Sursa foto: Facebook/ Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) transmite, miercuri, în cadrul unei analize a activităţii instituţiei din ultimele opt luni ale acestui an, că angajaţii Ministerului Afacerilor Interne sesizează o dată la două zile fapte de corupţie. 

„În primele opt luni ale acestui an, 140 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au sesizat la Direcţia Generală Anticorupţie fapte de corupţie. Acest aspect indică o medie de o sesizare la aproape două zile, formulată de lucrători ai MAI. În comparaţie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul angajaţilor MAI care au sesizat fapte de corupţie este în creştere cu peste 26%. Cele mai multe denunţuri au fost formulate de angajaţi ai Poliţiei Române, urmaţi de lucrători din structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări şi serviciile judeţene specializate, Poliţiei de Frontieră Române, Jandarmeriei Române. Vârsta angajaţilor MAI care au respins mita oferită de cetăţeni este cuprinsă între 20 şi 45 de ani, vechimea în muncă a acestora fiind de la un an la 18 ani de activitate”, se precizează într-un comunicat al DGA transmis, miercuri, AGERPRES.

În ceea ce priveşte vârsta persoanelor cercetate pentru dare de mită, sursa citată spune că, la nivel naţional, aceasta este cuprinsă între 20 şi 63 de ani, fiind înregistrate inclusiv situaţii în care tată şi fiu au încercat să corupă angajaţi ai MAI.

Totodată, DGA arată că a crescut numărul denunţurilor însoţite de înregistrările cu body-cam.

„În numeroase situaţii de sesizări în care angajaţii MAI au sesizat fapte de dare de mită, pentru probarea activităţii infracţionale au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare imaginile de pe dispozitive de tip body-cam şi aparate radar din dotarea angajaţilor MAI, ulterior fiind realizate, inclusiv, acţiuni de prindere în flagrant. Referitor la acest aspect, merită amintit faptul că utilizarea la scară tot mai largă în activitatea zilnică a poliţiştilor a sistemelor audio-video portabile, de tip ‘Body Worn Camera’, a condus la creşterea sesizărilor în ceea ce priveşte dările de mită ale conducătorilor auto care îşi doresc astfel să scape de urmările legale ale abaterilor constatate”, precizează Direcţia Anticorupţie.

Ca modalitate de sesizare a faptelor de corupţie, Direcţia Generală Anticorupţie gestionează Sistemul telefonic Call-center anticorupţie – 0800.806.806, instrument facil aflat permanent la dispoziţia tuturor cetăţenilor.

Astfel, arată DGA, în primele opt luni ale anului, la Call-center anticorupţie au fost primite 17.546 de apeluri, în creştere cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului anterior.

„Explicaţia numărului mare de apeluri este aceea că foarte multe dintre acestea sunt formulate de aceleaşi câteva persoane care nu înţeleg scopul acestui canal de comunicare. De asemenea, majoritar, apelurile primite nu au făcut obiectul activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie. Ca urmare a apelurilor valide primite, au fost înregistrate 54 de dosare penale, în creştere cu peste 50% faţă de primele 8 luni ale anului anterior. Totodată, au fost efectuate 10 acţiuni de prindere în flagrant”, menţionează sursa citată.

Direcţia Generală Anticorupţie reaminteşte că, în conformitate cu prevederile art. 290 Cod penal, inclusiv promisiunea, nu doar oferirea sau darea de bani ori alte foloase, reprezintă infracţiune de dare de mită şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: