Skip to content
Politică

Dialog larg sau un nou val de epurari în PSD? Ivan: Să vedem cât sunt de deschiși EXCLUSIV

gandul.info

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acceptat cu chiu cu vai să convoace o ședință a Biroului Permanent Național la mai bine de 10 luni de la desfășurarea ultimei întruniri a forului decizional lărgit al social-democraților, dar acest lucru nu înseamnă neapărat și acceptarea unui dialog cu facțiunile rebele din partid.

La fel de bine, Dragnea ar putea reteza orice punte de dialog cu organizațiile care au acceptat să ofere adăpost temporar unor lideri maziliți din filialele în care activau în mod obișnuit. Până în prezent, Dragnea a folosit CEX-ul din PSD pe post de eșafod public în cazurile Ivan, Chirica, Grindeanu și Ponta, dar primii doi au reușit să reziste pe poziții, in interiorul unor organizații PSD fidele.

De altfel, o prima amenințare privind declanșarea pogromului în PSD a fost emisă încă de la finalul săptămânii trecute, când secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu a declarat că organizația PSD Dobrovăț, din Iași, va fi exclusă, dacă nu face dovada că europarlamentarul Cătălin Ivan nu face dovada nu mai este mebru al acesteia.

Dacă cei de la conducerea PSD Dobrovăț nu fac dovada ca domnul Cătălin Ivan nu mai este membru PSD, îi voi demite, asemenea celor de la Timiș”, a avertizat Ștefănescu, conform bzi.ro.

Încăpățânarea filialei Timiș de a face scut în jurul lui Sorin Grindeanu, premierul demis prin moțiune de cenzură de partidul care l-a și pus în fruntea Executivului, a dus la demiterea liderilor acesteia.

Inclusiv Cătălin Ivan., noua țintă a liderilor PSD, se așteaptă ca Dragnea să nu aibă motive de bucurie, în contextul în care europarlamentarul și-a anunțat intenția de a lansa un nou proiect politic în interiorul PSD.

Din moment ce am anunțat că lucrăm la un nou proiect politic pentru PSD, bănuiesc că nu sunt bucuroși. Acum este un test de democrație și pentru ei. Vom vedea cât de mult reușesc să îmbrățișeze dialogul și dezbaterea internă sau cât de mult vor să înăbușe orice altă variantă diferită de ideile pe care le propun ei. Este un test pentru toată lumea.

Noi vom prezenta în toamnă acest proiect și vom vedea până la congres cine vrea să îl susțină Până la congres avem tot timpul să îl promovăm. Vom vedea cum se vaderula și Congresul Național: cine va candida, în ce formulă. Este un proces lung”, spune Cătălin Ivan, în exclusivitate pentru PSNews.ro.

În ciuda faptului că Liviu Dragnea își dorește să scape cât mai repede de contestatarii din PSD, Cătălin Ivan nu crede că mazilirea sa definitvă va avea loc în cadrul ședinței BPN de luni, 24 iulie. „BPN nu are atribuții în a discuta calitatea mea de membru al PSD”, consideră europarlamentarul. În același timp însă, lideriilor PSD din țară li s-ar putea impune să accepte anumite reguli mai dure în ceea ce privește disciplina de partid, fapt care ar putea duce la eliminarea unor organizații întregi de rebeli, cum ar fi cea de la Dobrovăț sau cele din Timiș și Caraș Severin, care și-au manifestat susținerea față de fostul premier Sorin Grindeanu.

Acest lucru prezintă și riscuri majore pentru PSD, în Timiș existând posibilitatea ca partidul să piardă 53 de primari, în vreme ce o răfuială cu gruparea rebelă din Iași ar putea duce la trecerea primarului orașului, Mihai Chirica, într-o altă tabără politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *