Skip to content
Sănătate

Diana Păun: Rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut de la 54% în 2007, la doar 8% în 2017. Ţinta OMS este de 75%, deci suntem departe de a fi bine

stirimedicale
" "

Consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat, vineri, că trebuie conştientizată importanţa vaccinării, a imunizării, pentru a preveni apariţia şi răspândirea unor focare de boală atât de severe cum este şi COVID-19.

Eu am spus mereu – un sistem de sănătate sustenabil are în centru prevenţia, iar când e vorba de bolile infecţioase prevenţia înseamnă imunizare, acesta este elementul cheie, este piatra de temelie. Trebuie să conştientizăm cu toţii importanţa vaccinării, a imunizării, pentru a preveni apariţia şi răspândirea unor focare de boală atât de severe cum este şi acest COVID-19 cu care ne confruntăm acum„, a afirmat Diana Păun, la dezbaterea online „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”.

" "
" "

Ea a menţionat că măsurile pe care statele le-au adoptat în ultimele săptămâni pentru a încetini pandemia au avut drept scop, printre altele, câştigarea de timp pentru dezvoltarea şi testarea unui nou vaccin împotriva noului coronavirus.

„Cred că această criză sanitară şi umanitară ne-a dovedit o dată în plus cât de important este să consolidăm capacitatea noastră de prevenţie şi de răspuns în faţa unor boli care sunt necunoscute şi pe care le descoperim în aceste zile, boli care constituie o adevărată ameninţare, nu numai pentru o ţară sau o regiune, ci pentru întreaga planetă. Populaţia este în continuă mişcare, aţi văzut că anumite ţări şi-au închis graniţele pentru a limita pandemia. Ameninţările la adresa sănătăţii publice sunt multiple şi complexe şi nu se limitează la sfera sănătăţii umane – acest virus este transmis de la animale. Or, consolidarea capacităţii noastre de prevenire înseamnă consolidarea capacităţii de cercetare şi dezvoltare de noi vaccinuri”, a explicat Păun.

Consilierul prezidenţial a menţionat că pentru România vaccinarea reprezintă o provocare, adăugând că rata vaccinării împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă a scăzut semnificativ, potrivit unui raport din 2019.

„Rata de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă este scăzută şi a scăzut semnificativ de la 54% în 2007, la doar 8% în 2017. Ţinta OMS este de 75%, deci suntem departe de a fi bine. Între motive se numără şi informarea insuficientă în cadrul populaţiei cu privire la avantajele vaccinării, cu privire la gratuitatea vaccinării, dar şi faptul că vaccinurile nu ajung în comunităţile vulnerabile. Putem adăuga şi stocurile insuficiente de vaccinuri, dar şi gradul scăzut de conştientizare a importanţei imunizării în rândul populaţiei. Fără îndoială, acest lucru ar trebui să se schimbe şi actuala pandemie ne dovedeşte cu prisosinţă acest lucru. Este o lecţie dură pe care ne-o dă, pe lângă mult mai multe altele„, a mai spus Păun.

Ea le-a transmis parlamentarilor să voteze cât mai repede o lege a vaccinării „în formă optimă”. „Transmit un mesaj colegilor parlamentari în speranţa că această lege va trece mai repede în forma optimă pentru ca ea să ajungă la promulgare şi să poată fi promulgată de către preşedinte„, a fost mesajul consilierului prezidenţial, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *