Diana Şoşoacă, inclusă în topul „celor mai trăsniţi şi ciudaţi” europarlamentari

Diana Șoșoacă
Sursa foto: Facebook/ Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă a fost inclusă de către Politico într-un top al „celor mai trăsniți și ciudați” europarlamentari care au câștigat un mandat la alegerile din 9 iunie. Această includere vine în contextul unei cariere politice controversate, caracterizate prin poziții extremiste și acțiuni care au stârnit polemici în România și în afara ei.

Diana Şoşoacă, inclusă în topul „celor mai trăsniţi şi ciudaţi” europarlamentari. Diana Șoșoacă este liderul partidului SOS România și a câștigat un loc de europarlamentar în 2024. Anterior, ea a fost membră a Senatului României, dar a fost exclusă din partidul Alianța pentru Unirea Românilor și a înfiinţat SOS România, considerat un partid mai radical.

Diana Șoșoacă a fost criticată pentru vizitele sale la ambasada Rusiei și pentru pozițiile sale privind o „Românie Mare”, care include revendicări teritoriale asupra unor regiuni din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Un proiect de lege depus în 2023 pentru revendicarea suveranității asupra unor părți din Ucraina a adus-o pe lista de sancțiuni a regimului de la Kiev.

„În 2021, Sputnik, a desemnat-o pe Diana Şoşoacă politicianul anului în România. Acum vine la Bruxelles. Antivaccinista a câştigat un loc în Senatul României pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor, dar de atunci a fost exclusă din acest partid şi s-a alăturat unui partid considerat chiar mai radical: S.O.S România. Diana Şoşoacă a fost criticată pentru vizitele sale la ambasada Rusiei şi pentru că a apărat revenirea la o „Românie Mare”, al cărei teritoriu ar cuprinde şi părţi din Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Un proiect de lege din 2023 pe care l-a depus pentru a revendica suveranitatea asupra unor părţi din Ucraina a adus-o pe lista de sancţiuni a acestei ţări”, scrie Politico.

Politico a subliniat pozițiile extremiste ale Dianei Șoșoacă în cadrul unei analize care include și alte figuri politice cu vederi radicale sau comportamente neconvenționale în Parlamentul European, precum Fidias Panayiotou, vloggerul cipriot, doi europarlamentari care au câștigat din închisoare (grecul Fredi Beleri și italianca Ilaria Salis), cântărețul bulgar Hristo Petrov, jurnalistul italian Marco Tarquinio, care a cerut dizolvarea NATO, și Sibylle Berg, o scriitoare germană aleasă pe listele Die Partei, un partid politic satiric.

Includerea în acest top reflectă atât notorietatea, cât și controversa pe care Diana Șoșoacă le-a generat în contextul politic european. Aceasta suscită atât sprijin, mai ales în rândurile celor care susțin pozițiile sale naționaliste și anti-sistem, cât și critici dure din partea celor care consideră că pozițiile sale sunt periculoase sau extremiste.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: