Skip to content
Politică

Diaspora, în alertă: 1 Decembrie vine cu amenzi pentru românii din străinătate

caradvice.com.au

Diaspora a intrat în alertă: Ziua Națională (1 Decembrie) vine cu amenzi pentru românii din străinătate.

Mai precis, 1 Decembrie este data limită până la care românii din diaspora ar trebui sa prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenței fiscale, conform Ordonanței de Guvern 30/2017.

Toți românii care au părăsit țară după 30/01/2012, sunt rugați să iși schimbe rezidența fiscală in țara unde lucrează. De asemenea, trebuie să își schimbe rezidența fiscală și românii care au plecat înainte de 2012, dar au avut venituri și în România.

Și românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare. Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale vor primi o amendă de 50-100 de lei, amintește Daniel Țecu, președintele FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa), într-un comunicat trimis duminică PSnews.ro.

Cei vizați trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratura organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal sau se poate trimite prin poștă la Fiscul de domiciliu, la departamentul „evitarea dublei impuneri”, cu confirmare de primire. Al doilea exemplar se păstrează.

Formularul îl puteti descărca de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf

Pe lângă formular, românii sunt obligați să prezinte și următoarele documente, traduse:

  • Certificat de rezidență fiscală
  • Copie contract de muncă
  • Copie contract de casă
  • Copie CI sau pașaport
  • Copie card de sănătate
  • Copie carnet de conducere, dacă este emis de țara respectivă.

„Menționăm ca FADERE a cerut Guvernului ca formularele să se poată transmită și on line, însă deocamdată nu am avut un răspuns favorabil”, arată Țecu.

Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare și totuși el continuă sa primească venituri din țară din chirii, dobânzi, dividente, revedențe, ea va fi menţinută în evidenţele fiscale din România dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri.

„După un studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, marea majoritate a românilor din afara granițelor nu știu ce trebuie să facă in privința schimbării rezidenței fiscale.

De aceea:

  • Cerem Prim-ministrului Mihai Tudose amânarea intrării in vigoare a ordonanței 30/2017 cu cel puțin 6 luni.
  • Cerem Ministrului Pentru Românii de Pretutindeni începerea unei campanii serioase de informare a românilor din dispora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenței fiscale și a ordonanței 30/2017.
  • Cerem conducerii ANAF implementarea de urgență a sistemului de trimitere on line.

-De asemenea, cerem conducerii ANAF recunoasterea documentelor cerute în limba în care au fost emise, fără să mai fie nevoie sa fie traduse. Ne referim in mod special la limbile recunoscute la nivel UE. Spaniola, Engleza, Germana, Italiana, Portugheza și Franceza.

Nu este cinstit ca cel mai mare investitor al României din ultimii 10 ani, (55 de miliarde trimise în ultimii 10 ani) să fie călcat încă odată in picioare de Statul Român, mai spune Daniel Țecu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *