Skip to content
Politică

Diaspora la Centenar: Inima noastră bate românește oriunde am merge și oriunde ne-am afla! EXCLUSIV

facebook.com

Redacția PSnews.ro vă prezintă, în exclusivitate, în rândurile ce urmează, mesajele reprezentanților comunităților de români din Italia, Germania, Spania, Franța și Grecia, cu ocazia Centenarului:

Rareș Cristea, reprezentant al Diasporei din Italia si președinte al Federației Organizațiilor Romnești din Italia

”Mesajul meu pentru români e foarte simplu. Văzând că suntem în anul centenarului și Basarabia încă nu s-a întors acasă, Basarabia fiind un diamant care lipsește din coroana Reginei România (sic!), spun românilor că acest pământ trebuie să se întoarcă la patria mamă și noi să trăim într-o unitate eternă, pentru ca românii, de aceasta unitate, au nevoie. Românilor aceasta le lipseste, unitatea”, susține românul stabilit în Italia. ”^Dacă românul este unit^, spunea Mihai Viteazul, ^putem stăpâni Europa^; dacă românul este unit, eu spun că putem domina universul.

Întâmpinăm Centenarul cu speranță și multe proiecte pentru viitor pentru că noi, în Italia, dorim să realizăm cât mai multe proiecte pentru comunitatea noastră și să reprezentăm România la nivelul cel mai înalt posibil”, a adăugat Cristea care a declarat că ”pe 1 decembrie voi fi în mijlocul comunității de la Spoleto și voi fi tare mândru să fiu acolo”.

Dr Liliane Michels, membră a comunității românești din Germania

”Urez românilor multă sănătate și la mulți ani și sărbători fericite și să se bucure că avem un stat național puternic” a fost mesajul de Centenar al Lilianei Michels care a ”sărbătorit 100 de ani de România foarte frumos” alături de alți români stabiliți în Germania la sediul Ambasadei României din Berlin.

Laura Ioan, Spania

Mesajul nostru din diaspora este că suntem departe dar că nu înseamnă că nu mai suntem români, suntem alături de cei de acasa, pentru că, în afară de originea noastră, ne-am lăsat acolo familii, ne-am lăsat acolo multe sentimente , copilăria și dorul de țară îți rămâne indiferent cât de bine ți-ar fi în altă parte. Acasă e acasă. Acasă e România. Un gând pentru viitor, sperăm că o să rămânem uniți așa cum s-a început acum 100 de ani , că o să rămânem uniți nu doar în plan geografic, nu doar în plan politic, ci cu sufletele noastre pentru că dacă suntem uniți cu sufletele, restul unirilor, pe toate planurile, se pot face.

În comunitatea valenciană românii sărbătoresc Centenarul prin diverse manifestări culturale, expoziții de port national, muzică tradițională românească, lucruri de care nouă ne este dor. Incepem cu o receptie la consulatul din Castellón de la Plana urrmata de un șir de evenimente”.

Gheorghe Cârciu, Franța

”La mulți ani României! [Cu ocazia zilei românilor] aș avea multe mesaje, în primul rând să fim mai buni, măcar la o sută de ani de la unire să realizăm că facem parte din aceeași Românie, că suntem dintr-o parte a politicii românești, din alta parte sau romani simpli, normali. Asa ar trebui sa fim. sa ne bucuram de cei 100 de ani, sa nu mai fim cârcotasi macar in momentul ca cel deosebit  de azi, 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. La multi ani, sanatate, bucurii, Romaniei si tuturor romanilor, mult bine!”

Daniela Popescu, președinte al Asociatiei interculturale rom„no-elena Dacia din Grecia

De 1 decembrie as vrea sa urez tuturor romanilor de pretutindeni un mesaj de unitate, un sincer la multi ani. In aceste zile sa se gandeasca la ce au facut stramosii nostri pentru noi si nu numai in aceste zile. Avem o tara frumoasa, o tara care merita sa o promovam, sa o ducem mai departe, asa cum ne-au lasat-o stramosii nostri, chiar daca suntem, departe de tara, sa stiti ca dorul nostru, sufletul nostru, inima noastra bate romaneste oriunde am merge si oriunde ne-am afla in lume. Duminica trecuta …un spectacol 100 de ani de la marea unire, la Atena, la centrul cultural al primariei: au fost participat alaturi de copii din diaspora artisti romani [din statul national] si de peste Prut din Grecia si s-a incheiat, alături de oficialitatile romane, moldovenesti, cu o hora si s-a cantat HAi sa dam  mâna cu mâna.  Noi incercam, prin evenimente, sa mentinem vie identitatea noastra nationala. Le urez romanilor de peste tot sa isi pastreze vie identitatea nationala, sa promoveze identitatea, cultura, obiceiurile noastre romanesti departe de tara. Dorul de tara, de intoarcere acasa pentru ca Romania are nevoie de noi”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *