Skip to content
Politică

Diaspora lansează un strigăt disperat către Iohannis. Problemele grave ale românilor din străinătate

Diaspora lansează un strigăt disperat către preşedintele Klaus Iohannis, atrăgând atenţia asupra problemelor grave ale românilor din străinătate.

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a trimis, vineri, o solicitare prin care îi cere şefului statului ca, în vizita pe care o va efectua în Spania, să susțină cauza românilor care locuiesc în această ţară, potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro.

“Începând de luni 13 iulie, Președintele României va efectua o vizită oficială de trei zile în Regatul Spaniei. Pe lângă întâlnirile cu oficialitățile spaniole, președintele se va întâlnii și cu reprezentanții comunității românești din Spania. În scrisoarea adresată Președintelui României i-am cerut ca pe lângă discuțiile cu oficialii spanioli legate de relațiile bilaterale dintre România și Spania să susțină și rezolvarea problemelor cu care comunitatea românilor din Spania se confruntă”,  se arată în documentul citat.

Una dintre probleme se referă la documentele de şedere în Regatul Spaniei.

“Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care dorește să locuiască într-un alt stat european are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt și fără condiții suplimentare. Așa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român dorește în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibă și o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni”, punctează FADERE.

Altă problemă a românilor din Spania este reprezentată de obţinerea cetăţeniei spaniole fără pierderea celei române.

“În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900.000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state. Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli  să nu fie obligați să își piardă cetățenia română. Românii i-și iubesc țara și chiar dacă din cauza situației pe care o cunoaștem au plecat să lucreze în alte țări, nu vor să renunțe la legătura cu România și nici să își piardă cetățenia română”, detaliază federaţia.

Preşedintele FADERE, Daniel Tecu, a declarat: „Avem încredere că domnul Klaus Iohannis va susține rezolvarea problemelor cu care  românii din diaspora se confruntă”.

3 comentarii la “Diaspora lansează un strigăt disperat către Iohannis. Problemele grave ale românilor din străinătate

 1. Strigati, strigati, ca tot nu are cine sa va auda. O sa mai fiti interesanti peste 5 ani, daca nu se modifica legea dupa exemplul celei din Grecia: diaspora daca vrea sa voteze, sa vina in tara sa o faca, daca nu, la revedere!

 2. Panglicari în ale tarii, care joaca ca pe funii,
  Masti cu toate de renume din comedia minciunii?
  Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul,
  De ai crede ca viata-i e curata ca cristalul?
  …………………………………………………………………
  Toti pe buze-având virtute, iar în ei moneda calpa,
  Quintesenta de mizerii de la crestet pâna-n talpa.
  Si deasupra tuturora, oastea sa si-o recunoasca,
  Isi arunca pocitura bulbucatii ochi de broasca…
  Dintr-acestia tara noastra îsi alege astazi solii!
  Oameni vrednici ca sa saza în zidirea sfintei Golii,
  In camesi cu mâneci lunge si pe capete scufie,
  Ne fac legi si ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.”
  MIHAI EMINESCU

 3. O PAGINA pentru romanii inteligenti si patrioti!

  Aceasta PAGINA poate declansa o “Revolutie a Ratiunii” in orice roman inteligent si patriot!
  Romania are nevoie de o „Revolutie a Ratiunii”, care sa elimine RAUL din om, iar nu de o „revolutie” a batelor si focului, care sa elimine oameni!

  “”APELUL lui Dumitru Rizoaica, pentru DE-mafiotizarea Romaniei!

  Pe MAFIOTII Iohannis, Ponta, Blaga si Gorghiu nu-i intereseaza De-mafiotizarea politica a Romaniei!

  De sase luni acestia NU au exprimat un punct de vedere in aceasta chestiune, care le-a fost solicitat cu Scrisorile: IOHANNIS, cu Nr.20.304/23-12-2014; PONTA, cu Nr.2.135/29-12-2014; BLAGA, cu Nr. 1/05-01-2015; GORGHIU, cu Nr.531/05-01-2015, pierduta de PNL, si revenit cu Nr.16/18-03-2015.

  ROMANI !
  Cei care doriti lichidarea Mafiei politice, luati la cunostinta faptul, ca va aflati in fata SOLUTIEI care poate lichida aceasta Mafie din Romania!

  In acest sens trebuie sa va sacrificati din timpul vostru atat cat va este necesar pentru a citi si analiza 3 (trei) file, dupa care veti sti daca deveniti propavaduitorii acestei SOLUTII, sau doar niste alegatori care in 2016 vor vota Alianta Anti-Mafia, dand o lovitura mortala actualei Mafii politice, care de 25 de ani jefuieste si tradeaza Romania!

  Cele trei file contin doua Texte, cu titlurile „Dragi R O M A N I”, si „O ALEGERE ….”, care pot fi citite atat pe Facebook, in Grupul „Asociatia Romanilor Patrioti”, unde sunt „fixate” intr-un singur material, cat si pe blogspotul, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, de pe Google!

  Cei care nu pot citi cele doua Texte in locurile indicate, trebuie sa isi noteze atat cele doua locuri indicate, cat si titlurile Textelor, pe care sa le prezinte la orice punct de printare, unde vor fi tiparite pe hartie si inmanate solicitantilor!

  Solicit celor inteligenti si patrioti, care isi vor asuma povara citirii si analizei celor doua Texte, sa isi raspunda lor, cu MAXIMA SINCERITATE, la toate intrebarilor din cele doua Texte, astfel ca in final sa aiba un punct de vedere bine argumentat, pentru ca in 2016 sa sa aleaga fara dubii, intre actuala clasa politica Mafiota, si Alianta Anti-Mafia!

  Toti cei care vor percepe SOLUTIA ce poate lichida Mafia politica, ca fiind a lor, se pot regasi cu totii in Grupul „Alianta Anti-Mafia”, de pe Facebook, unde vor face schimb de idei si de actiuni practice!

  (Dumitru Rizoaica, inginer pensionar si fost detinut politic 1958-1963, si februarie-aprilie 1986. Tel.0723.966.732).””

  NOTA: Orice roman, care dispune de aceasta PAGINA, poate intra in posesia celor doua Texte, in cele trei moduri expuse, si anume:
  1. Citindu-le pe FACEBOOK, in Grupul “Asociatia Romanilor Patrioti, unde sunt “fixate” intr-un singur material;
  2. Citindu-le pe GOOGLE, pe blogspot-ul http://dumitrurizoaica.blogspot.com/; 3. Obtinand cele doua Texte tiparite, de la orice punct de printare, unde se se vor prezenta cele doua locuri unde pot fi gasite Textele, precum si titlurile celor doua Texte!

  Bucuresti, iunie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *