Skip to content
Politică

Diaspora, o bucată ruptă din ţară

loon.ro

Cu o zi înainte de mitingul Diasporei, jurnalistul Cătălin Tolontan a atras atenţia asupra dramei naţionale pe care o reprezintă plecarea copiilor, fraţilor şi părinţilor noştri în străinătate. Un pelerinaj care, în loc să-şi diminueze amploarea, creşte de la an la an.

„Diaspora suntem noi dacă ne-am fi născut mai devreme. Să repectăm 10 august și să ne gândim la 11 august! Indiferent de numărul de oameni care se vor aduna în Piața Victoriei, drama noastră națională rămâne aceeași.

Căci e o dramă.

Pe linia de fisură stau nu numai 3,5 milioane de oameni care muncesc din greu în străinătate, ci și cei de care s-au rupt și au rămas în țară, suspinând după ai lor.

Toate planurile societății românești sunt cutremurate mărunt și cotidian de această traumă psihică națională.

Numerele reale sunt atât de mari că nu mai contează cum se va număra mâine, în Piață.

Ei sunt frații, surorile, copiii și părinții noștri și a ne întoarce unii împotriva altora e ceva ce nu ar trebui să permitem nimănui.

Ei suntem, de fapt, noi, dacă ne-am fi născut mai devreme, am fi avut mai mult curaj sau am fi decis altfel.

Și nici unii, nici alții, nici cei rămași și nici cei plecați nu trebuie judecați.

Căci, pe 11 august, dis-de-dimineață, dubele nevăzute vor porni către Roma, Milano, Haga, Madrid, Munchen, Mastricht legănând melancolic sarmalele clandestine, de la noi către noi”, scrie Tolontan în editorialul publicat joi. Citiţi mai mult pe libertatea.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *