Skip to content
Politică

Diaspora se revoltă contra ambasadoarei din Israel: Nu ne mai reprezintă!

Comunitatea de români din Israel se revoltă împotriva Andreei Păstârnac, ambasadorul ţării noastre la Tel Aviv: „Nu ne mai reprezintă!”

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş (şi postată pe site-ul petitieonline.com), mai mulţi conaţionali din Israel se declară „extrem de nemulțumiți de activitatea Ambasadei României la Tel Aviv”.

Principala problemă semnalată de diaspora română din Israel se referă la gestionarea defectuoasă a situaţiei celor doi răniţi din clubul Colectiv trimişi la tratament în această ţară. De asemenea, românii o acuză pe Andreea Păstârnac că „a nenorocit sistemul consular”, referindu-se la excesiva birocraţie din acest domeniu. Nu în ultimul rând, semnatarii petiţiei susţin că, în cei doi ani de când a preluat mandatul de ambasador, diplomatul „a reușit să dezbine diaspora în două grupuri rivale”.

Este pentru prima dată când o comunitate de români din afara graniţelor ţării se revoltă atât de puternic împotriva unui ambasador. Totuşi, nemulţumirea nu este nouă – încă de la începutul lunii mai, diaspora (chiar şi cea din Italia) a vorbit despre partizanatul Andreei Păstârnac faţă de jurnaliştii şi liderii comunitari care îi sunt favorabili, după cum a relatat gazetaromaneasca.com.

Acesta ar putea fi primul test important pentru premierul Dacian Cioloş, care se vede nevoit să rezolve rapid o problemă cu atât mai sensibilă, cu cât actualul şef al Guvernului şi-a câştigat funcţia pe un val de ură împotriva predecesorului său, Victor Ponta. Mai mult: sentimentul a fost dovedit inclusiv de către diaspora românească în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Pe de altă parte, cel care se poate aştepta la următoarea reacţie a românilor din Israel este însuşi preşedintele Klaus Iohannis, care acreditează ambasadorii, conform articolului 91, alineatul (2), din Constituţie:

„Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”.

Românii din Israel au postat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statul Israel numeroase plângeri care – acuză ei – au fost șterse de către personalul tehnic al ambasadei și înlocuite cu mesaje de susținere pentru Andreea Păstârnac. Totodată, multora dintre ei le-a fost blocat accesul să mai scrie comentarii pe pagina Facebook a ambasadei.

„Cum isi poate inchipui ca inchide gura oamenilor in acest fel? Asta e democratia pe care o trimite Statul Roman in strainatate. Mai mare rusinea”, scriu protestatarii în comentariile de la petitieonline.com. Ei susțin că, dacă vor fi contactați de către autorități, pot prezenta copiile postărilor șterse. La aceste acuzații de îngrădire a liberei exprimări, se adaugă aceea de minciună.

„Spitalul Tel Hashomer nu este in orasul Petah Tikva asa cum se scrie in comunicatul ambasadei ci la cativa km mai incolo, in orasul Ramat Gan. Acum ne explicam de ce nu au vazut-o acesti cetateni pe ambasadoare la spital”, scrie unul dintre voluntarii care se ocupă de situația răniților din clubul Colectiv.

Românii din Israel au renunțat să mai aștepte ajutorul autorităților. Ei s-au organizat într-un grup de voluntari denumit „Israel ajută Colectiv”. Aceşti voluntari se ocupă de cazarea persoanelor însoțitoare în hotelul spitalului pentru două luni de zile, merg zilnic la spital cu mâncare caldă, asigură produse de strictă necesitate și le traduc persoanelor însoțitoare raportul medicilor. Dar cel mai important este sprijinul moral și îmbrățișarea caldă pe care acești oameni cu inima mare o dau fraților și surorilor greu încercate de soartă.

Redăm mai jos textul integral al petiţiei intitulate „Ambasadoarea României în Statul Israel nu ne mai reprezintă”:

„Stimate domnule prim ministru Dacian Ciolos,

suntem extrem de nemulțumiți de activitatea Ambasadei României la Tel Aviv. Nu este prima dată când ne plângem fără să fim luați în seamă de aparatul politic de la București. Activitatea ambasadoarei Andreea Păstârnac nu ne mai mulțumește iar de când a arătat indiferență față de victimele tragediei de la #Colectiv, care au fost aduse la tratament în Israel, vă spunem cu regret că Andreea Păstârnac nu ne mai reprezintă.

Noi iubim România, urmărim cu interes știrile din țara noastră natală și am primit cu bucurie schimbările din ultima perioadă. Un Guvern de tehnocrați care să asigure transparență totală este ceea ce are nevoie acum România. De aceea, dorim să se facă curățenie de elementele politice și în diplomație, noi „am gustat” în Israel din beneficiile unei țări democratice. Am învățat că funcționarul este în slujba cetățeanului și nu invers. Am văzut că există sisteme care funcționează și că se pot da și servicii „normale” oamenilor.

 • Gestionarea defectuoasă a cazului celor doi răniți #Colectiv care au fost trimiși în Israel la tratament a revoltat întreaga comunitate. Doi băieți tineri, care lucrează în mass media română, au fost internați împreună cu soția, respectiva mama. Încă de la început, Ambasada României a arătat indiferență totală față de aceste cazuri. Răniții au intrat pe mâna medicilor israelieni, dar cele două însoțitoare s-au trezit dintr-o dată într-o țară străină, fără să cunoască limba și trăind o mare tragedie. Noi, comunitatea română din Israel, când am văzut că ambasadoarea Păstârnac nu are niciun gând să-i sprijine pe acești oameni, ne-am organizat într-un grup de voluntari numit «Israel ajută Colectiv», am strâns bani pentru a le caza în hotelul spitalului, le-am adus mâncare zilnic și produse de strictă necesitate. După o săptămână, trebuiau depuse actele pentru ca răniții să poată beneficia de banii de ajutor oferiți de Guvern. Era nevoie de o cerere tip care o pune la dispoziție Ministerul Muncii, copii după acte, etc. Când am văzut disperarea însoțitorilor că nici acum Ambasada nu îi ajută și că sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă ca niște cerșetori, ne-am dus la ambasadă și am protestat. În urma reclamațiilor noastre Ambasada ne-a invitat la «dialog». Ne-am dus, am crezut că încep să se miște lucrurile. Am fost așteptați de doamna ambasador înconjurată de un grup de susținători care nu aveau nimic în comun cu răniții de la Colectiv, nu fuseseră nici măcar o dată la spital. Ni s-au făcut poze pentru a se arăta la București că Ambasada face ceva, după care din nou Ambasada a dispărut din peisaj. Noi am continuat să mergem cu rândul la spital, am făcut un dispecerat de urgență care colectează ofertele voluntarilor și nevoile însoțitorilor, le-am plătit hotelul, două camere pentru câte o lună de zile (acum avem aproape toți banii pentru a doua lună), ne ducem la spital zilnic cu mâncare, conform unui tabel organizat pe zile și pe ore, etc. Pur și simplu am realizat nu numai că avem o ambasadoare nepăsătoare, dar și un om fără inimă căruia nu i-a păsat de suferința semenilor săi. Așa că am renunțat să mai așteptăm vreun serviciu din partea lor.
La o zi după ce în ziarul local a apărut un articol care dezvăluie acest comportament nedemn al ambasadoarei, s-a publicat pe pagina de Facebook a ambasadei un anunț care ne revoltă pur și simplu. Textul anunțului lasă să se înțeleagă că Ambasada ar avea o implicare intensă în acest caz. Suntem consternați de o asemenea obrăznicie și ne întrebăm ce scuze o să mai găsească acum doamna ambasador Păstârnac, o să-și aduce din nou «prietenii» în jurul ei să o apere? Vă dăm un singur exemplu din care veți înțelege că suntem mințiți prin comunicate oficiale. În anunț doamna ambasador spune că: «Doi dintre aceştia au fost internați la spitalul Tel HaShomer din Petah Tikwa». Dânsa nici măcar nu știe unde se află spitalul! Tel HaShomer Sheva este un complex medical aflat în orașul Ramat Gan, aflat la niște kilometri depărtare de unde crede doamna ambasador că se află. În Ramat Gan sunt răniții noștri, domnule prim ministru. Aruncați o privire la cele peste 120 de comentarii (dacă nu au fost șterse între timp că se obișnuiește) de pe pagina de Facebook a Ambasadei, o să găsiți acolo mult mai multe nemulțumiri decât am punctat noi aici.
 • În doi ani de zile, de când s-a instalat la post ambasadoarea Păstârnac a nenorocit sistemul consular. Astăzi, trebuie să mergi la Consulat chiar dacă locuiești la sute de km distanță pentru a obține o simplă programare pentru că la telefoane nu răspunde nimeni. Surpriza cea mai mare vine atunci când obții rândul peste 7-8 luni. Noi credem că nici pe vremea „împușcatului” nu era o astfel de situație. Am asistat acum aproximativ o lună și la o „reprogramare”. Cetățeni care aveau rând din ianuarie au sosit să-și depună actele la consulat dar funcționarul lipsea pentru că doamna ambasador îl trimisese într-o altă misiune. Bineînțeles că oamenii au fost reprogramați după alte 7 luni.
 • În doi ani de zile, de când s-a instalat la post ambasadoarea Păstârnac a reușit să dezbine diaspora în două grupuri rivale. Prietenia exagerată cu un anumit grup a semănat discordie între prieteni de o viață. Aceia care nu împărtășesc părerile doamnei ambasador sunt și «pedepsiți»: nu sunt chemați la întâlnirile românilor de la ambasadă și nici la recepții sau alte evenimente culturale. Grupul de voluntari care îi ajută pe însoțitori au devenit niște «paria» pentru că au avut îndrăzneala să ceară ambasadoarei să-i susțină pe acești oameni.
Vă întrebăm domnule prim ministru, acesta este rolul unui ambasador al Statului Român? Noi nu am avut niciodată un astfel de șef al diplomației în Israel.
Domnule prim ministru, glasul străzii din România v-a investit în această funcție. Vă rugăm să ascultați și glasul străzii românești din Israel. Sistemul diplomatic din Israel este «gripat». Ați spus că «nu putem schimba lucrurile decât împreună». Noi suntem aici, la dispoziția dumneavoastră”.
(P)

2 comentarii la “Diaspora se revoltă contra ambasadoarei din Israel: Nu ne mai reprezintă!

 1. In 23.11.2015, pe site-ul „PSNEWS”, a fost postat articolul „Diaspora se revolta contra ambasadoarei din Israel: Nu ne mai reprezinta!”, semnat de dl.Valentin Busuioc. http://psnews.ro/diaspora-se-revolta-contra-ambasadoarei-din-israel-nu-ne-mai-reprezinta-101776/

  In urma cu cateva minute l-am sunat si am avut o convorbire pe care dansul a inregistrat-o cu acordul meu, convorbire in care i-am comunicat obiectiile mele. Dansul mi-a spus ca politica redactionala nu ii permite sa faca corecturi si m-a indrumat sa le trimit pe aceasta adresa de mail.

  1. Titlul este incorect. „Diaspora” inseamna in intelegerea actuala comunitatea romanilor din alte tari. Ori problema in cauza este strict perimetrata la Israel.

  2. Articolul incepe cu cuvintele domnului Busuioc: „Comunitatea de români din Israel se revoltă împotriva”, formulare total incorecta si departe de adevarul realitatii din Israel. Exista un grup de persoane revoltate, care nu inseamna „comunitatea”. Aceiasi generalizare incorecta si neprofesionista este in formularea: „Este pentru prima dată când o comunitate de români”. Mai jos: „Românii din Israel au postat”.

  3. Tot dl.Busuioc scrie: „diaspora (chiar şi cea din Italia) a vorbit” si „după cum a relatat gazetaromaneasca.com”. Ambele formulari sunt de asemenea inexacte. Diaspora italiana nu a vorbit, iar „gazetaromaneasca.com” a preluat mecanic un articol.

  Este regretabil ca o persoana care lucreaza in acest domeniu sa dea dovada de lipsa de deontologie jurnalistica.

  Unde este documentarea din surse alternative, ascultarea si a celeilalte parti, mai ales intr-un subiect sensibil ca acesta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *