Skip to content
Politică

Diavolul stă în detalii. Nicolicea dă CIFRELE care-i înfundă pe Băsescu și Boc EXCLUSIV

cotidianul.ro

Diavolul stă în detalii. Eugen Nicolicea (șeful Comisiei juridice din Camera Deputaților) dă CIFRELE care îi înfundă pe fostul președinte Traian Băsescu și pe ex-premierul Emil Boc, în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.

Concret, într-o declarație oferită miercuri pentru PSnews.ro, liderul de grup PSD din Cameră a scos în evidență diferența foarte mică de voturi dintre Băsescu și contracandidatul lui din turul secund, Mircea Geoană, fapt ce a dat naștere speculațiilor privind fraudare alegerilor. De altfel, Nicolicea a subliniat că parlamentarii reuniți în comisia de anchetă nu au spus în raport că scrutinul a fost fraudat, ci că mecanismul pus la punct de către Traian Băsescu și oamenii lui era de natură să schimbe rezultatul inițial (cel care-l dădea pe Geoană câștigător.

„În raport spune că, ținând cont că diferența dintre Băsescu și Geoană a fost foarte mică, mecanismul făcut de ai lui Băsescu era de natură a schimba rezultatul. N-am spus că alegerile au fost fraudate. Deci puteau să fie fraudate, dar nu puteam să dăm noi o concluzie că au fost fraudate, câtă vreme buletinele de vot au fost duse la topit și n-am putut să le numărăm”, a explicat Eugen Nicolicea.

Întrebat ce ar putea însemna concluziile raportului pentru politica românească, PSD-istul a răspuns: „Noi n-am făcut o treabă pentru politica românească; noi am făcut o treabă dată de către Parlament: am elucidat niște acțiuni, niște fenomene, am avut propuneri de îmbunătățire și pentru restul am trimis documentele la instituțiile abilitate să ia măsuri”.

Totodată, deputatul social-democrat a atras atenția că nu a fost vorba despre anchetarea unor persoane. În altă ordine de idei, Nicolicea a adus în discuție nu doar cifrele care ar fi fost de natură să schimbe rezultatul confruntării electorale, ci și înlocuirea peste noapte atât a 20 de prefecți, cât și a însuși ministrului Afacerilor Interne, PSD-istul Dan Nica, PDL-istul Vasile Blaga venind în locul acestuia.

„Conform deciziei Curții Constituționale, noi nu anchetăm persoane. Deci n-aveam cum să spunem noi că Băsescu a fraudat. Am spus că amploarea fenomenului respectiv (președintele, Guvernul, 20 de prefecți) e de natură de a fi schimbat rezultatul – adică mă gândesc că ăștia or face și ei 32.00 de mii de voturi. Iar astea, luate d-ici și puse dincolo, fac 70.000. Ți se pare că prefecții ăia, când au fost schimbați cu unii garantați PD, au fost schimbați ca să meargă treaba mai bine sau ca să fraudeze? Și oricum: dă-mi un alt motiv pentru care trebuia să fie schimbați peste noapte prefecții care nu erau agreați! Dacă ministrul de Interne (cel care organiza alegerile) și-ar fi dat demisia, ar fi fost alt subiect, dar Dan Nica nu și-a dat-o. Deci ministrul care se ocupă de organizarea alegerilor, bașca prefecții au fost înlocuiți într-o noapte.

Vei găsi acolo în raport o repetiție obsesivă: „în aceeași dată, Băsescu a făcut…”; „în aceeași dată, Guvernul a făcut…”; „în aceeași dată, ălălalt a făcut…” Nu ți se pare că e un efort să faci toate aceste lucruri într-o singură zi? Nu mai povestesc de încălcările de lege! Ca să înceteze mandatul cuiva, trebuie să publici ori o hotărâre de Guvern, ori un decret în Monitorul Oficial. Atât hotărârea, cât și decretul, dacă nu sunt publicate, nu există. Dacă nu există, locul nu e gol. Dacă locul nu e gol, nu poți să numești pe altul. Și iau așa: 20 de hotărâri de Guvern privind golirea unor locuri, date simultan cu 20 de hotărâri de numire în acele locuri. Cu alte cuvinte, i-au numit pe unii fără să goleasă locurile, pentru că golirea intră în vigoare după publicare. Or, în Monitorul Oficial au apărut simultan și golirea, și numirea – timingul nu e greu de înțeles. Trebuia să le publice în alt număr al Monitorului Oficial (chiar dacă era în aceeași zi), la interval de câteva ore, ca să apuce golirea să intre în vigoare și să devină efectivă. Deci există și încălcări de lege”, a încheiat Eugen Nicolicea.

1 comentariu la “Diavolul stă în detalii. Nicolicea dă CIFRELE care-i înfundă pe Băsescu și Boc EXCLUSIV

  1. Personaj machiavelic incarcat cu enorma rautate si venin ! Acest parlamentar sinistru si cand zambeste sau rade o face cu niste rictusuri specifice incrancanarii. Cred ca este caz de trimis la psiholog/psihiatru ! De fapt pe cand se introduce testarea psihologica a celor care candideaza in alegeri ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *