Skip to content
Coronavirus

Germania confirmă intenția lui Donald Trump de a obține exclusivitate la un vaccin produs de o companie germană

mobzine.ro

Guvernul german a confirmat duminică seară informațiile vehiculate în presa internațională potrivit cărora administrația americană a președintelui Donald Trump a oferit ”sumă mare de bani” pentru a primi acces în exclusivitate la un vaccin împotriva coronavirusului care este dezvoltat de o companie germană, arată caleaeuropeană.ro.

Informația a fost publicată în cotidianul Die Welt într-un articol în care este relatat faptul că Donald Trump a încercat să convingă compania CureVac din Tübingen – care are centre științifice și în Frankfurt și în Boston – să își mute centrul de cercetare în Statele Unite și să ”dezvolte vaccinul doar pentru SUA”.

" "

Potrivit Politico Europe, care citează materialul publicat de presa germană, un purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Sănătății a recunoscut această abordare din partea SUA și a spus că Berlinul ”este interesat să se asigure că vaccinul și substanțele sale active împotriva coronavirusului sunt dezvoltate în Germania și Europa”. Din această perspectivă, guvernul german ”este într-un dialog intensiv cu compania CureVac”.

Ulterior, Ministerul Sănătății de la Berlin a confirmat pentru Reuters că purtătorul său de cuvânt a fost citat corect în articolul apărut în Die Welt, confirmând faptul că Washington-ul a încercat să ofere stimulente financiare companiei biofarmaceutice.

Contactată de Reuters, o purtătoare de cuvânt din partea Ministerului Sănătății din Germania a spus: ”Confirmăm informațiile publicate în Die Welt”.

În context, ministrul de interne german Horst Seehofer a spus, într-o conferință de presă în care a anunțat închiderea frontierelor Germaniei pe fondul pandamiei de coronavirus, că a auzit despre știrea privind CureVac și că acest subiect va fi discutat luni în cadrul unei reuniuni a echipei de criză a guvernului german.

Validarea acestei informații publicate inițial pe surse apare și în condițiile în care președintele american Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel vor discuta luni în cadrul unui summit prin videoconferință al țărilor G7 pentru a identifica un răspuns comun la provocarea reprezentată de coronavirus, inclusiv în alcătuirea unui efort pentru descoperirea unui vaccin împotriva pandemiei care a provocat peste 167.000, dintre care peste 6.400 de decese, epicentrul acestui focar regăsindu-se în prezent în Europa.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a negat veridicitatea acestei informații. Într-o postare pe Twitter, diplomatul a spus că materialul apărut în Die Welt este” fals”.

Săptămâna trecută, directorul executiv al CureVac, Daniel Menichella, s-a numărat printre reprezentanții industriei farmaceutice invitați la Casa Albă pentru a discuta pe marginea dezvoltării unui vaccin privind coronavirus cu președintele Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și cu task force-ul administrației american pentru coronavirus.

În contextul pandemiei de coronavirus, relațiile transatlantice au cunoscut noi momente dificile. Președintele Donald Trump a impus interdicții de călătorie pentru o perioadă de 30 zile cetățenilor care provin din 26 de țări europene membre ale spațiului Schengen, ulterior decizia fiind extinsă la Marea Britanie și Irlanda.

Hotărârea liderului de la Casa Albă a fost criticată aspru de președinții Consiliului European și Comisiei Europene, care au afirmat într-o declarație comună că decizia a fost ”unilaterală” și a fost ”luată fără nicio consultare”.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în China în luna decembrie a anului trecut, a devenit provocare globală, afectând 156 de țări și teritorii. Cele mai multe cazuri de infectare sunt înregistrate încă în China, care se află pe o curbă descedentă a a cazurilor de infectare.

În Europa, cele mai afectate țări sunt Italia (peste 24.000 de cazuri și 1.809 de decese), Spania (peste 7.700 de cazuri și 292 de decese), Germania (peste 5.800 de cazuri și 11 decese) și Franța (peste 4.500 de cazuri și 91 de decese). În toate aceste țări au fost luate măsuri drastice, Italia fiind în carantină totală, Spania decretând stare de urgență, Germania anunțând închiderea frontierelor, iar Franța închizând unitățile de învățământ și localurile publice neesențiale

SUA sunt a opta cea mai afectată țară, cu peste 3.300 de cazuri și 63 de decese.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *