Digital Innovation Summit Bucharest-de la politici digitale globale până la strategii de securitate cibernetică

Foto facebook ICI Bucuresti
Marţi, 16 aprilie 2024, ICI București a dat startul DISB – Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), un eveniment de referință în domeniul inovației digitale, diplomației cibernetice și protecției infrastructurilor critice. Organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților și al Premierului României, DISB 2024 aduce împreună lideri și experți din întreaga lume pentru a discuta și modela viitorul digital al societății.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti organizează, în perioada 16-18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia va avea loc cea de-a șaptea ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum),a
Evenimentul a debutat astăzi cu o sesiune de discursuri susținute de domnul Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Senatului României, domnul Mihai Alexandru Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului României, domnul Bogdan-Marius Chiriţoiu, Președintele Consiliului Concurenței, domnul Stefan Musoiu, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna Aawatif Hayar, Ministrul Solidarității, Incluziunii Sociale și Familiei din Regatul Maroc, domnul Dragoș-Cristian VLAD, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, doamna Ioana Roxana Melenciuc, Președintele Institutului Național pentru Administrație, Excelența Sa Kathleen Ann Kavalec, Ambasadorul SUA în România, domnul Ilgar Ali Oghlu Musayev, Șeful Serviciului de Comunicații Speciale și Securitatea Informațiilor, Republica Azerbaidjan, a căror gazdă a fost domnul Adrian Victor Vevera, Directorul General al ICI București.
„Urmează trei zile pline, în care avem invitați de marcă, reprezentanți ai statului român, prieteni și colegi, experți din aria academică, din zona de cercetare, mediul de afaceri și reprezentanți ai corpului diplomatic. Așa că ne dorim să punem laolaltă zona de academic cu zona de business și zona de autorități publice, pentru a crea un ecosistem care să ducă la creștere și dezvoltare.” a susținut domnul Adrian Victor Vevera, Directorul General al ICI București, în deschiderea DISB.
Discuțiile din prima zi au acoperit o gamă variată de subiecte pe tema diplomației cibernetice, de la politici digitale globale până la strategii de securitate cibernetică și impactul tehnologiei asupra relațiilor internaționale. Participanții au avut oportunitatea de a se familiariza cu cele mai recente tendințe din domeniul inovației digitale și de a stabili conexiuni valoroase în cadrul întâlnirilor B2B și a dialogurilor interministeriale internaționale.

Nicolae Ciucă la „Digital Inovation Summit”: Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism
Discursul lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, în cadrul evenimentului „Digital Inovation Summit”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.

„Sunt (…) onorat să particip la această activitate și să transmit acest mesaj cu ocazia Digital Innovation Summit Bucharest 2024(…). Am convingerea că, prin asemenea evenimente, cu largă audiență și impact internațional, România contribuie la dezbaterea globală despre digitalizare și despre viitorul tehnologiilor digitale emergente, precum inteligența artificială.

„Trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare și de integrarea sustenabilă și sigură a noilor tehnologii”

Credeam că știm aproape totul despre  cum este războiul, dar viața mi-a arătat că există multe lucruri noi de învățat. Lupta pentru democrație se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic și, unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic. Consider că parte din datoria noastră este să protejăm nu doar patria și libertatea românilor, ci și să-i protejăm pe aceștia de manipulare și dezinformare.

Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înțeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, inter conectivitatea este simultan dezirabilă și inevitabilă, dar și o sursă de vulnerabilități și provocări pentru care trebuie să fim pregătiți.

Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată și prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar și al entităților de stat.

În jurul nostru, rivali sistemici și potențiali adversari caută să se folosească de vulnerabilități vechi și noi pentru a destabiliza societățile democratice, pentru a provoca daune și pentru a afecta încrederea cetățenilor, partenerilor și aliaților în autorități.

„2024 este an electoral la nivel global. Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism”

Interferența străină în procesul electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăși instituția alegerilor – fundamentală într-o democrație – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut – astăzi mai mult ca niciodată.

Așadar, trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe „câmpul de luptă” digital.

Am spus zilele trecute că văd următorii 10 ani ca pe un „deceniu al siguranței”, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară pentru România. Avem nevoie atât de inovație în tehnologie și în aplicațiile sale comerciale, sociale și educaționale, cât și de inovație în securitate și guvernanță.

„Trebuie să investim în securitate, să investim în educația continuă a experților, să educăm publicul larg, inclusiv copiii, despre pericolele din mediul online”

Educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării. O societate bine informată se apără mai bine de pericolul extremismului și populismului. De asemenea, trebuie să investim în coordonare dincolo de frontiere, în parteneriate cu cei care împărtășesc aceleași viziuni și valori cu noi”, a subliniat Nicolae Ionel Ciucă .

DISB este o platformă globală de dialog și schimb de idei, cuprinzând două evenimente majore: Forumul de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) și Conferința Internațională privind Diplomația Cibernetică (ICCD). CIP Forum se concentrează pe utilizarea blockchainului în combaterea amenințărilor cibernetice, inaugurând în același timp Muzeul NFT al ICI București și adresând teme importante precum implicarea femeilor în inovație și societate.
Pe de altă parte, ICCD analizează intersecția dintre tehnologie și relațiile internaționale, cu un accent pe consensul global în politica digitală, consolidarea alianțelor regionale de securitate cibernetică și strategii proactive împotriva dezinformării.
Evenimentul beneficiază de sprijinul unor companii de renume precum Vodafone, MultiversX, Kontron Services, Danubius, ProVision, OPSWAT, Simavi, FIP Consulting, CISCO, Tema Energy, MediGo, Motorola Solution Romania, Claroty, MSAB, Raiffeisen, Stimpex, Domeniile Averesti, Konica Minolta, Automobile Bavaria Group, TAROM, Mobexpert și Aqua Carpatica.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: