Ministrul Digitalizării: România a pierdut lupta pe multe paliere dar poate fi lider pe tehnologie

Foto: PS News

Ministerul Proiectelor şi Investiţiilor Europene a prezentat astăzi, 22.11 a.c. platforma www.oportunități-ue.gov.ro. în cadrul conferințe de închidere a proiectului „Digitalizare şi bune practici în e-guvernare”. Site-ul pune la dispoziţia tuturor beneficiarilor toate sursele de finanţare care sunt disponibile la nivel guvernamental pentru proiectele din fonduri europene, atât cele din PNRR, cât şi pe cele din Politica de Coeziune.

Prezent la eveniment, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și-a exprimat dorința de a fi ultima generație care mai stă la un ghișeu, în față unui funcționar.

 “Dacă ne raportăm la anii 2000 în abordarea subiectului digital părea să reprezinte ca și cum am fi ajuns pe Marte. Acum nu mai este o problemă folosirea internetului. Problema este aceea de a delimita, ceea ce este informație toxică față de informația bună. Absolut tot ceea ce înseamnă comunicații și digitalizarea este la un nivel mult, mult mai dezvoltat decât acum un an, decât acum 2 ani, decât acum 5 ani. Iar viteza de transformare este una la care noi ne adaptăm și asta mă bucură(…). Nu în ultimul rând, vreau că din acest site, ulterior, să concepem și un agregator care să se ducă către ceea ce înseamnă calitate absorbției”.

Crizele cu care s-au confruntat şi România şi Europa au arătat că nu goana după bani este cea care trebuie să fie pe primul loc, ci goana pentru a realiza rezilienţă în diverse domenii, potrivit ministrului Câciu.

„Nu numai România, chiar şi Europa se confruntă cu paradigma sau întrebarea ce este mai important: să atragem bani sau să realizăm obiectivele care au fost finanţate din aceşti bani?(…)Deci nu ne vom opri doar la partea de prezentare a surselor de finanțare, ci și raportarea în timp real a atingerii indicatorilor de performanță de calitate, acolo unde programul cu finanțare europeană are aceste aceste obiective”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene”.

Potrivit acestuia, pe site se vor regăsi şi rapoartele de progres în timp real.

“Am totuși,  o vechime destul de mare în Guvernul României. Cred că ne-a ajuns această obișnuință de a o lua de la capăt, de fiecare dată când avem nevoie. Progresul trebuie să fie timp real, trebuie să fie afișate public, informațiile. Persoanele care sunt desemnate pot să aibă acces la acele date și informații, astfel încât inclusiv Comisia Europeană, inclusiv Guvernul, inclusiv beneficiarii, să aibă accesul în timp real la tot ceea ce înseamnă nu numai finanțare, dar mai ales progres”, a adaugat Adrian Câciu.

Estonia, țara cu un sistem digital performant

“Estonia a inceput acest proces extrem de important și a reușit să ajungă anual la salvarea a 2% din PIB, din costurile statului pentru administrația publică centrală.  Estonienii au reușit să salveze în total 800 de ani de muncă directă a funcționarilor lor.  Și cel mai important, folosind digitalizarea în administrația publică vei putea să oferi servicii 24 din 24 de ore, 7 zile de șate, iar acei oameni foarte bine pregătiți vor putea să ofere consiliere directă oamenilor care au cazuri și probleme mai speciale și atunci toată lumea va fi mulțumită. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Lăsăm, în continuare, și varianta offline de interacțiune cu statul, dar suntem obligați să aducem această interacțiune direct pe telefon pentru fiecare român”, a declarat ministrul  Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul conferinței de astăzi.

România a pierdut lupta pe foarte multe paliere

Bogdan Ivan a ținut să sublinieze că segmental cel mai important care va defini viitorul țării în următorii 10-20-30 de ani va fi tehnologia, iar țările care vor ști să se profileze ca lider în domenii de vârf vor putea să conteze, automat, și din punct de vedere economic.

“România poate a pierdut lupta pe foarte multe paliere. Ca economie ne poziționam în primele 20-30 de economii din lume. Ca tehnologie putem să depășim foarte multe alte națiuni și aici avem un aspect foarte important în mințile geniale pe care le are România. A 2-a limbă vorbită în SUA, în Silicon Valey, este limba română”, a afirmat ministrul Bogdan Ivan.

Demarat în 2019, SIPOCA 592 a fost un proiect de anvergură prin intermediul căruia s-au elaborat documentele de bază pentru Strategia Națională pentru Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă, respectiv Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2022-2027.

România funcționează, în mare parte, pe aceeași arhitectură administrativă ca și în statul comunist

“România, că ne place sau nu, funcționează, în mare parte, pe aceeași arhitectură administrativă ca și în statul comunist. Toată schimbarea paradigmei administrației publice central și locale se poate face cu reforme profunde. Tot ce înseamnă aparatul de stat, reorganizare se poate face concret doar folosind digitalizare n-avem alte instrumente”, a încheiat ministrul  Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Victoria Ivonne Saghiu, secretar general MCID a recunoscut ca parcursul de patru ani a fost presărat cu multe provocări și activități complexe în implementarea acestui proiect „de importanță strategică pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România și, deopotrivă, pentru întreaga comunitate științifică și pentru actorii din întreg ecosistemul de CDI”.

„Sprijinul acordat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, POCA, a contribuit semnificativ și pe mai multe paliere la creșterea capacității administrative a instituției în îndeplinirea, atât a rolului, cât și a funcțiilor sale, rezultatele acestui proiect având un impact major asupra domeniului cercetării, inovării și specializării inteligente din țara noastră”, a declarat Victoria Ivonne Saghiu.

“Este important să continuăm să dezvoltăm ceea ce s-a realizat împreună pe acest proiect la nivel național și regional, construind pe arhitectură de colaborare inițiată prin SIPOCA 592”, a declarat managerul de proiect, Anca Ghinescu.

Prezent, de asemenea, la eveniment, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat ca:

Platforma va schimba total arhitectura statului român

“Săptămâna trecută am negociat ultimele detalii la Comisia Europeană, la Bruxelles. Aștept că în maxim 2 săptămâni să primim feedback-ul pe ultima variantă tehnică a cloud-ului și pe ceea ce înseamnă rolul fiecăruia dintre parteneri. Urmează să intrăm în linie dreaptă cu tot ceea ce înseamnă achiziții pentru cadrul guvernamental. Și e un subiect închis, care va schimbă total arhitectură statului român. Doi, avem sute de baze de date de softuri, softurețe din toată administrația din România… fiecare cum a putut și-a făcut propriul soft că să poată să funcționeze.

Suntem în faza finală a evaluării, împreună cu Banca Mondială

“Suntem în situația în care, dacă nu vom crea o singură interfață a statului român în raport cu toți beneficiarii (și aici mă refer inclusiv la tot, pornind de la ce înseamnă acte de stare civilă, documente de identitate, acte de studii, reînnoirea lor, plăți către stat etc), ne vom disipa în continuare. Acum suntem în faza finală a evaluării și împreună cu Banca Mondială avem două principii foarte simple: numărul de beneficiari și nivelul tehnologic al actualelor baze de date.

Incepând cu anul viitor vrem să ieșim și cu aceste aplicații în față. Și oamenii care până nu de mult aveau doar o singură variantă de interacțiune cu statul român, la ghișeu, cu dosar, vor putea direct de pe telefon, direct de pe tabletă, direct de pe laptopul de acasă să interacționeze”, a spus ministrul Ivan Bogdan.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: