Skip to content
Politică

DIICOT, eşec crunt: achitare definitivă după condamnare zdravănă şi 8 luni de arest

libertatea.ro

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a suferit un eşec crunt: o instanţă de apel l-a achitat pe un inculpat care stătuse 8 luni în arest preventiv, iar la fond primise 11 ani de închisoare cu executare.

Este vorba despre comisarul Victor Vicenţiu Enache, fost ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF). Ţinut 8 luni în arest preventiv, Enache a fost achitat definitiv luni de către judecătoarele Mihaela Niţă şi Cristina Craiu de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), relatează Luju.ro. În 2014, cele două judecătoare l-au condamnat definitiv pe fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare într-o speţă disjunsă din marele dosar Rompetrol, chiar dacă însuşi procurorul DIICOT de şedinţă ceruse să se constate intervenţia prescripţiei. Tot în 2014, Cristina Carmen Craiu i-a prelungit arestul preventiv Marianei Rarinca, în procesul de şantaj intentat de către Livia Stanciu.

Revenind la Vicenţiu Enache, trebuie să spunem că, pe 22 septembrie 2016, el a fost condamnat de judecătorul Mitu Stegaru – de la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) – la 9 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita si la 6 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. (Mitu Stegaru a ajuns cunoscut după ce a judecat cererea de recuzare formulată împotriva lui însuşi în dosarul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca, precum şi după o serie de tentative retorice atât din motivarea arestării lui SOV, cât şi din cea a condamnării fostului senator UDMR Olosz Gergely.) Instanta a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 9 ani inchisoare, la care a adaugat un spor de 2 ani, astfel incat pedeapsa finala a fost de 11 ani inchisoare. Mai mult: Tribunalul Bucuresti a hotarat, prin aceeasi sentinta din 22 septembrie 2016, ca Victor Enache sa ramana in arest preventiv, acolo unde se afla din martie 2016, adica de 6 luni. Enache fusese trimis în judecată de către procurorul DIICOT Călin Dumbrăveanu.

Victor Enache, apărat de avocatul Adrian Toni Neacşu, a făcut apel, dosarul ajungând pe rolul CAB, unde a fost achitat in baza art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedura penala, potrivit caruia “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

1 comentariu la “DIICOT, eşec crunt: achitare definitivă după condamnare zdravănă şi 8 luni de arest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *