Skip to content
Politică

DIICOT şi Avocatul Poporului, război la CCR pe Legea cartelelor pre-pay!

Procurorul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a înaintat astăzi la Curtea Constituțională a României punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, se arată intr-un comunicat al instituţiei, prezintă realitatea.net.

În sesizarea de neconstituționalitate Avocatul Poporului arăta faptul că prin adoptarea acestei legi se încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 și art. 147 alin. 4 din Constituția României.

DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile.

În ceea ce privește susținerea că Legea supusă controlului ar fi  neconstituţională urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 1258/2009 prin care  s-a stabilit că soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal, pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora, este afectată de  un viciu de neconstituționalitate şi, ca atare, avându-se în vedere prevederile art. 147 alin. 4 din Constituție şi acest proiect atrage după sine acelaşi viciu, apreciem că această susţinere este nefondată deoarece soluţia preconizată de noul proiect de  lege privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este diferită față de cea consacrată prin Legea nr. 298/2008, care viza reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr.
506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Astfel noua lege supusă controlului se referă strict la datele necesare pentru identificarea unui abonat sau utilizator – numărul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicații cu plata în avans sau cu plata  ulterioară, împreună cu numele, prenumele și codul numeric personal, seria și numărul documentului de identitate, respectiv țara emitentă – în cazul  cetățenilor străini – denumirea și codul de identificare fiscală – în cazul persoanelor juridice, precum și numele, prenumele și codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, după caz, necesare în situaţia în care acest utilizator doreşte să achiziţioneze o cartelă telefonică prepay.
Spre deosebire de textul supus controlului, Legea nr. 298/2008 instituia obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a stoca pentru o
perioadă de 6 luni datele de trafic şi de localizare a persoanelor fizice şi juridice. În conformitate cu prevederile legii respective, mai precis ale art. 3, datele erau necesare „pentru urmărirea şi identificarea” sursei, destinaţiei, datei, orei şi duratei unei comunicări, tipului de comunicare, a echipamentului de comunicaţie sau a dispozitivelor folosite de utilizator, a locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile”, se arată în comunicatul DIICOT, conform sursei citate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *