Skip to content
Educație

Dilema copiilor ucraineni din România: în ce limbă se vor pregăti la școală

Inquam Photos / Silviu Filip

Copiii ucraineni veniți în România în urma invaziei Rusiei au putut asista la cursuri în școlile românești ca audienți. Din septembrie, ei vor putea face acest lucru din nou, iar Ministerul Educației spune că va organiza cursuri de limba română pentru ei.

Mulți dintre părinții miilor de copii ucraineni care locuiesc în România nu știu cum vor începe aceștia școala din 4 septembrie. Unii spun că sunt interesați de varianta școlilor online, prin care copiii lor să învețe în limba ucraineană, alții vor să îi înscrie la școli de stat românești, însă aici un mare impediment este cunoașterea limbii române, scrie romania.europalibera.org.

Ministerul Educației spune că din septembrie va cunoaște numărul exact al ucrainenilor care vor să învețe în școlile românești. Și tot în septembrie vrea să organizeze cursuri de limba română pentru a le fi mai ușor apoi să se înmatriculeze în școlile românești, în cazul în care vor.

Una dintre mămicile din Ucraina, Yuliia Thomshiivskam, de origine din Sumî, este din martie în România și spune că pe fetița ei o va înscrie în şcoală românească, pentru că online-ul nu e o soluţie. Un alt ucrainean, Jenya din Odesa, care are patru copii, spune că pe doi dintre ei ar vrea să îi înscrie la școală românească, dacă e posibil. Altfel, vor face tot școală online.

 Citeşte articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *