Skip to content
Opinii & Analize

Dilema demisiei lui Adrian Chesnoiu. PSD a învățat lecția guvernării PNL-USR

Scena politică din România a fost zguduită ieri de un nou scandal de corupție la nivel în alt. În centrul acestui scandal se află Adrian Chesnoiu, până ieri ministrul Agriculturii. Chesnoiu este suspectat de DNA că a aranjat concursuri de angajare în minister, iar procurorii anti-corupție au cerut ridicarea imunității parlamentare pentru deputatul PSD.

Ca urmare a acuzațiilor ajunse în spațiul public, Adrian Chesnoiu a decis să își dea demisia din funcția de ministru și să se „autosuspende” din PSD. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Chesnoiu a spus că „mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale”. Gestul lui Chesnoiu a fost aplaudat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care l-a catalogat drept un gest „de demnitate politică”. Între timp, biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, joi, să trimită cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu la Comisia juridică pentru întocmirea raportului pentru luni, iar votul va fi dat în şedinţa de plen de marţi.

Imaginea PSD și lecția fostei guvernări

Deschiderea urmăririi penale în cazul fostului ministru Chesnoiu, afectează în mod inevitabil imaginea PSD. Acesta este primul scandal de corupție la nivel înalt de când social-democrații au venit la guvernare. În trecut, PSD a fost cel mai anchetat partid de către Direcția Națională Anticorupție. Procurorii au trimis după gratii nume grele din PSD, precum fostul primar Radu Mazăre, fostul lider PSD, Liviu Dragnea sau fostul deputat Viorel Hrebenciuc. Fiecare scandal public de corupție a afectat în mod inevitabil imaginea partidului, iar în cazul în care Adrian Chesnoiu va fi găsit vinovat, șansele sunt ca imaginea social-democraților să fie erodată.

Principalul beneficiar al acestui scandal de corupție este,  în mod paradoxal, partenerul de guvernare al social-democraților, PNL. Deșii liberalii și social-democrații se află la guvernare, mariajul este unul de nevoie. În realitate, PSD și PNL se află într-un „război rece”. Liberalii și social-democrații nu se înțeleg pe mai multe probleme macro-economice. Fiecare partid încearcă să își mulțumească masa votanților, în cazul PSD de pildă pensionarii, iar în cazul PNL marile companii. Contrele pe tema prețurilor la carburanți au demonstrat că PSD și PNL își fac ocazional opoziție una celeilalte, deși în practică împart puterea.

Așadar PNL capitalizează de pe urma scandalului în care este implicat deputatul PSD. Cu toate acestea, această capitalizare este doar parțială. Orice scandal de corupție se poate reflecta inevitabil și asupra guvernului. Premierul este un liberal – Nicolae Ciucă – iar acesta, potrivit legii, este responsabil de activitatea miniștrilor din subordine. În acest caz liberalii au jucat cum trebuie, Nicolae Ciucă lăsând să se înțeleagă că nu va tolera un astfel de scandal public. Este foarte posibil ca în cazul în care premierul să fi fost un social-democrat, lucrurile să nu fi stat așa. Pentru a evita însă o deteriorare a relațiilor în coaliția de guvernare, PSD a decis să își sacrifice o piesă de pe tabla de șah. În trecut, guvernarea PNL – USR s-a blocat tocmai din cauza unor miniștri (Vlad Voiculescu și Stelian Ion) care nu au acceptat să plece din guvern. PSD a învățat lecția aceasta și a decis să nu sacrifice coaliția pentru un ministru.

Decizia lui Chesnoiu de a-și depune mandatul a venit probabil și în urma unor presiuni de la vârful partidului, însă per total, a fost o decizie corectă care mai atenuează din dauna de imagine adusă partidului și, lucru cel mai important, menține coeziunea internă a coaliției de guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *