Skip to content
Politică

Dilema liberalilor: alianță cu USR-PLUS sau guvern minoritar?

Inquam Photos / George Calin

Alegerile parlamentare de duminică aduc cu ele o dilemă pentru liberali. Întrebarea fundamentală la care trebuie să răspundă Ludovic Orban și restul liderilor PNL este: cu cine vom guvern după alegeri? Este limpede că în jurul liberalilor se va forma viitorul cabinet și la cum arată lucrurile în prezent planul celor de la PNL de a guverna doar alături de PMP și UDMR are șanse mici de a se concretiza. În această situație liberalilor le mai rămân doar două variante: o guvernare alături de USR-PLUS sau o guvernare minoritară. Dilema survine din faptul că ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje pe care conducerea PNL va trebui să le cântărească cu atenție.

Problema unui guvern USR-PLUS –PNL

PNL va rămâne partidul în jurul căruia se va construi viitoarea guvernare. Chiar dacă liberalii merg umăr la umăr cu PSD, social-democrații nu urmăresc momentan intrarea la guvernare. Formarea unei majorități parlamentare în jurul PSD e momentan o fantezie la care nici măcar Marcel Ciolacu nu visează. PSD va urmări cel mai probabil reconstrucția în Opoziție pentru a veni în 2024 pe turnantă. Pentru liberali ideal ar fi fost să formeze o majoritate cu PMP și UDMR, lăsând USR-PLUS în Opoziție alături de PSD. În această situație celor de la USR-PLUS le-ar fi fost foarte greu pentru că o colaborare, fine ea și în Opoziție, cu PSD ar fi fost percepută de electoratul USR-PLUS drept o trădare a principiilor Alianței. Totodată, izolat în Opoziție USR-PLUS ar fi devenit treptat tot mai puțin vizibil. Cum PMP se va chinui serios să prindă pragul, iar UDMR va scoate cel mai probabil în jur de 5-6 procente, liberalilor nu le-ar ajunge procentele cumulate pentru a forma o majoritate în Parlament. Așadar, dacă vor urmări formarea unei majorități, vor fi obligați să guverneze alături de USR-PLUS.

Problema majoră în acest caz ține de fricțiunile dintre PNL și USR-PLUS, inclusiv de pretențiile pe care le vor pune cei din USR-PLUS. Alianța va beneficia de un imens potențial de coaliție/șantaj de care se va folosi la maxim. Un premier de la USR-PLUS nu va fi însă acceptat de PNL. Dar nici Orban s-ar putea să nu fie acceptat de USR-PLUS, ceea ce înseamnă că liberalii și pluseriștii vor trebui să ajungă la un numitor comun, eventual un nume acceptat de ambele părți. Liberalii vor insista cu siguranță pentru impunerea lui Orban, de vreme ce președintele partidului este, în mod tradițional și premier în cazul în care partidul câștigă alegerile. Divergențe vor fi și în ceea ce privește câteva portofolii cheie în viitorul cabinet. Fiecare partid va încerca să își impună programul de guvernare, iar aici s-ar putea să identificăm alte potențiale conflicte, în special pe chestiuni privind pensiile speciale, reducerea numărului de parlamentari, alegerea primarilor în două tururi etc. Găsirea celui mai mic numitor comun va fi cheia unei bune guvernări în acest caz, însă este de așteptat ca tensiunile din interiorul coaliției să ocupe o mare parte din timpul și energiile viitorului guvern, astfel că s-ar putea să vedem o guvernare destul de lentă.

Problema unui guvern minoritar PNL

Dacă varianta unei guvernări USR-PLUS – PNL are dificultățile ei, același lucru îl putem spune și despre celălalt scenariu. PNL s-ar putea să decidă că e mai bine să continue în ritmul actual. Adică să formeze un cabinet minoritar, care să aibă o susținere fragilă în Parlament. Asta cu condiția ca PNL să păstreze locul întâi în alegeri. E greu de crezut că acest scenariu va putea fi pus în practică în cazul în care PSD le ia fața liberalilor în alegeri. Dar chiar dacă PNL reușește să formeze un cabinet minoritar și nu vor mai fi obligați astfel să împartă puterea cu nimeni, liberalii vor avea în permanență o problemă majoră. Având o susținere foarte fragilă și volatilă în Parlament, PNL va sta în permanență cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului. Greu de crezut că liberalii vor guverna neîntrerupt 4 ani de zile cu un cabinet minoritar.

Prin urmare, ambele variante oferă avantaje și dezavantaje. În primul caz, liberalii scapă de pericolul moțiunii, adunând în jurul lor o majoritate parlamentară care să susțină viitorul cabinet. Problema e că vor trebui să împartă puterea în acest caz, iar divergențele cu USR-PLUS s-ar putea să blocheze de multe ori actul guvernării. În al doilea caz, PNL scapă de grija împărțirii puterii, dar nu și de pericolul moțiunii de cenzură. PSD și chiar USR-PLUS ar putea fi de multe ori tentați să transforme viitorul cabinet într-unul impotent, trecând moțiuni de cenzură, doar pentru a reinstaura apoi același cabinet dar de data aceasta din postura de cabinet interimar lipsit de numeroase puteri.

Cele două variante se află cu siguranță pe masa premierului. Liberalii vor trebui să cântărească cu atenție opțiunile, iar rezultatul scrutinului le va ușura într-o oarecare măsură alegerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *